Gå direkt till Nyheten (Dragkamp om museibesökarna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dragkamp om museibesökarna

Publicerad Sunday, 13 September 2009, 16:12 av Björn Smitterberg

dragkamp_90913Backgårdens gårdsmuseum i Lava(d) hörde till de museer som lockade många på söndagen. Lavad skriver vi, men för hundra år sedan var det Lava.
– Det finns en å här intill och en stock gick över. Det blev Lava men sista bokstaven kom till senare och det blev Lavad, berättas det.

Det känns som en Sörgårdsidyll det som Ingbritt och Bengt-Göran Johansson skapat vid Backgården. Förutom att de har stugor att hyra ut så finns här samlingar om bygden, textilier och inte minst edockor.

– Jag har flera dockor som är tillverkade i Vinninga på 1940- och 1950-talen, säger Ingbritt Johansson och tar ned en kartong.

– Den här kartongen får bara jag röra – det är en raritet för mig.

ingbritt_johansson_90913

Bilderna i reportaget är klickbara till skärmstorlek.

I orginalkartongen ligger  en docka från Vinninga, en cellodocka gjord vid cementfabriken, med vackra kläder. Dockan har aldrig varit ur kartongen. Många som är med i den lilla utställningen drar efter andan:

– Ah, så vacker.

Det här är en gård med många spcialiteter. Bland annat finns små modeller över hur dalgången mot ån tedde sig på 1800-talet, i trädgården finns en liten damm och en bänk att vila på. Lite handel med antikt finns också.

– Hur har ni fått tag i det här?

– Auktioner. En gång köpte jag något för 50 kronor på en av Skogbergs auktioner, ingen annan bjöd. Jag var lite oklar över vad det var men nu har specialister gjort rikliga analyser av den japanska skärmen och den blir reparerad av professionella. Jag var och lyssnade när avhandlingen om min japanska skärm försvarades…

Dockorna kom till genom en artikel. Samlingen är stor nu. Och växer fortfarande. Hundratals dockor, en del döpta efter Hagasessorna.

I timmar fick Ingbritt och Bengt-Göran Johansson berätta om allt de samlat.

driftinhonkytonks_90913

Och på en liten altan stod Driftin Honky Tonks och spelade countrymusik – med sonen Niklas Johansson vid basen, och de övriga i bandet är Clemens Johansson som sjunger och spelar giarr. Magnus hedlander som spelar sologitarr och Berne Johansson vid trummorna.

Det lilla museet vid Backgården i Lavad var en av samlingspunkterna på söndagens museirally. 13 museer deltog denna gång.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Mia
Gäst
Mia
14 September, 2009 02:23

Vi åkte rallyt! Det var verkligen trevligt! Och vilken bredd!Tyvärr såg vi aldrig Stola, när vi var där såg det stängt ut och vi vågade oss inte fram till dörren. När vi for därifrån såg vi i backspegeln ett litet anslag om Museirallyt. Överlag lite dåligt skyltat men väldigt varmt mottagna! Bokar in detta nästa år med och sprider det till vänner och bekanta. På återseende!