Gå direkt till Nyheten (Debatt: Den svenska skolan genomgår en förändring)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Den svenska skolan genomgår en förändring

Publicerad Friday, 25 September 2009, 09:25 av Redaktionen

 ikondebatt– Att skolan skulle ta ansvar att uppfostra barnen är fel då det ansvaret alltid vilar på föräldrar däremot måste skolan och föräldrar ha en god kommunikation, skriver Folkpartiledaren i Lidköping Pär Johnson i en debattartikel.

Den svenska skolan genomgår en förändring

Våra barns förutsättningar att trivas och få en bra utbildning är beroende av dels det pedagogiska innehållet och kvalitén på densamma samt miljön i form av studiero/mobbing m.m.

Svensk grundskola har i jämförelse med andra länder gått kräftgång i form av avgångselevers kunskapsnivå (framförallt i matematik) och det samtidigt som vi alla föräldrar hör om nästan dagliga situationer i form av bråk och konflikter på skolan (och i klassrum) som vi inte känner igen från vår egen skoltid.

Detta måste förändras och har påbörjats med Folkpartiet vid rodret. Vi måste nå en nivå där elever respekterar varandra, lärandet och sina lärare samt de elever med störst behov skall få mest stöd. Resan är lång men vi har inte råd att misslyckas.

Att höja status på lärare och kvalitén på utbildningen uppnås som flera studier visar genom att lärarna uppmärksammas och de som är duktiga får visa och lära sina kollegor hur de genomför sina lektioner. Vi har massor av duktiga pedagoger i våra skolor idag som alltför mycket får arbeta med konfliktlösning istället för utbildning.

Att skolan skulle ta ansvar att uppfostra barnen är fel då det ansvaret alltid vilar på föräldrar däremot måste skolan och föräldrar ha en god kommunikation så att föräldrar förstår och stöttar skolan i de värderingar och normer som behövs för att bedriva undervisning. Skolan får klä skott för ett samhällsproblem i stort.

Det är inte så att det är i skolan som värdegrunden sänkts mellan våra barn och ungdomar den märks i samhället som helhet. Respekten för varandra och framförallt äldre är mindre idag än tidigare. Grovt språk och elakheter förekommer inte bara i skolan. Det är självklart att när man samlar många barn på en begränsad yta som en skola är så blir detta väldigt tydligt.

Skolan kan inte uppfostra barnen men för att bedriva undervisning måste skolan ändå brottas med problemet och får ta ett större ansvar än vad som kan tyckas rättvist då det ytterst är ett föräldraansvar. För att lyckas med det måste skolan ha befogenheter att flytta på elever från undervisningslokalen som stör och bråkar samt få förståelse för och anmäla elever som begår brott.

Pär Johnson, Folkpartiet i Lidköping

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Henry H
Gäst
Henry H
25 September, 2009 09:38

Håller med fullständigt i ovanstående artikel. Bra skrivit särskilt om föräldraransvar där många föräldrar idag glömmer detta. (Far till fyra pojkar)

Oven
Gäst
Oven
25 September, 2009 09:44

?????????????????????????????????????????????????
Skulle detta vara svaret på min fråga?

Oven
Gäst
Oven
25 September, 2009 11:41

Frågan som var, varför tjänar lärarna i FP styrda kommuner mindre än riksgenomsnittet om nu FP har som uttalat politiskt mål att höja statusen på läraryrket (vilket enl. Björklund innefattar högre löner)?
Yrkeslärare på gymnasiet tjänar 1200 kronor mindre i månaden i FP-styrda kommuner än genomsnittet i hela landet.
Örebro, Lysekil, Landskrona, Tibro och Upplands-Bro
Borde inte förhållandet varit det omvända om det finns något allvar bakom?

Pär Johnson
Gäst
Pär Johnson
25 September, 2009 12:06

Oven, som jag sa, det är bättre att debattera skolpolitik under en skolpolitik artikel än under andra ämnen. Så häng på.. Vill du debattera löneförhandlingar / löneläget m.m så ta det under en artikel om det. Men som sagt det är min åsikt.;)

Elof
Gäst
Elof
25 September, 2009 12:22

Pär Johansson
Men varför debatterar du inte med Oven här då? Kanske är det så illa att du inte vet hur du ska komma undan hans fråga om varför inte FP-styrda kommuner inte betalar bättre löner om FP tycker att lärarna ska ha högre löner?

Pär Johnson
Gäst
Pär Johnson
25 September, 2009 01:27

Jag kan inte gå i vare sig försvar eller motangrepp för vad andra har gjort vilket givetvis både Elof och Oven förstår. Men det i sig borgar ju för önskemålet från FP om att återföra skolan till statlig styrning för att jämna ut kvallite och löner. Konstigt att Oven anser löner vara det som behöver debatteras i skolpolitik och inte innehåll och kvalite för våra barn

Oven
Gäst
Oven
25 September, 2009 01:48

Bättre för vem Pär? Och för att slippa svara.

Henry H
Gäst
Henry H
25 September, 2009 03:24

Det är bra att det finns politiker/människor som skriver artiklar och står för dom medans andra inte kan? eller vågar? göra detta utan ständigt bara hoppa på allt möjligt som skrivs.¨
Om man nu tycker så mycket överalt (som mna naturligtvis får göra) varför inte skriva en eller flera egna artiklar om sina åsikter och sin syn på vad som är rätt eller fel. är det en feghet ? eller vad beror detta på? Men man kanske är rädd at få kommentarer…???

Oven
Gäst
Oven
25 September, 2009 11:46

@Pär, naturligtvis kan inte du ansvara för vad andra gör. Men du bör väl kunna ha en åsikt? Särskilt som ditt parti vill ha skolfrågorna och lärarstatusen som något av sin profilfråga. När man sedan i praktiken visar sig handla tvärt emot så är väl ändå detta ganska anmärkningsvärt. Vilken trovärdighet ger det FP? Kommer man att agera likadant i alla skolfrågor? Det är väl i högsta grad intressant för väljarna om inte annat.

Anders Ader
Gäst
Anders Ader
8 October, 2009 07:17

Vilse i skolan. Oven har i en debattartikel tagit upp Skolverkets kartläggning av den svenska skolan sedan 90-talet. En viktig påminnelse som bör leda till eftertanke. Den visar på elevernas försämrade resultat, ett resultat av en socialdemokratisk skolpolitik. Nu står de inför ett vägskäl. Fortsätta i samma gamla hjulspår eller göra förändringar. Alliansen tycks ha insett betydelsen om vi skall behålla vår välfärd – svensk skola i världsklass.

Oven
Gäst
Oven
8 October, 2009 10:45

Och om du nu kommenterar min debattartikel Ader, varför gör du det inte där istället?

Oven
Gäst
Oven
9 October, 2009 08:35

Jag tycker det är under din värdighet Anders Ader att kasta ur dig sådana lögner. Vad står det i rapporten? Jo att det är ett otydligt huvudmannaskap för skolan tack vare friskolor, kommunaliseringen o.s.v.. Och friskolereformen genomförde alltså reg. Bildt 1992. Så som jag skrev tidigare, sossar borgare och mp är lika goda kålsupare allihop när det gäller skolan.

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
2 November, 2009 11:12

Hur som helst så måste alla vuxna, både i och utanför skolan ta tag i problemet. Respekten mot varandra har minskat, detta har naturligtvis att göra med att värdegrunden i samhället i stort bleknat. Har vi någon värdegrund överhuvudtaget? Detta är tyvärr baksidan på sekulariseingen, vi har inte ersatt den kristna moralen med något annat. Människor, unga främst, men också vuxna, mår bra av att ha tydliga etiska regler att förhålla sig till.

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
2 November, 2009 11:13

Detta är ett stort arbete som vi i MP redan arbetar med, ju fler vi är desto snabbare kommer vi till handling.