Gå direkt till Nyheten (Debatt: Folkpartister svarar på kritik!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Folkpartister svarar på kritik!

Publicerad Saturday, 05 September 2009, 06:43 av Redaktionen

ikondebatt– Det ligger i pensionärernas intresse att så många som möjligt har jobb, skriver folkpartisterna Christer Winbäck och Sewon  Ekberg i en debattartikel.

Folkpartister svarar på kritik! 

Vi vet att många pensionärer har synpunkter på jobbskatteavdraget, men det är viktigt att påminna sig om varför avdraget kom till.

Jobbskatteavdraget ska absolut inte ses som en diskriminerande skattepolitisk åtgärd mot grupper som inte arbetar, utan ska betraktas som viktig insats inom ramen för regeringens arbetslinje.

Avdraget har lett till att göra arbete mer lönsamt jämfört med bidragsförsörjning, samt till att få människor att stanna kvar i arbetslivet högre upp i åren, dvs. skjuta på pensioneringen. När den svenska befolkningens ålderssammansättning snabbt förändras kan välfärden i landet endast tryggas genom ökad sysselsättning.

Reformen har fungerat mycket väl och stödet för avdraget finns idag inte bara inom alliansen, utan nu vill även socialdemokraterna ha ett visst jobbskatteavdrag.

Det allra viktigaste för ett hållbart pensionssystem med årliga uppräkningar av pensionerna är ändå att så många människor som möjligt arbetar. För en pensionär med 12.000 kronor i månaden har pensionen höjts med 10.000 kronor om året på två år. Denna ökning är direkt kopplad till den goda sysselsättningen som vi har haft under de senaste åren.

Vill vi dessutom ha en skola med hög kvalitet, en välfungerande sjukvård och en trygg omsorg för Sveriges äldre behöver vi tydliga incitament för människor att arbeta mer.
 
Vi är väl medvetna om att det i dagens lågkonjunktur finns  många människor  i Skaraborg som vill arbeta men som inte får tillfälle till detta genom uppsägningar och företagsnedläggningar. Detta bör motivera oss alla att framöver satsa än mer på skapa förutsättningar att  få allt fler människor i arbete.

Christer Winbäck riksdagsledamot (Fp) ordf. i Fp:s länsförbund i Skaraborg
Sewon Ekberg regionpolitiker ( Fp ) ordf. i Liberala Seniorer i Skaraborg 

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
KIRE
Gäst
KIRE
5 September, 2009 07:59

Konjukturrådets experter har varnat för att Alliansregeringens reformer får medel- och höginkomsttagare att minska sin arbetsinsats vilket påverkar den totala sysselsättningen negativt. Det finns inte bara ett utanförskap på arbetsmarknaden. Minst lika illa är att välutbildade i Sverige arbetar betydligt mindre än motsvarande grupper i andra europeiska välfärdsländer. Det är en direkt följd av alliansregeringens jobbskatteavdrag.

Oven
Gäst
Oven
5 September, 2009 11:05

Kan Ekberg och Winbäck svara på varför riksdagspensionen var att jämställa med lön de första fem åren vilket innebär att man får jobbskatteavdraget? Det heter trots allt pension! Är vi inte alla lika inför lagar och regler i Alliansens Sverige?

Skattebetalare
Gäst
Skattebetalare
5 September, 2009 03:51

Det är ändå svårbegripligt varför pengar som man jobbat in skall beskattas högre för att de tas ut nu. Läs gärna vad Barbro Westholm och andra alliansvänliga pensionärer tycker i SPF:s tidning Veteranen. Tycker hrr Ekberg och Winbäck att det verkar rimligt att låna upp pengar för att ytterligare späda på orättvisorna? Underskatta inte pensionärskollektivet!

Mats
Gäst
Mats
7 September, 2009 11:24

KIRE:
Du presenterar Konjunkturrådets rapporter högst selektivt märker jag. Deras slutsats är nämligen att jobbskatteavdraget lyckats i nästan alla avseenden men att deras uträkningar på ett slopande av den statliga skatten upp till 490k/år och därefter en sänkning till 20% från 25% skulle ge ännu bättre effekt istället, även rent ekonomiskt för staten.

KIRE
Gäst
KIRE
7 September, 2009 12:24

Mats

Vad jag ville visa på är att reformen inte stimulerar medel-och höginkomsttagare att öka arbetstiden.

Mats
Gäst
Mats
7 September, 2009 03:15

KIRE:
Det kan vara bra att läsa hela rapporterna och inte bara rubrikerna, för innehållet i rapporten är inte negativ mot avdraget alls vilket du verkar vilja få LN-läsarna att tro i din första kommentar. Det de egentligen säger är att effekten mot målgruppen med avdraget, låginkomsttagarna, varit positiv men att en komplettering med sänkt marginalskatt skulle bättra på resultatet mot medel och höginkomsttagarna.

KIRE
Gäst
KIRE
7 September, 2009 04:45

Mats
Jag har enbart kommenterat herrarna Winbäcks och Ekbergs påstående om att vi behöver tydliga incitament för människor att arbeta mer, och där har Konjunkturrådets rapport den lydelse som jag angav i mitt första inlägg, vilket innebär att medel – och höginkomsttagare arbetar mindre, en ökning sker däremot för kvinnor i dessa inkomsttagargrupper då de väljer att gå upp i tid för att öka sina inkomster.Jag har läst hela rapporten !!

Mats
Gäst
Mats
7 September, 2009 05:10

Den slutliga bedömningen visar alltså en rejäl ökning hos låginkomsttagarna, en liten ökning bland medelinkomsttagarna och en knapp minskning hos höginkomsttagarna vilket ändå borde anses vara ett ganska bra resultat. För att nå hela vägen föreslår därför rådet en rejäl sänkning av marginalskatten vilket ligger alliansens politik bra mkt närmare än oppositionens. Intressant läsning men det förvånar mig faktiskt att du hänvisar till den…

Elof
Gäst
Elof
7 September, 2009 06:51

Jag förstår fortfarande varför det är så viktigt att de som har jobb ska jobba mer än 100%? Är det för att hålla borta de som är arbetslösa från arbetsmarknaden? Som läget ser ut nu så är det väl bra mycket bättre om folk jobbade mindre och företagen anställde lite mer personal istället.