Gå direkt till Nyheten (Sven-Bertil Taube kommer till Vara Konserthus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sven-Bertil Taube kommer till Vara Konserthus

Publicerad Tuesday, 08 September 2009, 16:27 av Redaktionen

sven-bertil_taube_2Sven-Bertil Taube kommer till Vara Konserthus den på söndag för att sjunga sånger och berätta om Evert Taubes kärlek till Provence.

I Taubes översättning framförs även “Är gryningen redan här” av Lars Johan Werle. Dessutom kan Bo Holténs nya verk beskådas, en komposition av Gunnar Eriksson samt diktläsning av och med Katarina Frostenson. 

Sven-Bertil Taube kommer att sjunga och berätta i intervjuform om Evert Taubes stora kärlek för Provence.

   – Ett stort och unikt möte emellan några av svenska musiklivets tungviktare, säger Martin Bagge, ordförande för Visakademien som står bakom festivalen Rosor och Riddare, om mötet mellan artisterna på Vara Konserthus.

Evert Taubes prosabok Vallfart till Trubadurien och Toscana används som avstamp, då han, genom hans stora historieintresse, tog sig till gamla Provincia, från Katalonien i väst till Lombardiet i öst.

sven-bertil_taube

Sven-Bertil Taube framför sina sånger i tonerna av Rilkeensemblen, som bildades 1980 av Gunnar Eriksson, arrangör och dirigent för bl.a. Göteborgs Kammarkör. Ensemblens repertoar består främst av ny musik i samarbete med vår tids stora tonsättare. Rilkeensemblen har spelat i ett flertal skivor och utsågs till årets kör i Sverige 2004.

Vid konserten uppförs två nya verk – ett av den danske tonsättaren Bo Holtén baserad på medeltida kärlekslyrik – Rota Veneris.

Det andra verket är en komposition av Gunnar Eriksson inspirerad av Katarina Frostensons diktsamling Endura

Vid flygeln finner vi Harald Svensson, pianist och kompositör. Han har arbetat med en rad av jazzens stora bl.a. trombonisten Eje Thelin, och utsågs till Sveriges jazzartist 1998.

bilder: Lidköpingsnytt –