Gå direkt till Nyheten (Uppgifter i kväll:
Scan stänger Skaraslakteri)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Uppgifter i kväll:
Scan stänger Skaraslakteri

Publicerad Monday, 14 September 2009, 19:03 av Redaktionen

Det finska företag som äger Scan förbereder omfattande nedläggningar i Sverige. Bland annat kommer – enligt lantbrukets affärstidning ATL i kväll – all slakt i Skara att upphöra eller minskas till en liten del av dagens produktion.

Beskedet om en nedläggning kan komma någon av de närmaste dagarna enligt ATL. Det kommer bara några veckor efter det att företaget koncentrerat tillverkningen av hamburgare till Skara.

På sikt kommer även slakteriet i Visby att avyttras.

Flera källor som ATL anser vara tillförlitliga uppger att finska HK Scans kanske redan under tisdagen presenterar planerna på kraftiga neddragningar.

Nötslakten i Skara, motsvarande ungefär en sjättedel av all boskapsslakt i Sverige, cirka 65.000 nötkreatur per år, läggs ned. I stället ska nötboskapen slaktas vid Scans anläggning i Linköping.

– Dessutom lägger Scan ned merparten av grisslakten i Skara.  Förra året slaktades över 650.000 grisar i Skara. Det innebär att det är det näst största grisslakteriet i Sverige, skriver ATL.

Slakten av grisar skall ske i Kristianstad.

Även styckningen av slaktade djur flyttas från Skara.

När det gäller Visby avser Scan att sälja det slakteriet – inte lägga ned det.

I Visby slaktar Scan gris, nöt och lamm.

Enligt ATL är det bönderna i Värmland, Uppland och Dalsland som drabbas hårdast i leverantörsledet. Grisar kan inte köras från Värmland och Dalsland till Kristianstad inom åtta timmar, vilket är gränsen för transporter.

18 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
14 September, 2009 07:32

Verkar som att transporterna fortfarande är för billiga…
(Lantmännen ska ju dessutom lägga ner Kycklingslakteriet i Kristianstad…) Producenterna kommer allt längre å längre ifrån kunderna. Jag säger som Sverker ” Ska det va så här, ska det vara så här???

Nisse
Gäst
Nisse
14 September, 2009 07:42

Läget att byta kött-leverantör med andra ord… till någon som har kvar sin lokala anknytning – tips, någon?

Scan Arbetaren
Gäst
Scan Arbetaren
14 September, 2009 10:22

Tycker det e illa att detta publiceras innan dom drabbade fått informationen på sin arbetsplats. Det är väl meningen att informationen skall ges där innan den publiceras, eller?

Fia
Gäst
Fia
14 September, 2009 11:00

Suck…. kan sverige inte bara sluta importera kött… vi gräver ju vår egen grav… byt poltiker byt regering och rädda sverige i nästa val!!!!!!!!!!!!!!!!!

micke
Gäst
micke
15 September, 2009 12:14

Det här var ju ett mindre roligt sätt att få veta att man ska bli av med jobbet. Att inte ledningen kan hålla tätt.

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
15 September, 2009 06:03

2009-09-15 kl 05.10

Kanske dags för dom svenska bönderna att bygga upp en egen verksamhet igen ?
För att än en gång har det visat sig att när svenska företag “styckas” o säljs så är framgångarna bara tillfälliga.

Maria
Gäst
Maria
15 September, 2009 07:52

Starkt jobbat Scan att ni inte informerat de anställda först. Nu har de fått läsa på nätet och text tv om sin arbetssituation. Bedrövligt…

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
15 September, 2009 08:38

#Fia
Så att det importeras kött är nu regeringens fel? Det kan inte bero på att du och jag och andra köper kött från utlandet? Du är ju nästan värre än oven att anklaga regeringen för allt elände som sker i världen! Avvakta presskonferensen, då har vi fakta och slipper spekulera!

Oven
Gäst
Oven
15 September, 2009 09:28

Tack August! Det är den ökade globaliseringens fel många av de här problemen. Att lägga över hela ansvaret på konsumenterna är att göra det väldigt enkelt för sig på vanligt borgerligt manér. Svenska politiker sitter i rävsaxen, något de flesta av dem tyvärr valt själva.

funderar...
Gäst
funderar...
15 September, 2009 09:59

man kan ju för katten inte se var köttet kommer ifrån på paketet!!! Det mörkas ju !!! Alla jag känner försöker köpa svenskt hela tiden, men blir ju lurade av allt kryptiskt som står på paketet… Endast regeringen (eller EU) kan lagstifta om detta. Samtidigt dumpas priserna på importerat kött i livsmedelsbutikerna… Det finns nog intresse i detta…. Jag VILL köpa svenskt!!! Hoppas verkligen att det öppnar ett nytt slakteri som är 100% bondeägt

R
Gäst
R
15 September, 2009 10:20

neh dags för o framhäva våran egna svenska kultur, stoppa allt utländskt för et tag, vart e sverige på väg? vårat gammla kära sverige.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
15 September, 2009 11:31

Frågan är var de riktigt lokala alternativen finns som alla säger sig vilja ha? Eller är om det till slut är plånboken som styr som vanligt i vårt val att konsumera? Politikerna styr ju som tur inte vilka varor vi ska handla, vi bor ju inte i en socialistdiktatur som tur är..

Oven
Gäst
Oven
15 September, 2009 01:20

Nej diktatur är aldrig bra August Vråk, oavsett om det är höger eller vänster.

F
Gäst
F
15 September, 2009 02:37

Tråkiga nyheter. Har själv förlorat jobbet så jag vet hur det känns. Men vilken möjlighet detta skapar! När ilskan går över hoppas jag verkilgen att det är någon/några som ser detta som en möjlighet och startar ett företag i Skara som konkurerar med Scans flyttade verksamhet. Som bonde säljer man väll hellre lokalt och som konsument köper man väl hellre lokalt till rätt pris. Oftast är många små starkare än en stor!

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
15 September, 2009 03:56

Av någon anledning så är de oftast vänster, undrar vad det kan komma sig?

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
16 September, 2009 06:16

2009-09-16 kl 05.20

Oftast så blir tillslut många små till en stor !
O Vad händer då ?

Oven
Gäst
Oven
16 September, 2009 08:45

Är de, August??????

GS
Gäst
GS
16 September, 2009 09:29

Tråkigt att en stor arbetsgivare försvinner i skaraborg och synd för grisbönderna samt miljön. Men det kanske dyker upp små lokala slakterier som tar för sig av den marknad som Scan lämnar.
Oven och August Vråk, vad tusan har diktaturer (vänster såvöl som höger) nmed nedläggningen av en fabrik i Skara att göra?