Gå direkt till Nyheten (Facket: Scans nedläggningar en katastrof!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Facket: Scans nedläggningar en katastrof!

Publicerad Tuesday, 15 September 2009, 18:08 av Redaktionen

HK Scans planer på att lägga ner slakt och styckning i Skara är en katastrof, skriver Livsmedelsarbetareförbundet i ett pressmeddelande. Dessutom upphör produktionen i Uppsala.  Scan har inlett MBL-förhandlingar om en minskning av cirka 400 anställda.

Scan vill att slakt och styckning av nöt och lamm i Skara centraliseras till Linköping och slakt och styckning av gris i huvudsak går till Kristianstad.

– Detta är inte bara en katastrof för de anställda, säger Hans-Olof Nilsson Livs ordförande i en kommentar.

– Det är också en katastrof för de orter som berörs, och ytterligare ett hårt slag mot Västsverige.

  – Scan erbjuder en del av de anställda nya jobb på de orter dit produktionen centraliseras men det gör inte saken bättre, säger Hans-Olof Nilsson.

– Hur lätt är det att sälja sin villa i Skara nu?

-Nu sviker Scan många. Företaget som har stått för närhet och god djuromsorg med mera, blir nu något helt annat. Levande djur kommer att tvingas att transporteras landet runt innan slakt.

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
KEB
Gäst
KEB
15 September, 2009 06:44

Nu tycker jag att kunderna ska markera vad de tycker… Det är inte bara pris som betyder något… Eller?

Bengt
Gäst
Bengt
15 September, 2009 07:13

Varför ska man slita på Scan när man kan va hemma och ha det skönt och va Arbetslös hela dan och få pengar ändå, men missförstå mig inte så, men det är ditåt sverige gå.
Arbete åt alla!, med det samma.

Mmia
Gäst
Mmia
15 September, 2009 07:16

Fram för närproducerat! Se till att det finns lokala slakterier och charkfabriker som förser oss med mat. Kan det fungera på det viset i andra länder skall det väl vara möjligt här också!

mikael
Gäst
mikael
15 September, 2009 10:02

Varför ska bönder i västra Sverige sälja till Scan. Det finns säkert kompetens på Scan i Skara och driva det vidare i egen regi.

Lidköpingsvän
Gäst
Lidköpingsvän
15 September, 2009 11:43

Vem trodde att en Finsk ägare skulle satsa på Sverige. Nopp, som i alla affärer är det bara pengarna som räknas. Och det ska vi inte skylla de Finska ägarna för. Detta är mer eller mindre resultatet av EU´s jordbrukspolitik kryddat med hur det är att bedriva svensk småförentagsverksamhet. Speciellt inom lantbruk och livsmedelsförädling.
Var nog bättre för trots allt.

Janne
Gäst
Janne
16 September, 2009 12:18

Detta förslag/beslut verkar ju helt absurt vad jag har hört så investerade man mångmiljonbelopp i en nötstyckanläggning så sent som i fjol??

Snubbe
Gäst
Snubbe
16 September, 2009 02:39

Mmia… Det fanns många slakterier i Lidköping tills Scan köpte upp och lade ner allihopa. Sossarna gillar storföretag (som fick stora skattesänkningar och stöd under deras tid) så att fackpamparna kan få några medlemmar att betala deras skyhöga löner… Det är ingen slump att så många storföretag finns i Sverige och knappt inget mellan fåmans- och storföretag…

Mmia
Gäst
Mmia
16 September, 2009 11:12

Snubbe: det kanske är mer meningsfullt att vi ägnar oss åt den uppkomna situationen istället för att gagga om det som varit! Det går faktiskt att ändra företagsstrukturen, även om det tar tid och kräver stort engagemang. Vi kan börja med att enbart handla från lokala kött- och charkföretag och det finns faktiskt också uppstickare inom “mjölk”branschen.Tyvärr styrs ICA av storproducenter och det måste man upplysa allmänheten om också.

Micke
Gäst
Micke
16 September, 2009 03:08

Mmia: Det är snarare ICA som styr och ställer på marknaden och pressar priserna hos leverantörena ,samtidigt som de har jättemarginaler. De har mycket större marginaler på svenskt kött än importkött. Samtidigt är det konsumenterna som inte betalar priset för den djurhållning de vill ha i Sverige sen om djuren behandlas dåligt utomlands så spelar det tydligen ingen roll.

Mmia
Gäst
Mmia
16 September, 2009 05:00

Det där stämmer väl inte riktigt? ICA-handlare som vill gynna lokal produktion får inte göra det hur som helst. Där skall storebror vara med och bestämma och begränsa.

lookout
Gäst
lookout
16 September, 2009 05:32

Priset styr inköpen. Förr eller senare vinner det billigare alternativet även om man önskar att det vore annorlunda.
Snubbe: Vilka slakterier pratar du om?

Micke
Gäst
Micke
16 September, 2009 05:58

Mmia: Det är storebror ICA som bestämmer.

Micke
Gäst
Micke
16 September, 2009 06:01

Det är ICA centralt som styr lokala handlare.