Gå direkt till Nyheten (Mästare tränar kuskar i Götene)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mästare tränar kuskar i Götene

Publicerad Sunday, 06 September 2009, 12:23 av Björn Smitterberg

marie_karle_90906För fjärde gången är Marie Karle från flyinge i Götene och specialtränar kuskarna i Bergs Ridklubb. Bergs Ridklubb talar nämligen inte alldeles sant – det är mer än en ridklubb. det är en körklubb också.

– Vi är väl en 30 medlemmar som väljer att köra hästar i stället för – eller dessutom – rida dom. säger Anders Larsson vars gård Skogsborg blivit hemvist för den synnerligen aktiva ridklubben – med lokaler för det mesta (Pub exempelvis).

marie_karle_b90906

Mitt ute på ett fält står Marie Karle och studerar hästarna,  kuskarna och deras uppträdande. Körning är en hästsport som växer – och att få Marie Karle till hjälp är viktigt – hon tillhör den yppersta världseliten.

– Det ser bra ut, han har blivit lite magrare än han var förra gången och går bättre och lugnare nu, sa Marie Karle.

ann-axelsson-lundberg_amade

Alla bilder i reportaget är klickbara till skärmstorlek

På kuskbocken satt Anna Axelsson-Lundberg för att styra sin Amadeus som hon nu börjat köra i tävlingar.

– Som kusk gör man det kuskar alltid gjort, säger Marie Karle.

Körtävlingar lockar många, inte minst äldre som arbetat med hästar i yngre dagar. De kan ha varit hästkarlar eller till och med använt hästar i arbetet.

– Det finns en annan form än den jag tävlar i – brukskörning. Det är lite annorlunda. I vår tävlingsform är det teknik blandat med tid som ger svårigheterna. Dessutom skall man ha passagerare som inte får falla av…

Det handlar om precisionskörningar, och det handlar om uthållighet.

– I princip kan man använda ridhästar, säger Marie Karle. Men det måste vara hästar som inte ryggar för de här svårigheterna. Klarar hästen av dressyrdelen brukar det gå bra med andra tävlingsdelarna också.

Bergs Ridklubb planerar en körtävling i Götene någon gång i sommar.

aasa-larsson-queeeny

– Det är ganska stor skillnad att vara med i körtävlingar, säger Åsa Larsson som tränar sin Queeny.

– Min pojkvän kör också och vi har ett ganska stort lass med vagnar, hästar, mat och foder vi får köra runt på. Ett rullande stall helt enkelt. Men det här är så roligt så vi satsar gärna.