Gå direkt till Nyheten (Gamla bilden: Skaragatan engagerar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gamla bilden: Skaragatan engagerar

Publicerad Wednesday, 23 September 2009, 11:10 av Redaktionen

skaragatan_1800talLidköpingsnytts artikel om kvarteret Blåmesen där Stadshuset ligger har följts av flera kommentarer. Det visar sig nu att Benkt Öberg i Uppsala hade en ännu äldre bild – en teckning gjord någon gång för närmare 100 år sedan av just denna gata och Benkt Öberg skannade in bilden och skickade till Lidköpingsnytt.
Benkt Öberg har själv begärt att få rättelse på bildens ålder.

skaragatan_1800talDet är inte känt vilken konstnär som skapat teckningen. Den kan klickas till stort format.

Klicka till tisdagens artikel:
Den gamla bilden: Blåmesen med Stadshuset Skriven tisdag, september 22nd, 2009

Benkt Öberg berättar:

– Jag bedömer att den kom till några år efter sekelskiftet 1900. Husen man ser på vänster sida ligger alldeles innanför Östertull. Huset närmast är det Flyrénska repslageriet, som senare övertogs av min fars morfar. Repslagarbanan var lång, säkert 150 m, och sträckte sig mot nuvarande Örthagsparken.

– När jag var ung på 50-talet fanns den kvar men hade gjorts om till garagelänga. Man hade tagit bort en del av den när man lade ut Lidbecksgatan (den heter väl så, första parallellgatan  till Skaragatan om man går Zetterwallsgatan mot söder?) och sedan fortsatte garagen på andra sidan den gatan. Den gränsade där mot  Skallström & Larssons verkstadsbyggnad, det som väl tidigare var porslinsfabriken (ALP).

På Skaragatans högra sida låg Sundbergslyckan. På den sidan gatan verkar det inte som om ännu byggt några gatuhus. Senare fanns där ett stort trevåningshus i trä.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
reflekterare
Gäst
reflekterare
24 September, 2009 07:52

Fantastisk bild att få se.Har aldrig sett någon så gammal vy av denna på 50-talet stora affärsgata. Här fanns all service! Har läst den ursprungliga intressanta artikel om kvarteret Blåmesen. Staketet man ser längst ner i högra hörnet tillhör troligtvis samma stora trädgård, som fanns där på 50-talet. I ett hus i trädgården fanns ett bageri, som jag inte vet namnet på. Kanske någon anna läsare vet?