Gå direkt till Nyheten (Debatt: (Kd) arbetar för ökad trygghet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: (Kd) arbetar för ökad trygghet

Publicerad Thursday, 10 September 2009, 14:18 av Redaktionen

ikondebatt– Vi når målet med över 20.000 poliser och fortsätter arbeta för ökad trygghet, skriver Holger Gustafsson, Spiken, riksdagsledamot för Kristdemokraterna i en debattartikel.
Kristdemokraterna arbetar för ökad trygghet

Regeringen arbetar intensivt med budgeten för 2010.

Kommunsektorn får ytterligare 10 miljarder kronor extra för att värna kommunernas kärnverksamheter.

Landstingen får en miljard kronor 2009 för att underlätta hanteringen av den pågående pandemin.

Tillsammans med andra satsningar innebär detta att alliansregeringen 2010 har förstärkt kommunsektorn med 38 miljarder kronor, jämfört med 2006 års nivå.

Rättsväsendet som får ytterligare 4 miljarder för innevarande och nästa år. Detta innebär bland annat att vårt tidigare löfte om att Sverige 2010 ska nå 20.000 poliser kommer att kunna uppfyllas ekonomiskt.

Ett väl fungerande rättsväsende är kärnan i en fungerande demokrati. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, var man bor eller vem man är ska inte spela roll.

Regeringen har sedan den tillträdde målmedvetet arbetat för att stärka brottsbekämpningen. Det handlar om både en upprustning i form av resurstillskott och åtgärder för ökad effektivitet och förbättrat resultat i hela rättskedjan – från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård – samt en ändrad attityd som innebär att ungdomar som begår brott tidigare och tydligare ska mötas av en reaktion. 

Alliansregeringen har under mandatperioden höjt de årliga anslagen till rättsväsendets med drygt 5 miljarder kronor. Utöver denna permanenta höjning har ytterligare närmare 2,5 miljarder tillförts rättsväsendet under mandatperioden.

Det finns flera åtgärder att sätta in för att Sverige ska bli ett tryggare land att leva i. Det arbetar Kristdemokraterna och regeringen för.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för, Kristdemokraterna i Skaraborg

34 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
10 September, 2009 02:28

Poliser skapar inte trygghet Holger, de beivrar brott som uppkommer pga sociala orättvisor. Mer social orättvisa = mer brott vilket då kräver fler poliser. Så fortsätt låna ni Holger, det är ju valår. Förresten, vart tog det ni sade att ni samlade i ladorna vägen?

Bamse
Gäst
Bamse
10 September, 2009 03:14

Aha, fortkörare, försnillare, krogbråk, skattefusk, rånare m m ska mötas av socialpedagogik. Nädu Oven, jag håller ofta med dig men nu har du trampat i klaveret. Nu var det viktigare att vara mot Holger än att tänka efter.

Oven
Gäst
Oven
10 September, 2009 03:18

Nej Bamse inte socialpedagogik men fördelningspolitik!

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
10 September, 2009 04:21

Du Ove du talar som, ja jag vet inte, att polisen är till för att trygga samhället tror jag de flesta upplever o vet, vad du fått för uppfattning om polisen får du stå för själv, har du klammer med rättvisan. Du som vet och begriper kan du inte förklara vad vänster gör för att öka tryggheten, skicka oliktänkande, “stollar”, som du kallar de som inte tycker som du.

Loffe P
Gäst
Loffe P
10 September, 2009 05:09

Oven: Du är allt en rolig typ du.
Fördelningspolitik – ska man slå den i huvet på rånarna eller?
Nej, tänk nu lite längre, försök se över ditt röda plank nu. Du når säkert, om du försöker.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
10 September, 2009 05:14

Du Ove du tillåts att uttrycka dig precis som du vill, ditt inlägg om att polisen inte skapar trygghet i samhället är obegripliga. Det samhälle du förespråkar kan tydligen klara sig utan polis. Oliktänkande som du kallar “stollar” är enl. dig inte trovärdiga. Att den nuvarande regeringen arbetar för att trygga vårt samhälle som dina föregångare raserat måste väl vara bra. Eller vad önskar du för samhälle, förutom höjda skatter o avsaknad av polis

Oven
Gäst
Oven
10 September, 2009 06:47

Nej vad jag menade var att ökar man den sociala utslagningen så ökar per automatik också brottsligheten. Vill ni påstå att detta samband inte finns?

Ulf
Gäst
Ulf
10 September, 2009 07:30

Alltså Oven… “brott som uppkommer pga sociala orättvisor”??? NU får du väl ge dej i alla fall?? Är du enbart ute i syfte att provocera eller menar du verkligen allvar med det där? Skulle vara intressant att höra dej utveckla det där en aning…..

lookout
Gäst
lookout
10 September, 2009 08:05

Bamse: Självklart så måste en politisk motståndares argument kritiseras sönder och samman. I det sammanhanget så är ju inte Oven värre än många andra på det här forumet. Dessvärre tappar de ju lite trovärdighet på det.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
10 September, 2009 08:49

Bullshit Holger. Du och dina kollegor har länge anmodats att ta ert ekonomiska ansvar. Istället har ni så fint talat om att samla i ladorna, inte spela monopol med skattebetalarnas pengar och andra floskler. Efter alla genomförda skattesänkningar tvingas ni nu låna för att kunna dela ut allmosor till kommuner, landsting och “ökade polisresurser” och därmed hoppas på att vi väljare glömt ert svek. En gång räcker Holger, nu är det stopp.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
10 September, 2009 09:40

Kör på bara Alliansen, det tar tid att bygga upp det förfall som socialister och kommunister skapat under tidigare regeringar.

0-)
Gäst
0-)
10 September, 2009 09:47

@Ronny: Ta inte i så du spricker….

Oven
Gäst
Oven
10 September, 2009 09:49

Vad jag menar är att brottsligheten ökar med social utslagning. Inget konstigt alls. Vill ni påstå att det skulle vara fel?
Därmed inte sagt att vi inte behöver poliser. Det ena utesluter inte det andra.
Men att alliansen lånar pengar till denna satsning nu har nog mer med deras vallöfte att göra ang. just 20 000 poliser 2010 än vad det har med deras påstådda vilja att öka tryggheten, eller varför ökade de inte tidigare när de sparade i ladorna?

funderar...
Gäst
funderar...
10 September, 2009 10:08

Om den som står längst ner på stegen blir arg på de som står längst upp och försöker rasera stegen, vem faller? Svar: Båda faller men den som står högst upp faller hårdast…

Självömkan
Gäst
Självömkan
11 September, 2009 01:22

Oven är verkligen ute och cyklar. Sociala orättvisor?? Vart vill du komma? Så nu är det politiker som är orsaken till ökad brottslighet, genom att de skulle orsakat något som du kallar för sociala orättvisor. Granskar du varje fall som du anser ha blivit “drabbad” av vad du kallar sociala orättvisor så ser du att man oftsast siter där man sitter pga sitt eget handlande eller föräldrars brist på handlande.
Bullshit Ronny. Sover du framför datorn

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
11 September, 2009 09:06

Tack Holger,då kommer väl dom extra poliserna till Götene som ni lovade förra valet.Det kanske räcker till en polisstation oxå.

Oven
Gäst
Oven
11 September, 2009 09:09

Att brottsligheten ökar med social utslagning är knappast ngn nyhet. Eller vill ni hävda ngt annat?
Att sedan alliansen vill påstå att denna satsning görs för vår trygghets skull har ju ingen som helst trovärdighet. Det är enbart för att infria sitt vallöfte. Varför gjorde de annars inte denna satsning tidigare när de sade att de samlade i ladorna? Nu lånar de till det istället.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
11 September, 2009 11:20

Självömkan: Ja du, det verkar inte vara enbart jag som i så fall somnat in. Alliansen hävdade inför valet 2006 att vänsterregeringen med sitt skapade utanförskap var roten till utslagning och ökad brottslighet. Enligt ditt sätt att se på problemet har tydligen det sociala utanförskapet just nu ingen betydelse vad gäller brottslighet. Det gäller att vända kappan efter vinden, alliansen kan naturligtvis inte lastas för nånting. Bullshit säger jag.

O-);
Gäst
O-);
11 September, 2009 11:52

@Roony: Vinner S kommande val kommer min brottslighet öka då jag kommer jobba svart för att sklippa ökade skatter.

Anders
Gäst
Anders
11 September, 2009 12:00

Bra Holger! Fler poliser ger högre brottsuppklarning samt bättre möjligheter till brottsförebyggning=ökad trygghet. Social utslagning rättfärdigar väl inte att man begår brott?

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
11 September, 2009 12:27

En får hoppas att herr O-); inte behöver uppsöka någon sjukvård eller har några barn i skolan nästa mandatperiod om S vinner valet.För vem vill betala skatt för en sån person

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 September, 2009 12:42

Den sociala utslagningen har tydligen orsakats av den nu sittande regeringen??Att det görs satsning för att öka tryggheten är inte trovärdigt???Att infria vallöften är tydligt ngt nytt för vissa!! Ja de har ju inte förekommit under de sista decenierna,förutom i valfläsket. Varför inget gjorts tidigare, ja Ove fråga de dina som varit med o styrt Sverige tidigare. Ursäkta du är inte trovärdig i dina inlägg.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
11 September, 2009 12:45

#Oven:”Det är enbart för att infria sitt vallöfte.” Förstår att det känns ovanligt för dig…

O-);
Gäst
O-);
11 September, 2009 02:57

@Sten Hård: Eftersom jag betalar skatt idag och kommunala avgifter och har gjort så de senaste 22 åren har jag full rätt att ta del av både sjukvård och kommunala tjänster. Däremot kan man ju ta lite extra jobb utan att betala skatt för att kompensera eventuella skattehöjningar…

Självömkan
Gäst
Självömkan
11 September, 2009 03:30

Ronny Carlsson! Tänk om allt vore så lätt som du vill få det till. För det första så skriver jag om “sociala orättvisor”, som Oven nämnde. Inte socialt utanförskap. Det var du som skrev. Vad jag menar är att man så lätt vill lägga skulden på politiker när någon känner sig utanför eller drabbad av Ovens “Sociala orättvisor”. Har den enskilde individen inget ansvar för sin livssituation? Ibland så har man faktiskt sig själv att skylla.

Erik (SP)
Gäst
Erik (SP)
11 September, 2009 03:56

Ove har helt rätt när han säger att den sociala utslagningen är orsaken till den stora majoriteten av alla brott. En generell välfärdspolitik är det enda effektiva sättet att förebygga brott. Sen att inte sossarna. ens med V-stöd, lyckades med det är en annan sak…

Oven
Gäst
Oven
11 September, 2009 04:37

27 mars 2009 LN
“En aspekt är den som framförts i debatten: det ekonomiska läget i Polismyndigheten i Västra Götaland. Underskottet innebär totalt stopp för extern rekrytering av civilanställda, inte ens pensionsavgångar ersätts”
Som sagt, varför har inte satsningen kommit tidigare? Valår? Det har inget med långsiktig seriös politik att göra iaf.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 September, 2009 05:39

Vad har detta inlägg med att regeringen möjliggör att målet 20000 poliser fylls. Vi andra som anser att polisen är en trygghet i samhället välkomnar detta. Att du inte gör det förstår jag. Att Polismyndigheter har ekonomiska problem är klart, dock har du inte en blekaste aning om vilka dessa problem är.
Som jag nämnde tidigare förstår jag att du har svårighet att förstå att ett vallöfte kan man faktisk genomföra.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 September, 2009 05:49

På din fråga Ove varför inget gjorts tidigare kan jag bara svara, fråga inte den sittande regeringen om detta, fråga de som styrt Sverige innan. Att regeringen inte för en långsiktig seriös politik, hade vi räknat med ngn annan uppfattning från dig Ove

Oven
Gäst
Oven
11 September, 2009 07:40

Man gjorde inget när man sade sig spara i ladorna vilket kallades att ta ansvar för statsfinanserna, nu lånar man istället tiill dessa “valårssatsningar”. Seriöst? Vart tog det som fanns i ladorna vägen?

BT
Gäst
BT
11 September, 2009 10:04

Oven, det som fanns i ladorna har satts in på skuldkontot, så istället för att ha 1200-1300 miljarder i skuld har vi 1050 miljarder. Snacka om skillnad på räntekostnader som man besparat!
Men så kanske man inte kan räkna?

Oven
Gäst
Oven
12 September, 2009 07:41

Nej du, att betala lån är en sak och att spara i ladorna är en helt annan sak. Vi får väl se vad lånekarusellen stannar på när de härjat färdigt. Kanske de behöver ytterligare ett Vin & Sprit att kränga för att få någorlunda fason på grejorna?

Anders
Gäst
Anders
12 September, 2009 09:47

Det är väl ändå tidigare regeringar som har stått för lånekarusellen? Gudskelov är Sverige äntligen befriat från socialism.

Oven
Gäst
Oven
12 September, 2009 05:50

Ja du Anders, jag föredrar nog socialismen före egoismen men vi är ju alla olika och var och en har ju rätt att tycka som de vill.