Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna: Stark fiskhandlare med hårda nypor i butiken)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna: Stark fiskhandlare med hårda nypor i butiken

Publicerad Friday, 04 September 2009, 11:13 av Tore Sahlström

torg_johnsvantelop_90902John Svantesson har en nyhet denna vecka – kräftor han själv fångat finns att köpa i hans fiskhandel på torget i Lidköping. John Svantesson är veckans Torghandlare i Lidköpingsnytts serie. En stark fiskhandlare som gillar gös. 

John Svantesson tillhör den yngre skaran av torghandlare. Han har blivit 27 år och började med yrkesfiske för tre år sedan.

Den vänerfisk som John Svantesson säljer på torget har han fiskat själv med utgångshamn Kjellstorp i Norra Kedum. Här har han själv byggt en egen brygga och kran för för sitt fiske. Då pappa Svantesson är ledig hjälper han sin son John med fisket på Vänern.

torg_johnsvantessona_90902

Bilden är klickbar till skärmstorlek

De flesta Lidköpingsbor minns förmodligen mycket väl de två fiskhandleveteranerna “Grejen” (Nils Axelsson) och Arvid Hulander från Botten, som torgade många år. De slutade för ett tiotal år sedan, och fiskare Mickael Nylander tog vid. För några år sedan upphörde Mikael Nylander sin torgförsäljning, och satsade på yrkesfisket istället.

För tre år sedan tog den unge fiskaren John Svantesson över den stationära platsen på torget. Ett beslut som han absolut inte ångrar.

– Det är trevligt att torget livas upp lite på onsdagar och lördagar.

torg_johnsvantessonb_90902

Bilden är klickbar till skärmstorlek

Nyss har John Svantesson börjat fiska kräftor efter att ha fått ett provfisketillstånd från Länsstyrelsen på 400 burar. Han säljer dessa kräftor enbart mot beställning , och säger att det finns ett bra fiskbart bestånd av dessa skaldjur. Många Lidköpingsbor – särskilt den äldre generationen frågar ofta efter den typiska Lidköpingsfisken sil, men den arten har det bara blivit mindre av. I år mycket sämre än tidigare år.

– Min favoritfisk är gös, som jag gärna steker, och panerar och gör sås på stekskyn. Det ska vara kokt potatis och gröna ärter till.

genre_kreftor_90902

Att vara fiskare behövs starka armar och särskilt när man ska dra ryssjor. Detta är inget problem för John Svantesson, som ställer upp i olika “starke mantävlingar”. Han kom tvåa i en tävling i folkklassen (man får väga obegränsat). Han lyfter lätt 150 kilo. Nu har han planer på att starta en starke manförening i Lidköping. Han är medveten om alla dopingrykten i sporten och han kommer vara stenhård för att hålla sporten rent från dessa otillåtna preparat.

John Svantesson är inte den yngste torghandlaren på Lidköpings torg, men vi kan lätt utnämna honom som den starkaste.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johan
Gäst
Johan
4 September, 2009 02:54

Det är gott med lite yngre tillskott i på torget.. Lycka till… Och du alltid välkommen förbi på isen ute på Hinna och visa barna fisken.

FeskeKörka
Gäst
FeskeKörka
4 September, 2009 08:44

Gött änna me lite nya Feskepöjka som kan hölle de feskasugna fölket! Gött jobbat!