Gå direkt till Nyheten (Legitimation kan krävas för SJ-biljett)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Legitimation kan krävas för SJ-biljett

Publicerad Wednesday, 02 September 2009, 09:39 av Redaktionen

genre_x2000_lopNu inför SJ krav på legitimation på sina biljetter. Bakgrunden är att man vill stoppa spekulationerna med andrahandsmarknaden. På det sättet vill SJ stoppa de personer som köper upp de billiga biljetterna och ligger på dem en tid för att sedan sälja dem i andra hand till ett högre pris.

Nu skall resenärerna få bättre service samtidigt som möjligheterna till spekulativ andrahandshandel stoppas.

– Personliga biljetter gör det lättare för oss att informera resenärerna vid exempelvis förändringar i tidtabellerna och trafikstörningar. Genom att begära resenärsnamn i samband med bokning minskar dessutom möjligheterna till spekulativ andrahandshandel, säger Nina Hornewall, försäljningsdirektör på SJ.

genre_x2000_skovde

Sedan lång tid tillbaka har både flyg- och rederibranscherena ett system av personliga biljetter. Nu inför även SJ detta. I ett första steg kommer biljetter med rörliga priser, resor som kan ombokas och resor som inte kan ombokas, att göras personliga. I ett andra steg kommer även övriga biljetter, däribland resor som kan återköpas, att göras personliga. Personliga biljetter innebär att resenärerna skall visa legitimation ombord för att biljetten skall vara giltig.

– Detta är ytterligare ett steg framåt när det gäller att ge bättre service. Personliga biljetter är till nytta för både SJ och dess resenärer, säger Nina Hornewall.

Biljetter som är köpta redan före den 2 september omfattas inte av legitimationskravet. Alla biljetter som är personliga kommer från och med den 2 september att ha texten Personlig biljett för att undvika missförstånd.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
m0nstr0sity
Gäst
m0nstr0sity
2 September, 2009 02:12

Vi gick med i EU delvis för att slippa visa legitimation när man korsar gränserna mellan EU-länder, men nu ska man inte ens kunna resa i Sverige utan att registreras?

Baze
Gäst
Baze
2 September, 2009 03:04

Jaha så nu kan inte jag åka på ungdom längre!?

Medborgare
Gäst
Medborgare
2 September, 2009 03:18

Kan detta verkligen vara lagligt? Har transportföretag rätt att kräva att få veta vem som reser med dem, och därigenom kunna kontrollera och övervaka oss medborgare? Om jag betalar kontant för en biljett bör detta räcka, det angår inte SJ vem som åker med tåget!

Björn Smitterberg
Redaktör
2 September, 2009 03:22
Svarar  Medborgare

SJ använder samma system som tidigare är lagstadgat för flyg- och rederinäringen. /red

Undrande inflyttad
Gäst
Undrande inflyttad
2 September, 2009 03:51

Du käre “medborgare”. Hur har vi det inom flyget? Vad är det som är så anmärkningsvärt att ett företag som säljer resor vet vilka som åker med dom, vad är du rädd för? Tycker det är helt rätt att det blir slut med att vissa kan köpa upp ett stort antal biljetter och sedan göra pengar på det, försvarar du detta?

stadsbo
Gäst
stadsbo
2 September, 2009 05:47

Vore det inte lättare om SJ hade ett fast pris oavsett när man åker?? Nu blir det ju inte att man spontanåker ngnstans för det är så himla dyrt…annars kunde man ju dragit till sthlm över dagen men har jag inte bokat det 3 mån innan så kostar det ju skjortan!! Sänk priserna så behöver folk inte sälja svart och de behöver inte ta id heller…….