Gå direkt till Nyheten (Upptäckardagar: 1.400 besöker Uddetorp)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Upptäckardagar: 1.400 besöker Uddetorp

Publicerad Friday, 18 September 2009, 11:32 av Redaktionen

Intresset för de gröna näringarna är stort, inte minst bland skolelever. Under två dagar, den 17 och 19 september, kommer cirka 1400 besökare till Naturbruksgymnasiet Uddetorp för att lära sig mer om jord och skog.
På torsdagen besökte drygt 600 mellanstadieelever Naturbruksgymnasiet Uddetorp för att lära sig mer om de gröna näringarna och förstå sambandet mellan land och stad. De får följa med in i jorden och skogens kretslopp och även upptäcka hur jorden och skogen kan bidra med grön energi.

Under torsdagen finns 20 stationer där eleverna bland annat får lära sig hur gödsel omvandlas till bioenergi, följa kedjan från hönan och ägget till sockerkakan, processen från planta till planka, hur man ser skillnad mellan hund och varg samt hur livet ter sig för en mjölkko.

Under lördagen – i morgon – anordnar Naturbruksgymnasiet Uddetorp öppet hus för allmänheten. Även jorden och skogen i stan kommer att arrangeras denna dag. Besökarna kommer under dagen få stifta bekantskap med skolans olika inriktningar samt lära sig mer om vad jord och skog har att erbjuda. Under dagen finns bland annat tillfälle att besöka travbanan på Axevalla, lära sig mer om vildsvinet, upptäcka våra olika äppelsorter, provsmaka honung och lammkorv samt stifta bekantskap med får och kor.

– Vi vill visa besökarna vad jorden ger, var maten kommer ifrån och hur viktigt det är att bruka jorden och skogen, säger Eleonore Marcusson, projektledare för arrangemanget på Naturbruksgymnasiet Uddetorp.

Dagarna på Naturbruksgymnasiet Uddetorp är ett samarbete mellan LRF Skolkontakt och Naturbruksgymnasiet Uddetorp.

Det är fjärde året som LRF Skolkontakt är med och arrangerar Jorden & Skogen i stan och för första gången har evenemanget kommit till Skara. För varje år ansluter sig fler städer, i år finns Jorden & Skogen i stan även i Malmö, Stockholm, Umeå och Örebro.