Gå direkt till Nyheten (För få som anmäler – Polisen startar kampanj)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

För få som anmäler – Polisen startar kampanj

Publicerad Friday, 18 September 2009, 08:41 av Redaktionen

Undersökningar visar att bara en tredjedel av de som utsätts för brott i nära relationer väljer att göra en anmälan till Polisen. Det är alldeles för få.

– Det kan finnas många olika förklaringar till att drabbade brottsoffer inte anmäler. Det är svårt att som drabbad eller närstående agera då en anmälan berör hela familjer och får stora konsekvenser, säger Frida Kröger Nygren, införandeansvarig vid Polisen i Västerbotten och en av de som leder projektet med att få upp bråk i hemmet till ytan.

Under 2009 har Polisen satsat stora resurser på kompetenshöjande åtgärder till personal som möter brottsoffer utsatta för våld i nära relationer. Satsningen fortsätter under hösten. Vår förhoppning är att den informationskampanj vi nu påbörjar ska leda till betydligt fler anmälningar och i slutänden till betydligt fler fällande domar inom området brott i nära relationer.

– En viktig del i de kompetenshöjande åtgärderna handlar om bemötande och om de så kallade förstahandsåtgärderna, alltså hur vi genomför de första förhören och hur vi dokumenterar alla våra åtgärder, menar Frida Kröger Nygren.

Brott i nära relationer handlar om mäns våld mot kvinnor, kvinnors våld mot män, våld i samkönade förhållanden och hedersrelaterat våld. Syftet med informationskampanjen är att minska mörkertalet, det vill säga få fler utsatta att dels anmäla brottet och dessutom fullfölja sin anmälan. Allmänheten är en mycket stor och bred målgrupp och fokus i kampanjen kommer därför att ligga på följande grupper:

Personer som utsätts för våld i alla former av partnerrelationer
Personer som bevittnar eller känner till våld i nära relationer
Under årets första åtta månader inkom totalt 380 ärenden till polismyndigheten som rör brott i nära relationer. Om det i vårt län dessutom finns minst lika många till som inte kommer till vår kännedom där någon fortsätter utsättas för hot om våld eller våld ska vi göra vårt bästa för att även hjälpa dessa personer.

– Inom polismyndigheten kommer vi också att stärka upp med fler utredare som har den speciella kompetens som krävs för att utreda dessa brott. Det gör att vi står bättre rustade än någonsin tidigare för att ta hand om och hjälpa de som drabbas, avslutar Frida Kröger Nygren.

Klicka här för att komma direkt till Polisens nya särskilda sida på nätet för brott i hemmet.

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sten Hård
Gäst
Sten Hård
18 September, 2009 09:05

det är väl inte konstigt att kvinnor drar sig för att anmäla brott av olika slag,ta våldtäkt där dom blir ifrågasatta om hur dom var klädda,hur många partnes dom haft,sa du nej du var ju av däckad så du kanske var med på det osv.den dan en kvinna blir tagen på allvar och seriöst behandlad så kommer anmälningar att öka.

Turbojocke
Gäst
Turbojocke
18 September, 2009 04:27

Det tråkiga är ju det att det inte händer ett jävla skit när du ringer polisen…dom har ju fullt upp med att kolla så cycklister har ljus på (om det är mörkt)eller jaga dom som kör en trimmad moppe..Tänk om vi hade poliser “The American way”

K.H
Gäst
K.H
18 September, 2009 07:46

ett problem till är att om man gör en anmälan så leder den sällan till något mer än några rader i en rapport, och den utsatta får utstå ännu mera saker i form av hämd. “brott kan ej styrkas” är en vanligt formulering. inte polisens fel iofs.

Snubbe
Gäst
Snubbe
18 September, 2009 09:20

Poliser i USA är ganska snälla faktiskt. Det finns rötägg där med. Skillnaden är i USA måste poliser förutsätta att alla de möter är beväpnade, vilket de inte behöver i Sverige som tur är. Däremot sättet polisen/rättssystemet arbetar i Sverige är inte bra. De preskriberar brott som de inte gillar och har man slått ihjäl någon är det bara vänta ett par så är man helt fri från brott. Jaga trimmade moppar i USA händer inte så länge bovar finns..

Katarina
Gäst
Katarina
18 September, 2009 10:18

Fängelserna är ju överfulla av obotliga återfallsförbrytare. Så vad lönar det till att anmäla, egentligen?

Charlotte
Gäst
Charlotte
20 September, 2009 11:23

Eller hur? Visst att polisen startar kampanj?! De har inte tid ändå. Och inte hinner de skicka iväg något till en åklagare heller. Ganska fantastiskt kan man tycka. Rena lekstugan med andra ord. Den ena JO-anmälan efter den andra har heller inte lett till någon skärpning. Kan undra vart vi är på väg?!

Björn Smitterberg
Redaktör
21 September, 2009 06:20
Svarar  Charlotte

Det finns inga JO-anmälningar mot polisen i västra Skaraborg i något ärende förknippat med artikeln. /red