Gå direkt till Nyheten (Debatt: Alliansen vill jobba Skaraborg ur krisen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Alliansen vill jobba Skaraborg ur krisen

Publicerad Sunday, 20 September 2009, 10:10 av Redaktionen

ikondebattUnder måndagen presenteras regeringens budgetförslag i sin helhet. Med anledning av det har  riksdagsledamöterna för de borgerliga partierna tillsänt Lidköpingsnytt en gemensam debattartikel som här publiceras.

Alliansen vill jobba Skaraborg ur krisen

Den globala lågkonjunkturen har haft en negativ inverkan på jobben och vår arbetsmarknad. Vi har sett det i en dramatisk efterfrågenedgång och en våg av varsel, nu senast i Skara och Mariestad. Därför har alliansregeringen tagit flera initiativ för att dämpa krisens effekter och säkra att Sverige och Skaraborg står starkt, när konjunkturen vänder. Sunda offentliga finanser är och förblir en grundförutsättning för en långsiktigt hållbar ekonomisk politik. Den principen vill vi hålla starkt såväl i goda som dåliga tider.

Alliansregeringens viktigaste uppgift är jobben. Att ha ett jobb att gå till, känna sig behövd och vara del av en gemenskap är viktigt för alla människor. Ju fler som arbetar, desto mer pengar kan gå till skola, vård och trygghet. Under alliansens första år bytte 164.000 människor bidrag mot lönekuvert och utanförskap mot delaktighet. Jobbskatteavdraget gör det mer lönsamt att jobba. Samtidigt har vägarna tillbaka breddats för dem som varit sjukskrivna eller långtidsarbetslösa. Vi fick väljarnas förtroende 2006 att skapa fler jobb för att återställa rättvisan i Sverige.

Vi tar ansvar för välfärden genom en storsatsning på 17 miljarder till kommuner och landsting för att säkra kvaliteten i välfärdens kärna. Kommunsektorn står för en central del i den svenska välfärden. Vi är alla någon gång i behov av att vård, omsorg, barnomsorg och skola fungerar och har en hög kvalitet. Med kommunsatsningen bibehålls verksamheternas kvalitet samtidigt som lågkonjunkturens negativa effekter dämpas i kommunerna. Satsningen innebär konkret nära 200 miljoner kronor för kommunerna i vårt Skaraborg, Lidköping får drygt 28 miljoner, Mariestad ca 18 miljoner, Vara drygt 12 miljoner och Skövde 38 miljoner kronor. Även Västra Götalandsregionen får ett extra tillskott på nära en halv miljard kronor. Dessutom höjs statsbidragen till landstingen nationellt med en miljard kronor i år för att underlätta hanteringen av svininfluensan och de vaccineringar som människor ska få.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett vem man är eller var man bor. Ett väl fungerande rättsväsende är kärnan i en fungerande demokrati. Alliansregeringen har nu enats om ett tillskott till rättsväsendet på ytterligare 4 miljarder för innevarande och nästa år. Detta kommer att ge Sverige totalt 20 000 poliser, Skaraborg fler poliser, mer än någonsin tidigare. Allt för vår gemensamma trygghet.

Det är viktigt att våra studenter har goda ekonomiska villkor under studietiden, det är studierna som ska stå i fokus. Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd. Ändå har många studenter svårt att få ekonomin att gå ihop. Regeringen föreslår därför från 1 januari 2010 får en student 350 kronor mer i plånboken varje månad.

Det är viktigt att våra äldre känner ekonomisk trygghet i en lågkonjunktur. En pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kr per år beroende på kommunalskattenivå. En pensionär med full garantipension får härigenom en högre disponibel inkomst 2010 jämfört med 2009. Pensionärer som har 150 000 kronor i inkomst får en skattesänkning på mellan cirka 1 750 och 2 100 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. Vi höjer bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Därmed fortsätter regeringen sin satsning på att förbättra de ekonomiska villkoren för personer med små ekonomiska marginaler.

Svenska folket har gett Allians för Sverige förtroendet att bära regeringsansvar. Vi förenas i en vilja att ta ansvar för Sverige och Skaraborg i en svår tid. Ett gemensamt ansvar vi tar med utgångspunkt i människan och med viljan att göra Sverige och Skaraborg bättre.

Allians för Sverige
riksdagsledamöter för Skaraborg

Cecilia Widegren (M)
Ulrika Carlsson (C)
Christer Winbäck (FP)
Holger Gustafsson (KD)

35 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
21 September, 2009 06:44

Vilken rappakalja! Och detta kallar de att ta ansvar. Att de bara kan med! 50 000 utbildningsplatser när det är långt över 500 000 arbetslösa och detta förväntas stiga kraftigt. Vad är lösningen?????
Valårsbudget med total avsaknad av empati mot alla de som nu drabbas!

Nisse
Gäst
Nisse
21 September, 2009 10:05

Japp – de beter sig ju som sossar!!!

Undrnande Inflyttad
Gäst
Undrnande Inflyttad
22 September, 2009 06:39

Nu har du än en gång skrikit ut din besvikelse över att ngt görs. Hur vore det om du Oven någon gång kunde ge oss andra ditt förslag eller vänsterns förslag på vad som ska göras/behöver göras. Att du orkar spy galla över allt som görs.
Tror du på fullaste allvar att det du förespråkar är det rätta lösningen, du kan inte tro på det själv. Men synpunkter har du.

Anders
Gäst
Anders
22 September, 2009 08:04

Mycket bra budgetförslag som ger nya jobb, bevarar jobb samt ger fler möjlighet att studera.Detta kallar jag att ta ansvar och att visa empati för de arbetslösa och de varslade.

Oven
Gäst
Oven
22 September, 2009 09:57

Arbetslösheten förväntas stiga till 12%. Ger nya jobb, skriver Anders då. Goddag yxsk……

Calle
Gäst
Calle
22 September, 2009 11:28

Är väl inte konstigt att arbetslösheten stiger! Vi importerar ju arbetslöshet, och har gjort så de senaste decennierna.Men att vi fortsätter med detta under rådande konjuktur är märkligt.

Anders
Gäst
Anders
22 September, 2009 11:30

Fler poliser,det är väl ändå nya jobb.Mer pengar till den enskilde ger ökad konsumtion ger mer jobb. eller vill du tillbaks till bidragd och sjukpensioneringssverige oven?
Adjö yxsk……

Oven
Gäst
Oven
22 September, 2009 11:54

Lån till att få fler poliser 2010. Hur betalas deras löner 2011? Mer lån? Vem betalar de lönerna Anders? Jo det offentliga.
Lån till ökad konsumtion skall också betalas tillbaka, med ränta?
Och som sagt arbetslösheten väntas stiga til 12% trots några tusen fler poliser.
Adjö yxsk…

Oven
Gäst
Oven
22 September, 2009 11:59

Lån till att ge kommuner och landsting mer pengar 2010 (valåret), men sen då????????? Det blir väl ett 2011 och 2012 o.s.v.
Och så påstår de att det inte är en valårsbudget. De är så patetiska så det är skrattretande!

Oven
Gäst
Oven
22 September, 2009 12:23

Borg räknar med att 300 000 jobb försvinner mellan 2008 och 2011 varav 240 000 inom näringslivet.
Men vad gör väl det om det trots detta skapats 4000 NYA jobb? Detta är bra enl. sign. Anders.

R
Gäst
R
22 September, 2009 12:54

Håller med Calle, detta ämne verkar vara mkt tabu inom politiken , sverige ska vara så “snällt”
snart får det väll räcka , när ska politikerna fatta att det ej funkar att sätta massa olika folkslag på ett ställe?? kolla hur det ser ut i förorterna i sthlm , gbg, malmö med många andra städer (även småstäder kommer snart mer o mer)
åker men dit känns det ju ej som man e i Sverige längre !! man e den enda svensken som finns där ..

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
22 September, 2009 03:39

Din trovärdighet står på spel Ove, vad gör du, jo rabblar en massa siffror i alla dina inlägg, Dina oliktänkande är antingen “mytomaner eller stollar” (dina ord). Ditt resonemang är obegriplig, dina “mytomaner” vill satsa i den l konjuktur vi nu befinner oss i, du förespråkar höjda skatter. Hur får du detta att gå ihop. Vad stimuleras med dina höjda skatter, låt oss höra, vad ger höjda skatter, får vi rull på Sverige då i en l konjuktur.

Oven
Gäst
Oven
22 September, 2009 07:17

U.I. det är skatter som betalar välfärden. Sänkta skatter = lägre välfärd.

Mats
Gäst
Mats
22 September, 2009 10:16

Fantastiskt…tänk att lösningen var så enkel. Märkligt sammanträffande att inte en enda expert inom mattematik eller nationalekonomi kommit på detta utan att det var Oven som satt inne på lösningen.
-Chockhöj skatten, så får staten in massor med kosing till välfärd.
Kan det kanske vara så att sambandet mellan skatt och statens inkomster inte är så enkelt? De flesta utom Ove verkar ha fattat det iallafall…

Erik
Gäst
Erik
23 September, 2009 06:57

Höj skatterna så fler behöver socialbidrag för att kunna betala mat o hyra. Med höjda kostnader måste skatterna höjas ännu mer och så vidare,,,,,
En ekvation som fungerar om man är sosse men inte om man behöver betala sina räkningar.

Oven
Gäst
Oven
23 September, 2009 07:03

Självklart är det inte enkelt Mats, det gäller att hitta en bra balans och framförallt FÖRDELNING. Något den nuvarande regeringen totalt misslyckats med.

Anders
Gäst
Anders
23 September, 2009 07:56

Skatteintäkter betalar välfärd . Lägre skatter = ökad konsumtion=fler i arbete=högre skatteintäkter=ökad välfärd.

Sk(r)att efter förmåga
Gäst
Sk(r)att efter förmåga
23 September, 2009 09:12

Anders: Tänk att lösningen var så enkel, som Mats uttryckte det i ett av sina inlägg. Genialt Anders.

Elof
Gäst
Elof
23 September, 2009 09:29

Anders
Lägre skatter = ökad konsumtion av varor från utlandet = fler i arbete i utlandet = ingen förändring av skatteintäkterna i Sverige = lägre välfärd i Sverige

Anders
Gäst
Anders
23 September, 2009 09:52

Givetvis behöver Sverige ha fler företag som inte är beroende av exporten.Men då måste ju köpkraften och efterfrågan finnas i landet.Höga skatter ger ju ingen köpkraft. FÖRDELNINGEN måste ju ändå i första hand vara sån att arbete lönar sig.

Mats
Gäst
Mats
23 September, 2009 11:02

Oavsett om varor tillverkas i Sverige eller utlandet sätter ju ökad konsumtion fortfarande fart på Svenska marknaden. För varor från utlandet hamnar ju inte hos konsumenten utan vidare. Återförsäljare, butiker, distribuerare, grossister, fraktbolag, hamnar, flygplatser mm mm och allt runt detta påverkas av importen av varor…

Elof
Gäst
Elof
23 September, 2009 11:15

Anders
Om du nu verkligen är intresserad av att det ska konsumeras saker som tillverkas i Sverige så ska du inte ge ett öre i skattesänkning till de som är rika för de köper inte lite extra mat som en som är arbetslös gör.De rika köper dyra kapitalvaror som oftast tillverkas utomlands så är du genuint intresserad av att få upp konsumtionen på svenska varor så ska du snarare öka nivåerna i socialförsäkringarna för då får du det som du är ute efter

Anders
Gäst
Anders
23 September, 2009 11:49

Det viktiga med socialförsäkringar är inte att höja nivåerna, utan att få de som inbringar dessa ut i arbete.
Att de rika köper dyra kapitalvaror tillverkade i utlandet beror ju helt enkelt att ingen producerar den efterfrågan i Sverige.Menar du att vi bara ska producera och konsumera mat iSverige?

Elof
Gäst
Elof
23 September, 2009 12:38

Nu trodde jag du var ute efter att få igång produktionen i Sverige och då är väl det enda sättet att försöka ha så liten import som möjligt och tillverka och producera så mycket själva som möjligt eller hur? Och då är frågan om vi ska importera kapitalvaror från utlandet eller styra så att det är varor tillverkade/producerade i Sverige som köps. Detta kan göras genom att de med väldigt lite får mer för de handlar sådant som är producerat i Swe.

Oven
Gäst
Oven
23 September, 2009 01:24

Att producera mat ger ju iallafall bidrag Anders!

Linda nieuwenhuizen
Gäst
Linda nieuwenhuizen
26 September, 2009 02:51

Intressant diskussion. Vad ska vi göra för att stimulera småföretagandet i Skaraborg? Hur får vi ner etableringströskeln? Hur får vi små företag att våga utveckla sina verksamheter och göra entré på exportmarknaden? Våra starka kort i Lidköping är många små företag samt läget vid Vänern. Vi har förutsättningar vad tycker ni att vi ska satsa på? Personligen vill jag att vi skall utveckla/investera i infrastrukturen; bredband och kollektivtrafik.

Linda nieuwenhuizen
Gäst
Linda nieuwenhuizen
26 September, 2009 02:56

På det lokala planet kan vi bl a satsa på detta. På riksplanet behöver vi bl a arbeta med arbetsgivaravgifter och LAS och hur vi kan stimulera småföretagen (se min kommentar till Oven i fria bloggen). Vi behöver arbeta lokalt med att få hit kompetens och utbilda våra medborgare i högre grad. Det finns mycket att göra och att kasta skit på varandra pga politisk färg utvecklar inte näringslivet.

Oven
Gäst
Oven
27 September, 2009 09:15

Helt rätt Linda, ta bort undantagsreglerna från LAS. De bidrar till att folk riskerar behandlas med godtycke och orättvisa. Minns SAF´s § 23 som gav arbetsgivarna rätt “att fritt antaga och avskeda arbetare samt att använda arbetare om de är organiserade eller ej. Detta drabbar de undantagna.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
27 September, 2009 10:54

Elof
Det är precis som Mats säger. Import skapar också arbetstillfällen.
Vad tror ni skule hända om vi i Sverige försökte bli “självförsörjande”? Stänga all import till förmån för svenska produkter?? Vem skulle vilja ha oss som handelspartner under sådana omständigheter ? Då skulle det bli en arbetslöshet av sällan skådat slag! Bytesbalans och handelsöverskott, låter det bekant?

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
30 September, 2009 11:30

Rättelse
Lindas kommentar till Oven är inte under fria bloggen, den är under arbetskraftsdebatten.

Elof
Gäst
Elof
30 September, 2009 12:17

Gällande LAS och ungdomar så har det ju kommit en rapport som svart på vitt visar att Alliansen och dess förespråkare ju hade fel.
“Det viktigaste som framgår av Tabell 1 är emellertid att bara 2,5 procent av de arbetslösa
ungdomarna, dvs var fyrtionde arbetslös 15-24-åring, var arbetslösa på grund av personal eller
driftsinskränkningar. I gruppen 15-19-åringar var andelen så liten att SCB inte ens kunde
beräkna den.”

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
1 October, 2009 08:50

Elof!
Ursäkta, men jag måste få fråga, är du möjligen beteendevetare?

Elof
Gäst
Elof
2 October, 2009 08:05

Peter Johanson
Nop, jag hör till Tekfak.

funderande
Gäst
funderande
2 October, 2009 01:42

Elof

Ok.
Tack för ditt svar!

funderar...
Gäst
funderar...
22 January, 2010 12:43

Starkt jobbat alliansen… heja på ;-) … Arbetslösheten skjuter i höjden…. och orättvisorna växer… Ta bort las mm också… _varför inte…Åk på studieresor till tex USA och Kina …där har de inte Las och sån skit…. Oj då…de stöttar ju sin bilindustri till skillnad från er….oj va fel det blev… Nä vi tar bara och tittar på det som vi vill titta på då blir det bra…heja heja… Fantastiskt att ni kunde lura så många svenskar…impad