Gå direkt till Nyheten (Begränsade möjligheter för polis stoppa onykter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Begränsade möjligheter för polis stoppa onykter

Publicerad Tuesday, 01 September 2009, 14:24 av Björn Smitterberg

Trafikolyckan på måndagens morgon, då en person som för närvarande var bosatt i Lidköping, omkom på riksväg 44 har väckt en rad frågor som ställts till Lidköpingsnytt. I stället för att publicerar kommentaren har frågorna gått vidare till Håkan Fasth som i eftermiddag är vakthavande befäl i Lidköping.

– Jag var själv inte inblandad i det här fallet. Men våra möjligheter att stoppa en berusad från att åter gå ut och sätta sig i sin bil är små.

– För att kvarhålla en person krävs att han anhålls och häktas – och det är ytterst ovanligt när det gäller rattfylleri. Det är nästan bara utländska rattfyllerister som råkar ut för detta.

– Annars är det en bedömningssak – vi kan ju ta bilnycklarna från en person, och låta dem hämta nycklarna när de nyktrat till. Den möjligheten finns om vi misstänker att föraren är så berusad och att vi misstänker att han tänker fortsätta att köra.

Det har inte gått att få klarlagt om föraren uppträdde berusat eller var påverkad när han lämnde polisstationen i Lidköping strax innan den olyckliga färden mot Götene.

Läsarna får gärna kommentera detta i sansad form och debattera vilka regler som borde finnas. Men kommentarer som anspelar på den enskilda olyckan släpps inte fram då ingen vet något bestämt än om hur olyckan orsakades.

18 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
nettis
Gäst
nettis
1 September, 2009 02:30

Finns det inte bättre provtagning även vid drograttfylla så att det går att se direkt vid provtagning?

Madde
Gäst
Madde
1 September, 2009 05:14

Ska man släppa med nycklarna till en bil, när ägaren gripits för fylla? Är det inte bättre att denna person får komma in och blåsa 0 innan detta sker? Faktum är att många människor i vårt sammhälle inte själva klarar sej själva, borde verkligen polisen tillåta dessa att fatta ett sådant beslut?
Jag tycker inte det./Martin

K.H
Gäst
K.H
1 September, 2009 05:37

helt rätt ide Madde om att dem skulle blåsa 0 innan dem får tillbaka nycklarna. men annars tycker jag att har man blåst positivt eller om provtagning visar påverkan alkohol / droger så skulle körkortet dras för all framtid, man har ett dåligt omdömme om man kör påverkad överhuvutaget. vi strävar ju mot 0 vision, så det är inte mycket begärt.

nettis
Gäst
nettis
1 September, 2009 05:52

Det hjölper inte blåsa 0 när det gäller drogfylla för det går inte att mäta upp genom att blåsa, det visar 0 oavsett hur mycket droger som finns i kroppen. stämmer inte med att lagen säger total nykterhet vid ratten. Fram för bättre utrustning!!

Observerande
Gäst
Observerande
1 September, 2009 06:02

Det är ju som bekant ont om begagnade bilar i Sverige, så varför inte beslagta bilen för den som kör rattonykter, sälja den och ge pengarna till brottsoffrena istället…!?

Madde
Gäst
Madde
1 September, 2009 06:15

I sak tycker jag att du har helt rätt, men man kan ändå nte komma ifrån att alla myndiga människor har rätt att äga en bil, med eller utan körkort, så säger lagen. Det är kanske den som måste ändras …. Finns inget försvar för att köra rattfull i alla fall, men en ändring av denna regel skulle nog få mer slagkraft än vad polisen någonsin kommer få.

Vella BK
Gäst
Vella BK
1 September, 2009 06:47

@ nettis

Man ske se direkt om en person är påverkad av narkotika om denna person lämnar urinprov. Om man nu tar blodprov så dröjer beskedet.

Ulrika
Gäst
Ulrika
1 September, 2009 08:55

Tycker att alkolås ska vara standard i de nya bilarna, och blåsa hos polisen innan man sätter sig i bilen får man inte! Om man känner sig berusad ska man inte sätta sig bakom ratten svarar polisen till den som kommer in på stationen och vill testa sig. Kan kanske förstå att dom inte har resurser för att folk ska komma dagen efter för att blåsa, men i de fall en rattfyllerist lämnar stationen borde denne få blåsa innan nycklarna lämnas åter.

Susanne
Gäst
Susanne
1 September, 2009 10:16

Tycker dock att ansvaret ligger hos polisen. Finns det misstankar om att mannen var nakotikepåverkad skulle nycklarna ha tagits OM DOM nu visste att han skulle köra iväg i bilen.
En bra doktor behåller alltid en som mår lite halvdåligt i hjärtat tills han vet att det det är okey att släppa honom.(försöker dra en liknelse)
Hoppas nu att de andra 2 klarar sig utan men. En kollega till mig sa att var 10:e bilist du möter är påverkad. Usch,

Vella BK
Gäst
Vella BK
1 September, 2009 10:56

@
Ulrika

“Kommer in på statioinen och vill testa sig”

Vem gör så menar du? Du?

nettis
Gäst
nettis
1 September, 2009 11:03

jovisst ska man se det vid urinprov men det tycks inte användas speciellt ofta, och då blir det blodprov som tar ett antal x dagar. i detta fallet verkar det ju vara blod som gäller efter som det inte finns kunskap om huruvida den skyldige var påverkad eller inte. men kraschade gjorde han i alla fall, och kunde fått med sig flera offer också, detta är på något sätt inte att kalla säkert för övriga nyktra trafikanter. Allt kan ju hända.

Vella BK
Gäst
Vella BK
1 September, 2009 11:09

Ser att den här nyheten är första sida stoff på Aftonbladet.se

Vella BK
Gäst
Vella BK
1 September, 2009 11:11

Eller jag menar det vi diskuterar här nu menar jag. Ledsen för dubbelpost!

Ulrika
Gäst
Ulrika
2 September, 2009 08:38

Vella BK, ja du vem kommer in och vill testa sig??? Har vänner som jobbar inom poliskåren, det är vanligare än man tror att folk kommer in dagen efter fest och vill blåsa för att se om dom kan köra bil!

Kristina
Gäst
Kristina
2 September, 2009 10:17

Naturligtvis vore det bästa att använda lagen Lob och låsa in vederbörande(6 tim) tills denne är nykter eller ej påverkad av droger. Problemet är väl att det blir fullt i arresten. Att ta hand om nycklarna kan ju också hjälpa,men det finns ju “fler”bilar. Jag tror att inlåsning är det bästa tills vb är talbar.

K.H
Gäst
K.H
2 September, 2009 08:18

//nettis// ett blodprov tar inte så lång tid går du in på vårdcentralen och tar ett prov så har du svaret efter 10min, vi hade företags hälsan på besök dem körde samma prover tog 10 min det med, utrustningen får plats i en portfölj. det skulle polisen ha där ser dem det mesta.

Baze
Gäst
Baze
2 September, 2009 11:07

@ K.H

Du tänker inte på samma sak, tänk om det vore så enkelt som du beskriver.

ella
Gäst
ella
4 September, 2009 05:59

@ Baze
Tack det finns visst någon som förstår sig på att vissa prover inte är så snabba. Men det är väl inte att räkna med att alla ska vara vara insatta och informeradeom allt, lagen är ju så skriven att det ser ut som drograttfylla och rattfylla är av samma lätta provform.