Gå direkt till Nyheten (Kyrkovalet: Göran Larsson ställer upp)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kyrkovalet: Göran Larsson ställer upp

Publicerad Wednesday, 16 September 2009, 12:15 av Björn Smitterberg

genre_kyrkaGöran Larsson är en valarbetare. Han representerar Miljöpartiet i flera olika sammanhang lokalt och regionalt. Nu ställer han upp i kyrkovalet på riksnivå och stiftsnivå. Mern inte på församlingsnivå.
– Nej, församlingarna har en praktisk inriktning, säger han. I församlingarna är inte partiarbetet lika viktigt.

Göran Larsson har en rad bestämda åsikter om Svenska kyrkan. Det här med att alla ska vigas och att det ska kallas äktenskap är han besämd över.

– Kyrkan måste också ha ett arbete som gör att den finns till hands. Den måste vara beredd. Den måste ta emot alla.

Det gör den ju, men ska inte kyrkan vara till för de som har en tro, eller är sökare?

– Självklart. Men vi får inte glömma den roll som Svenska kyrkan spelar i andra sammanhang. Kulturellt och inte minst i vården och omsorgen om människorna. Sjukhusprästerna är ju en fantastisk insats – vem skulle sköta det om inte Svenska kyrkan?

goran_larsson_kyrkoval

Bilden är klickbar till skärmstorlek

– På riksnivå lägger kyrkomötet de stora riktlinjerna för hur kyrkan ska ledas vidare i olika frågor. Det är viktigt, och inte minst känt är förstås frågan om vigselrätten, om vigsel mellan samkönade kan få kallas äktenskap. Jag tycker det är okej att alla ska kunna vigas och att det ska kallas äktenskap.

– På stiftsnivå är det också viktiga frågor vi inte tänker på. En stor del av de naturreservat vi har i Lidköping är faktiskt kyrkans. Det finns klara miljöskäl att ägna sig åt arbete i svenska kyrkan.

Miljöpartet uttalar bland annat att kyrkan har en mycket viktig roll för att lyfta den andliga dimensionen i livet och ge ett helhetsperspektiv på människan.

– Genom en medveten viljeinriktn ing kan vi leva på ett sätt som stämmer med ekologiska och humanistiska värderingar samt med en kristen etik.

Det är bland annat vad Göran Larsson tar upp på torget i dag. En man som är sjuksköterska mellan alla förtroendeuppdrag, och som tycks triggas på allvar när tre speciella bokstäver kommer i en följd; Val!

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
Gäst
Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
16 September, 2009 01:40

Ja, partiarbetet är kanske inte lika viktig i församlingens nivå, men demokratin är alltid värd vårt engagemang, annars vi överlåter till någon annan att bestämma, Jag tycker personligen, att politiker behöver inte redovisa var de står religiöst.Människor har olika bakgrunder och ändå vill dela ideologi.Ger oss alla en chans till förändringen och förbättringen.Gå och rösta på söndag!

Göran Larsson (MP)
Gäst
Göran Larsson (MP)
17 September, 2009 12:00

Anna Kelemen Ejstes är mitt val till Lidköpings församling och jag uppskattar verkligen hennes engagemang att försöka komma in där o det är hennes personliga egenskaper som kommer att göra henne mycket betydelsefull för Lidköpings församling om hon väljs in av väljarna.
Det är väldigt viktigt med alla val inom kyrkan och jag anser att församlingsnivån är väldigt viktig och jag är glad att vi miljöpartister finns med där.. lycka till Anna