Gå direkt till Nyheten (Göteborg bygger ny bro
Kan hindra Vänersjöfarten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Göteborg bygger ny bro
Kan hindra Vänersjöfarten

Publicerad Saturday, 12 September 2009, 08:22 av Björn Smitterberg

Det sätt som Sjöfartsvekret övergivit sjöfarten på Trollhätte Kanal på har nu medfört att Göteborg redan i höst tar ställning till ett brobygge över Göta älv. Som Lidköpingsnytt skrivit tidigare kommer Trollhätteslussarna att stängas 2030 om de inte genom en investering får förlängd livstid. Det skrev Sjöfartsverket förra veckan i ett yttrande om brobygget i Göteborg.

Yttrandet uppfattas i Göteborg som ett klartecken för en ny bro. Det skriver GöteborgsPosten i dag. Exakt var den skall gå är inte helt klart men det blir i närheten av Göta Älvbron som måste stängas 2020. Den nya bron får en segelfri höjd som tillåter flodanpassad sjötrafik och blir även öppnings bar – dock bara på nätterna.

Något dyrbarare alternativ för bro är inte aktuellt eftersom Sjöfartsverket inte ser någon anledning i att rusta upp slussarna i Trollhättan – något som fått sjöfartsanknutna företag vid Vänern att rasa. Bakgrunden till Sjöfartsverkets uttalanden är att godsmängden i vissa hamnar minskat kraftigt de senaste 15 åren. Totalt har godsmängden sjunkit med en tredjedel på Trollhätte kanal.

Sjöfartsverkets inställning innebär också dödsstöten på planerna att transportera hjulburet gods via någon hamn norra Vänern till Göteborg i stället för på E20.

Om slussarna stängs blir det ett hårt slag mot bl a jordbrukets arbetstillfällen i Lidköping. Däremot kan det komma att öka kraven på att Kinnekullebanan byggs ut och får högre standard som även ger plats för godstrafik.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lidköpingsvän
Gäst
Lidköpingsvän
12 September, 2009 11:54

Men…. Vad är det som händer ? Att energieffektiva transporter behövs både nu och sen är väl uppenbart. Att stänga kanalen är mer eller mindre landsförräderi!!!

undrande
Gäst
undrande
12 September, 2009 02:53

Vad händer med fritidsbåttrafiken??

Mmm
Gäst
Mmm
13 September, 2009 09:27

De är ju mycket märkligt att vi i Sverige inte behåller saker och ting som mer eller mindre är kulturmärkta, eller åtminstonde kan bli. Även om man lägger ner båttransporter så finns det ju såå många andra som gärna vill nyttja kanalen. Sen är det ju faktiskt lite fint och se på när man går utmed kanalen, inte för att jag gör det ofta men iaf… ILLA….