Gå direkt till Nyheten (Tog färdtjänst för att komma till trädgården)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tog färdtjänst för att komma till trädgården

Publicerad Tuesday, 15 September 2009, 17:20 av Björn Smitterberg

Färdtjänsten har något som kallas trappklättrare, som gör att handikappade kan tas upp och ned för trappor. Utnyttjandet av den här tjänsten har exploderat – men inte för att få färdtjänst utan för att få komma ut i trädgården en stund.

Samhällsbyggnadsnämnden har i dag beslutat att trappklättrarna få bokas endast i samband med resor med färdtjänstbuss och alltså tagit bort den här möjligheten.

– Den som har svårt att komma upp och ned i trappor ska kontakta kommunen och be om stöd för att anpassa bostaden, säger Jonas Sundström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Tidigare år har den här tjänsten med trappklättrare bokats vid mellan 160 och 380 tillfällen per år. Men under förra året steg användningen plötsligt till cirka 1.400 tillfällen. Det är Västtrafik som har trappklättra-utrustningen och uppgivit att de får beställning och sedan en ny beställning när beställaren vill upp i lägenheten igen. Ofta har alltså ingen färd skett med färdtjänstbussen som har den här specialutrustningen. Men för kommunen blir det en utgift – Västtrafik skickar räkning.

19 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kållandsö
Gäst
kållandsö
15 September, 2009 08:12

Vad ska de äldre göra för att få komma ut. Flytta till ett äldreboende är de för “pigga” för. Så om de kan få komma ut med trappklättraren så låt dem få göra det. Annars får nog kommunen börja tänka om vilka som kan få en plats på ett äldreboende.

Sjörövaren
Gäst
Sjörövaren
15 September, 2009 09:18

Ja problemet måste ju på något sätt lösas,tänk vad hemskt att ej kunna ta sej ut.Inte vill man sitta inne en fin sommardag bara för att man blivit gammal och sjuk.

SL
Gäst
SL
15 September, 2009 10:29

Stackars, stackars gamlingar. Kan inte kommunen köpa in en eller ett par trappklättrare och ha det som en av de servicetjänster hemvården kan erbjuda? När de äldre inte får plats på boende så motiverar ju kommunen det med att de kan få hur mycket hjälp som helst hemma. Detta verkar ju vara efterfrågat bland de gamla.

kaffe i det gröna
Gäst
kaffe i det gröna
15 September, 2009 10:47

Vad kostar en trappklättrare är den svår att hantera?? kan man ha en egen hemma, kan den möjligtvis räknas som hjälpmedel?

Saleby-Bo
Gäst
Saleby-Bo
15 September, 2009 11:14

Kan bara hålla med kållandsö! Ska fan bli gamal och andra bestämmr över en!

Snubbe
Gäst
Snubbe
16 September, 2009 02:17

Varför bo där det är trappor om man inte kan gå i dem? Flytta till en bottenvåning eller våning med hiss…

jeppe
Gäst
jeppe
16 September, 2009 02:30

Kanske man måste tänka om man bor med trappor och man inte orkar gå upp o ner i dom. Det är väl inte så konstigt att byta till en bostad som passar en själv. Alla måste ju flytta många gånger i livet allt eftersom saker förändras. Varför bor folk krampaktigt kvar när bostaden inte passar. Byt i tid till marklägenhet eller till hus med hiss så man kan bo kvar även när krafterna tryter. Det är väl inte så konstigt ??

Madde
Gäst
Madde
16 September, 2009 08:45

Snubbe och Jeppe. Om personen är för sjuk för att flytta då??!! Tänk om dom var friska, sen smäller det o sjukdommen kommer hastigt o dom hinner inte ens blinka. Jag har både en svärfar o en mamma som är i behov för trappklättrare för att kunna komma ner till sin elmoppe. Tycker det är förjävligt att dom gör så här. O när det gäller min svärfar så har både kommunen o föreningen där dom bor vägtar låta honom sätta in en egen trapphiss.

Nenne
Gäst
Nenne
16 September, 2009 08:53

Nu gäller inte detta bara gamla utan även handikappade. Ni föreslår att d ska flytta till en lägenhet på markplan. Nu är detta inte så lätt då det inte finns så många sådana och det är för det mesta “friska” folk som bor där för att de vill kunna grilla, ha egen trädgård mm.
Jag tycket att komunen borde ha ett team som åker runt och flyttar folk om behovet är så stort.

dap
Gäst
dap
16 September, 2009 09:04

Skulle vara intressant att få reda på vad kostnaden var för de tillfällen då trappklättraren har använts utan att någon färd har skett.
Kanske redaktören kan få fram detta?

GS
Gäst
GS
16 September, 2009 09:32

Madde, bry dig inte om Snubbe! han har ju en människofientlig syn så fort det finns risk att det skall kosta en enda skattekrona.

KERE
Gäst
KERE
16 September, 2009 03:40

Var köper man en trappklättrare o va e priset? Skulle gladeligen hjälpa så de äldre kommer ut. Svagt av rik komun att inte hjälpa de äldre, sjuka o handikappade. Har man bott länge i samma boende tror ja inte de e lätt att flytta på äldre da´r.

KERE
Gäst
KERE
16 September, 2009 03:52

BYTES. Mindre lägenhet på 1:våning (5 trappsteg} mot likvärdig högre upp. Till äldre eller sjuk/handikappad person. Jag kan fortfarande gå…

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
16 September, 2009 06:06

Ett intressant dilemma, kommunen är nämligen ansvarig för att se till människor kan ta sig ut ur sina hem.
Man kan naturligtvis ibland kräva att folk flyttar till ett annat boende om det nu finns något att hänvisa till..
Annars är det att bostads anpassa någon dyr mannick så att de kan ta sig ut när andan faller på eller det brinner.
Men varför inte bara beställa en Taxitur till någon vacker park?
Kommunen pröjsar utöver färdtjänstens 38kr

Madde
Gäst
Madde
16 September, 2009 09:11

Lågtitak: Dom höjde avgiften till 44 kr nu i juli. O då är det enkel resa. Ja visst kan dom beställa färdtjänst till en park, men svärfar min har ju elmoppen o den får han inte ta med utan det är rullstolen som gäller o med den kan han inte ta sig frammåt då han knappt har rörelse i armarna längre.

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
17 September, 2009 06:58

Madde: Det stod 38 kr på kommunens hemsida! Men kostar det inte det även om han bara använder trappklättraren som Taxi kommer med? Min poäng är att jag tror att man åka vart man vill i kommunen alltså även runt sitt kvarter. Bli avsläppt hemma och göra samma returresa. Han ju även ställa rullstolen hos någon annan och åka Taxin dit. När kommunen skall spara blir det ofta dyrare för dem än innan.

Madde
Gäst
Madde
17 September, 2009 08:18

LågtiTak: Förstår hur du menar. O i teorin skulle det fungera, men efter att jag läste jag detta o ringde tills värfar, han ringde genast o tog upp detta med dom. Har dock inte fått svar än.
Jag har papper här hemma på att dom höjt det till 44 kr den 1 augusti. Samma med skara. Nej, det går inte att enbart betala för trappklättring, “i deras arbete ingår det att dom ska ta in resenären i bussen o köra dom från a-b” Suck!! Jag blir så less..

Snubbe
Gäst
Snubbe
17 September, 2009 02:37

Madde: Det kan ju inte vara så många som blir snabbt akut sjuka att de inte kan gå. I de fallen borde väl de kunna ordna klättrare tills de kan flytta till ett lämpligare boende. Om nu klättrare är populärt borde kommunen köpa in en själva och ha en snubbe som åker omkring och enbart kör klättraren. Typ som hemtjänst.

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
17 September, 2009 05:22

Snubbe: Det räcker inte med en såvida inte man vill införa 5-årsplaner. Man åker heller inte klättrare som okynnesnöje.
De flesta som blir akut svårt rörelsehindrade är +75 och har en uttalad ohälsa, kanske bara några få somrar kvar. Hitta en bostad i området som man själv kan ta sig ut från är inte lätt. Många vill inte deporteras till Margretelund, långt från där de bott hela sitt liv.
Några bärarlag med bärstolar från fastighet är en idé.