Gå direkt till Nyheten (Här är Scans meddelande till börsen
Skara drabbas av stora minskningar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Här är Scans meddelande till börsen
Skara drabbas av stora minskningar

Publicerad Tuesday, 15 September 2009, 09:05 av Björn Smitterberg

I ett meddelande till börsen meddelar ledningen för Scan att företaget skall spara 30 miljoner euro.

Här är meddelandet i sin helhet:

HKSCANS effektiviseringsmål 30 miljoner euro i Sverige.

Strukturen för HKScans svenska dotterbolag Scan AB effektiviseras avsevärt föreutgången av år 2010.

Åtgärderna syftar till att uppnå en utvecklingsvinstmotsvarande 30 miljoner euro. Samtidigt investeras 12 miljoner euro i de svenska funktionerna.

Åtgärderna förorsakar bolaget engångskostnader på cirka 5 miljoner euro. HKScan förväntar sig att genom utvecklingsplanen uppnå bolagets rörelsevinstmål, det vill säga fem procent av omsättningen.

Scan kommer i åroch nästa år att utvecklas i lönsammare riktning. Samtidigt ska Scan bli en mer intressant och innovativ partner till bolagets samtliga intressentgrupper. Scan är redan idag branschledande på den svenska marknaden, men det nya programmet lägger en stabil grund för framtida tillväxt och lönsamhet.

Föreslagen plan innebär att produktionen skulle upphöra i Uppsala och vid Kreatina AS i danska Bjaeverskov, medan den skulle minska avsevärt i Skara. Slakt och styckning av nöt samt lamm skulle centraliseras till Linköping och slakt och styckning av gris huvudsakligen till Kristianstad.

Produktionen av färsprodukter vid dotterbolaget Esca i Linköping skulle flyttas till Skara, som även skulle behålla en del slakten på gris. Produktionen av konsumentförpackat kött skulle flyttas från Uppsala till Linköping. När det gäller verksamheten i Visby vore avsikten att under år 2010 hitta en ny samarbetsmodell.

Förhandlingar om planerna har inletts med olika parter på arbetsmarknaden och Scan inleder MBL-förhandlingar om en minskning med cirka 400 anställda. Omplanen genomförs skulle antalet anställda vid Scan minska från nuvarande cirka 3.000 till cirka 2.500.

Eventuella personalminskningar skulle beröra i huvudsak Skara, Uppsala och Kreatina AS i Bjaeverskov i Danmark. Om planen genomförs en del av de anställda kan erbjudas jobb i Kristianstad och Linköping, det vill säga på de orter dit produktionen centraliseras.

Bolaget har redan tidigare inlett MBL-förhandlingar gällande 95 tjänstemän. Dessa förhandlingar berör bolagets samtliga produktionsorter. Fokus för utvecklingen av HKScans verksamhet ligger nu på Sverige. Demoderniseringar och effektiviseringar som bolaget redan genomfört i år har förbättrat lönsamheten och stärkt dess marknadsposition. Svenska Scan har en ny ledning och ett nytt ledningssystem. Utsikterna för ett framgångsrikt genomförande av reformerna är därmed goda.

Scans verksamhetsvolym, marknadsledande ställning och ledande märken utgör en stabil plattform för de förestående åtgärderna.

HKScan Abp
Matti Perkonoja, VD

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Korvgumman
Gäst
Korvgumman
15 September, 2009 05:21

Dags för de lokala slakterierna att ta över och för de som bor i Skaraborg att börja handla lokalt producerat kött och köttprodukter!
Bojkotta mamma Scan!