Gå direkt till Nyheten (Debatt: Är det rätt att jag röstar på söndag?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Är det rätt att jag röstar på söndag?

Publicerad Sunday, 13 September 2009, 16:19 av Björn Smitterberg

ikondebatt– Jag har inte sett någon debatt mellan dem som vill bli valda i söndagens kyrkoval, varför stöts inte uppfattningarna mot varandra i en offentlig debatt; skriver Jörgen Larsson i en debattartikel.

Jag har fått brev ett från Svenska kyrkan!

Det händer inte varje dag men någon gång ibland hör man av sig. Brukar få ett församlingsblad allt emellanåt. Sedan vet jag inte om det möjligen dimper ner någon mer information från församlingen jag tillhör.

Men nu fick jag ett brev som innehöll de olika valsedlar man kan välja på vid kyrkovalet senare i månaden. Det fanns också en liten informationsfolder om vad de olika kandidaternas organisation kommer arbeta för i kyrkan kommande mandatperiod.

Och alla vill ha min röst!
Det kan jag förstå att man vill. För röstdeltagandet är inte så stort i detta glömda val. Och frågan är hur röstdeltagandet skall se ut?

Är min röst värd något?
Ja, den är väl värd en röst på den organisation jag väljer lägga rösten på. Men vet jag vad jag tycker om en organisation jag besöker möjligen någon gång per år? Och då detta besök är för att lyssna på en konsert, konfirmation av anhörig, jordfästning, vigsel eller något annat mer knutet till den tingens ordning vi har i Sverige.

Vi har inte på något sätt sett kyrkans företrädare debattera sin uppfattning mellan varandra. Jag kan läsa det ena och det andra i de som foldrar jag fått. Men varför stöts inte de olika punkterna mot varandra i en offentlig debatt?

Är Era ståndpunkter så lika att det aldrig behöver utvecklas mot varandra?  

Jag vill fråga företrädarna för de olika listorna följande;
·         Är det rimligt att vi som inte medverkar i kyrkans verksamhet påverkar ledningsorganisationen genom att röst

·         På vilket sätt känns det rätt att vi som inte deltar i verksamheten skall delta på valdagen? 

·         Kyrkans grundvalar vilar på teologisk grund. Är de punkter ni går till val på genomsyrade av teologi eller vanlig svensk partipolitik? 

·         På vilket sätt är de teologiskt utbildade med i ert arbete att ta fram de olika valmanifesten?

·         Varför debatterar ni inte ert föreslagna kyrkoarbete så väljarna ser att ni lever i er uppfattning om hur kyrkan skall styras?

Finns säkert massa fler frågor men då ni bara skickat ett brev vågar jag inte ställa för många frågor. Ni kanske tycker det blir arbetsamt att debattera, så här nära valet?

Jörgen Larsson. Medlem, men varför?

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Svensson
Gäst
Anna Svensson
13 September, 2009 05:02

VI är många som också tycker det är konstigt att svenska kyrkan styrs av partipolitik, därför tänker jag rösta på FRIMODIG KYRKA, alla på deras lista är engagerade i kyrkan, inte bara i valtider.

De politiska partierna lämnar inte över makten frivilligt därför måste alla vi som tycker så rösta ut dom.

Oven
Gäst
Oven
13 September, 2009 05:02

Varför inte helt enkelt spara dessa pengar och låta riksdagsfördelningen gå igen inom kyrkan också?

Nils
Gäst
Nils
13 September, 2009 08:58

Man kan väl säga att representationen i denna organisation underlättas genom att man använder befintliga politiska grupperingar. Att det är just regeringspartier kommer väl från gamla tider men man skulle kunna tänka sig mer aktuella sammanslutningar i framtiden, för/mot sammkönade äktenskap, för/mot vapenhandel etc.

B.Bertilsson
Gäst
B.Bertilsson
14 September, 2009 02:39

Bra. Jörgen Larssons inlägg tar upp frågor som jag är övertygad de flesta av oss medlemmar/skattebetalare tänker och tycker. Nu nallkas “glömda valet” som det kallas och jag/vi förväntar oss någon form av deklaration. Vad vill ni, vad gör ni, vad får vi. Är min ev. röst värt något ? “ändamålet helgar medlen” sägs det , stämmer det ? Hoppas Jörgen Larssons uppmanig hörsammas och att kandidaterna tar tillfället och ger oss någon form av vägledning

Gunvor Vennberg
Gäst
Gunvor Vennberg
14 September, 2009 10:27

Ett försök till snabbresumé: Tre opolitiska grupper vill att kyrkan inte ska vara partipolitisk. ÖKA är liberalteologisk, Posk är mittemellan och Frimodig Kyrka är konservativ. Liberal är ung att budskapet kan förändras med tiden (för homoäktenskap), Konservativ står för att det Gud har sagt i Bibeln gäller oavsett tidsandan t ex: Äktenskapet är för man och kvinna. Partierna: Som i Riksdagen. Jag kandiderar för Frimodig Kyrka.

Gunvor Vennberg
Gäst
Gunvor Vennberg
14 September, 2009 10:39

Varför pågår det ingen debatt: Vissa åsikter som många inom kristenheten delar, t ex den att äktenskapet är till för man och kvinna har redan av många partier stigmatiserats och omöjliggjort t ex tjänst som präst eller diakon på många håll. Detta sätt att hantera oliktänkande blir en tystnadens kultur även bland lekfolk.När bara en åsikt är rumsren åt gången och dessa växlar varje mandatperiod är det klart att få vill ta risken att debattera.

Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
Gäst
Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
17 September, 2009 01:09

Kära Anna Svensson, roligt att du engagerar dig i kyrkovalets debatt, men samtidigt väldigt trokigt att du använder utrycket så tydligt, VI och DE.Vi ska ha en mångfalld kyrka med olika åsikter och prioriteringar.Vi ska kompletera varandra och se till att församlingen ska få den förändringen som krävs att värva nya medlemmar och dem som är redan medlemmar ska trivas.Jag ser ändå väldigt positivt att du vill gå och rösta.Ha en bra dag!