Gå direkt till Nyheten (Tolv föremål, tolv musiker, tolv orter – kl. 12 på lördag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tolv föremål, tolv musiker, tolv orter – kl. 12 på lördag

Publicerad Monday, 21 September 2009, 15:08 av Redaktionen

Tolv slagverksmusiker i varsin del av Västra Götaland sitter just i detta nu och övar inför urpremiären av Anna Erikssons ”This is not a marimba” som ska framföras på tolv orter i regionen kl. 12 på lördag.
En av dem är Marcus Hedenfalk i Lidköping, som i sin studio fylld av stekpannor och andra metallföremål, laddar inför framförandet i Rörstrand Museum på Rörstrand Center.
 
– Det här är kul, jag har gjort mina val, säger Marcus, musiker och lärare till musikskolans slagverksensemble som också kommer att spela i samband med framförandet av det nya verket.
 
I sin verkkommentar beskriver Anna Eriksson arbetet som ett ljudcollage uppbyggt av material från åldrade språkkurser som till slut utvecklar sig till ett språkförbittringsdrama. Ljudbilder från den elektroakustiska delen av verket följer med in i slagverkssolot där varje musiker själv får välja vilka tolv metallföremål han eller hon vill använda.
 
Arrangemanget, ”Klockslaget”, är en del av den internationella festivalen Listen to the world vars syfte är att lyfta fram ny musik och ljudkonst. I Västra Götalandsregionen kommer verket framföras på orter som Gullspång, Göteborg, Borås och Tjörn. Samtliga framföranden kommer att filmas för att sedan publiceras på  festivalens hemsida.
 
I Lidköping passar Rörstrand Museum, tillsammans med NBV Väst, på att bjuda in till lunchkonsert med Marcus slagverkselever. Även Solveig Johansson, musikterapeut, kommer att finnas på plats för att  berätta om funktionsinriktad musikterapi där slagverk används som en central del.