Gå direkt till Nyheten (Brottaren Emil Sundberg redo för VM)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Brottaren Emil Sundberg redo för VM

Publicerad Wednesday, 09 September 2009, 10:54 av Tore Sahlström

brotta_emilsundberg_90909Brottaren Emil Sundberg,  som tävlar för Lidköpings Atletsällskap är nu inne in en intensiv träningsperiod inför sitt första senior-VM,  som ska gå  i den danska staden Herning på Midjylland.
Brottaren Emil Sundberg som tävlar i 55-kilos klassen har fört den Sundbergska brottartraditionen vidare. Pappa Jonny tillhörde Lidköpings AS under föreningens glansdagar på 70- och 80-talen. Jonny Sundberg tog hem elva SM-titlar i 48- och 52-kilosklasserna. De flesta medaljerna tog han i fristil.

Det var på den tiden Jonny Sundberg tillhörde samma kända affischnamn i Lidköpingsbrottningen som Frank Andersson, Lennart “Prosten” Lundell, Sören Claesson,  Arne Robertsson och flera andra.

brottare_deck_90909

Bilderna i reportaget är klickbara till skärmstorlek.

Emil Sundberg har redan siktet på OS i London 2012, men är väl införstådd att det är en lång väg att nå målet. Det innebär hård träning och åter hård träning, och just nu är det en stenhård träningsperiod. Det blir träningar sex dagar i veckan,  och till helgen ska formen finslipas ännu mer på ett läger i Västerås.

– Förra veckan var det ett träningsläger i Finland, som var bland det hårdaste på länge, säger  Emil Sundberg.

– Jag blev alldeles slut. Det var en riktig hård genomkörare, och oerhörd nyttig,  säger den 24-årige elektrikern.

Emil Sundberg prövade tidigare i våras på internationellt motstånd. Den gången gällde det EM i Vilnius.  Då var inte formkuvan på  topp, och nerverna spelade lite spratt inför internationella debuten. Han förlorade mot en dansk, men till detta VM kommer Lidköpingsbrottaren mycket mer förberedd.

– Jag fick mig en läxa i Vilnius, och nu vet jag hur det på  de stora internationella tävlingarna, säger Emil Sundberg.

Vid de nationella mästerskapen som gick i Oskarshamn förra månaden tog Emil Sundberg sin första internationella medalj som senior. Det blev silver. Denna gång var det en finländare som blev för svår i finalen.

brotta_emilsundberg_90909

Trots VM och Nordiska mästerskap är Emil Sundbergs stora mål som brottare att vara med i OS i London 2012. Vägen dit är inte den lättaste. Förr i tiden, innan 1992 då reglerna ändrades, kunde varje land skicka representanter, som hade bra chanser i ett OS. Numera ingår flera kvaltävlingar innan OS, och det gäller också att placera sig bra  på det sista VM innan OS. I nutida OS ska det bara finnas 20 tävlande i varje viktklass. Emil Sundberg säger att vägen till OS inte är spikrak, utan många brottarmattor kommer det att tävlas på innan en OS biljett är klar.

Emil Sundberg skulle tänka sig brottas i fristil, som som sin far gjorde, men intresset för fristilen i Sverige är svalt. Svenska Brottningsförbundet gör nu en satsning på fristilen , men än så länge håller sig Emil Sundberg till den romerskgrekiska stilen.

– Kan jag nå tio i topp i VM så är det okey, men det är klart att siktet är mycket högre; helst etta. Då blir OS-biljetten till London lättare att kämpa för de närmaste åren, säger Lidköpings VM hopp i Danmark Emil Sundberg leende.

brottare_par_90909

I Lidköpings brottarhall sköter Thomas ” Ärtan ” Axelsson och Jonas Lundell träningen. På tisdagens träningstillfälle fanns klubbens enda aktiva tjej med. Det var Emma Georgii som har ett guld och tre silver från SM i bagaget. Detta var den tredje träningen för henne efter en svår ryggskada, som ådrog sig vid en träning och blev tvungen att genomgå en ryggoperation och har nu börjat den långa vägen tillbaka till brottningen.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
m0nstr0sity
Gäst
m0nstr0sity
9 September, 2009 01:24

Ja, jag kan väl inte göra annat än att önska lycka till

– Linus, från gamla EC-klassen.

Oven
Gäst
Oven
9 September, 2009 02:06

Hoppas han är i “stöten” då elektrikern ;-)

Niclas
Gäst
Niclas
11 September, 2009 01:07

Vi i hus 21 önskar givetvis LYCKA TILL!!

Från han som är starkast i kvarteret!!

Emil
Gäst
Emil
14 September, 2009 10:20

Tack så mycket alla. Helt underbart Niklas =) hehe