Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Något att förtulla i Järpås?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Något att förtulla i Järpås?

Publicerad Friday, 18 September 2009, 07:52 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsEnligt vissa medieuppgifter är det krig mellan Vara och Lidköping. Redaktören har ännu inte fått någon mobiliseringsorder men har hört att man överväger att flytta stridsvagnshindren från Stenportsgatan till Järpås. Vara Hemvärnskompani har börjat uppdatera kartorna kring Long.

Vi får väl räkna med passkontroll i Håkantorp när vi tar tåget i fortsättningen. Och den självklara frågan för alla som kommer till Järpås med tåget blir:

– Något att förtulla?

– Hade inte Lidköpingsnytt skrivit om Kjell Hedvalls blogg i söndags hade ingen upptäckt vad han skrivit, sa Göran Larsson, miljöpartisten i onsdags.

Det är möjligt men uttalandet om hästarenan i Vara var ju så uppseendeväckande att det nog letat sig ut till allmänheten även om redaktören inte sett det tidigt på söndagen och förstört datorn för att kaffet satte sig i halsen och sprutade över tangentbordet.

För visst var det överraskande, det som kommunalrådet Hedvall skrev på sin sida. Men han får lov att tycka så. Åtminstone i Lidköpingsnytt. Här gillar vi debatt och andra uttalanden som ger rubriker.

En följd …

… har blivit en massa kommentarer i Lidköpingsnytt, där en och annan uttalat att man som kommunalråd inte ska lägga sig i vad som händer i Vara. Det är faktiskt ganska många andra kommentarer som strukits. Åsnor är världens mest misshandlade och missförstådda djur. Åsnor släpar och drar, orkar där ingen annan orkar. Men människorna ökar kraven med hjälp av käppar och slag. Många tycks av kommentarerna att döma tro att politiker är laståsnor – men det ställer inte redaktören upp på. Debattera gärna, men sluta slå på politikerna. Och sluta ifrågasätta redaktörens inställning till tryckfriheten.

Politikers uppgift är att ha åsikter. Dom är välkomna i Lidköpingsnytt oavsett partifärg.

Räddade budgeten – pantade flaskor!

Det hade kunnat vara en aktuell rubrik häromdagen. Kommunalrådet tömde nämligen sitt förråd av burkar och flaskor i livsmedelsbutikens pantningscentral. Tomhänt men med fickorna fulla av små vita kvitton lämnade han butiken.

– Det är inte för kommunbudgetens skull. Det var mitt eget, sa han när han förstod att redaktören hade en kommentar till honom.

Lidköping är verkligen en fattig kommun…

… Det är en synnerligen njugg inställning när Samhällsbyggnadsnämndens politiker bestämmer att man inte vill betala för att äldre och rörelsehindrade skall få hjälp upp och ned för trappor.

Reaktionen bland läsare har blivit stor. Inte minst för att politikerna och Samhällsbyggnad så envetet fattade sitt beslut utan att komma med ett förslag till hur det skulle lösas.

Ord som nämnts:

– Trappklättrare är Västtrafik som sköter – därför får samhällsbyggnad betala. Men det år Vård och Omsorg som har ansvaret.

Visserligen är samhällsbyggnadsnämnden en så kallad hård nämnd. Men betongen måste få spricka ibland, kunde inte någon på Samhällsbyggnad gått de 30 meterna man har till Vård o Omsorg och frågat hur det här ska lösas?

Här visades att det fattas något annat än pengar – fantasi, empati och entusiasm.

Veckans citronpris…

… går till samhällsbyggnadsnämnden för sitt agerande om trappklättrare. Men ytterligare en sak har hänt som borde ge citronpriset; Hur tjänstemännen uppfört sig mot ett litet företag – först beställa och dagarna före räkningen ska vara betald avbeställa.

Apelsinpriset, det goda, går till…

… Conny Larsson i Rackeby IF och alla som hjälpt till, politiskt och praktiskt med att göra så många barn i Margretelund så glada för spontanidrottsplatsen Arenan. Så snabbt malde kvarnen med entusiastiska tjänstemän vid Fastighetskontoret att till och med luttrade reportrar och politiker överraskades.

Priset infann sig vid invigningen – hundratals glada mungipor och pigga ögon hos barn och ungdomar.

Ungdomarna döpte snabbt sin lilla idrottsplats till Arenan – tufft av dom. Det är lika bra att anamma det namnet. Margretelund är verkligen fullt av glada goa barn.

Skara drabbades …

… häromdagen av ett hårt slag. Scan drar ned verksamheten i Skara till ett minimum. Av en händelse fick Lidköpingsnytts redaktör nys om saken ett halvt dygn före andra lokala medier.

Nu skulle man kunna tro att Skaraborna var nöjda med att Lidköpingsnytt berättade det här. I stället blev det skällsord och tal om kniven i ryggen. (Nytt krig: Skara mot Lidköping? Finns det allians mellan Vara och Skara?)

– Nämn ett skäl till att Lidköpingsnytt ska skriva om det här innan vi som jobbar på Scan får informationen, frågade en läsare i ett e-brev.

– Varför ska det alltid vara nån  direktör som läcker, undrade en annan.

En helt annan …

… reaktion har kommit från Bengt BG Gustavsson i Vinninga. Han petade snabbt ihop en limerick:

Jag är en ko, som bor en bit från Skara.
Det känns för som mindre fara.
När SCAN nu flyttar, de vet nog vad de gör , kan tyckas.
Men bönderna hittar säkert ett annat ställe, där jag ska styckas.
Så  lugn kan jag ju aldrig vara.

Den undergrävande journalisten…

… S. Pion rapporterar denna vecka att det inte alls är Vägverket som får bestämma fartgränsen genom Filsbäck. Vägverket har ju föreslagit att 70- och 50-sträckorna i Filsbäck skall bli en enda 60-sträcka. Nu visar det sig att det som i dag är 50-sträcka kan fortsätta vara det. Ty vägen är här detaljplanerad av Lidköpings kommun och då är det kommunen som bestämmer och den har bestämt att det skall vara 50 här. Basta!

S. Pion undrar om det ska fortsätta att vara varning för lekande barn och maxfart 30 kilometer i timmen förbi nedlagda skolor också. Det kan väl inte undgått någon mer än de ansvariga för fartgränser att Gösslunda skola stängts.

Veckans avslutande…

… vits kommer från Ronny Carlsson i Lidköping.

Prästen skulle sova över hos familjen Nilsson efter ett kvällsbesök.
Då det var dags att gå till sängs fick han se den sexårige sonen i familjen liggande på knä vid sidan av sängen med knäppta händer. Prästen blev naturligtvis glad av att se den lille be sin aftonbön och föll på knä på andra sidan sängen och knäppte händerna även han.

-Vad gör du, frågade sexåringen förundrad.

-Jag gör samma som du, svarade prästen med mild röst.

-Då blir inte morsan glad, sa grabben, jag har nämligen pottan på den här sidan.

God helg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Saleby-Bo
Gäst
Saleby-Bo
18 September, 2009 08:04

Krig? Mellan Vara och Lidköping? Vad är detta för Larv?