Gå direkt till Nyheten (Stjärnskott tolkar Fitzgerald i Vara)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stjärnskott tolkar Fitzgerald i Vara

Publicerad Monday, 31 August 2009, 14:28 av Redaktionen

På lördag kommer Bohuslän Big Band och Veronica Mortenson, en av Danmarks nya mest lysande jazzsångerskor, till Vara Konserthus. Tillsammans kommer de att framföra låtar skrivna av bl.a. Duke Ellington för Ella Fitzgerald – The Ella & Duke Session.
 
Konserten baseras på de musikarrangemang som Duke Ellington och Billy Strayhorn skrev för Ella Fitzgerald i mitten på sextiotalet.

En som har Ella Fitzgerald som en av sina förebilder är Veronica Mortensson, som kommer att sätta sin egen vokala prägel på arrangemanget.

– Veronica Mortensens röst har en sällsynt närvaro med nerv och känslighet, säger Björn Samuelsson, trombonist i Bohuslän Big Band.

Veronica Mortensen är en av Danmarks mest lysande stjärnor i vågen av nya jazzsångerskor från grannlandet i väst, och har funnits på Bohuslän Big Bands önskelista sedan ett par år tillbaka.

Ella Fitzgerald och Duke Ellingtons orkester spelade för – för den tiden – fulla hus, vilket inte var konstigt när två så etablerade jazzartister samarbetade.

Det som var speciellt mötet dem emellan var att Duke Ellington tillsammans med sin handgångne man Billy Strayhorn skrev helt nya arrangemang på många av sina egna klassiska kompositioner inför samarbetet med jazzlegenden Ella Fitzgerald.

– Duke Ellington och Billy Strayhorns musik och arrangemang öppnar sinnena och utmanar lyssnaren, säger Björn Samuelsson.

Den officiella turnén går till norra delen av Sverige med start den 31 januari, men vill man redan nu öppna sinnena så kan man se Bohuslän Big Band och Veronica Mortenson framföra The Ella & Duke Session på Vara Konserthus.