Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna: Hos paret Holmberg blommar kärleken)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna: Hos paret Holmberg blommar kärleken

Publicerad Friday, 25 September 2009, 09:52 av Tore Sahlström

torghandlare_holmberg_90924Lidköpingsnytt berättar i dag om det äkta paret Holmberg från Gamla mejeriet i Eling Vedum. Britt är fyllda 76 år och har hjälp av sin man Johan som fyller 97 år den 8 oktober.
Paret Holmberg säljer träskor med egna målade dekorationer på.
Träskorna  är äkta svensk vara från en fabrik i Småland poängterar Britt Holmberg. Det går att få egna önskade motiv på skorna ,som Britt Holmberg målar dit sedan. De flesta motiven är blommor.

torghandlare_holmberg_90924

Johan Holmberg hjälper till så gott han kan. Tyvärr har han numera bara tio procent av sin syn kvar, men det hindrar inte honom att ibland måla några motiv.  Johan Holmberg har en konstnärlig ådra och har under många år målat flera tavlor, och även utställningar i Stockholm har den vitale mannen hunnit med.

Britt och Johan Holmberg har drivit ett hotell i Göteborg i 25 år, men dottern övertog det för två årsedan. Nu blir det försäljning av träskor på torg och marknader. Falköping och Herrljunga är en del platser som paret besöker. Britt Holmberg tycker sig märka av, att det är sämre tider nu – folk handlar inte så mycket nu.

johan_holmberg_torghandlare

Johan Holmberg var en hängiven brottare på 30-och 40 talen. Han är född i Everöd utanför Kristianstad. Tävlade gjorde han för Landskrona , och är svensk mästare i fjädervikt på 40-talet. Han har mött storheter som John Richthoff, olympisk mästare 1932 i Los Angeles, och Herman Tuvesson olympier 1932 och 1936. På frågan hur det gick de matcherna villa Johan inte riktigt svara, så vi förmodar att de blev förluster mot dessa storheter  i dåtidens brottarvärld.

Johan Holmberg får något kärleksfullt i blicken när vi pratar om hans fru.

– Hon är världens bästa fru, helt enastående och så sköter hon hela ruljansen.

De möttes i Stockholm och har varit trolovade sedan 1964. Johan Holmberg hjälper till så gott han kan att packa upp ställningar  och bord när de båda anländer till torget. Även torggrannen från Spiken, Sven-Erik Gustafsson, hjälper paret att få fram sina medhavda torgsaker.

På vinterhalvåret brukar paret vistas i Spanien. Britt Holmberg brukar även i detta sydeuropeiska land sälja sina träskor med egna motiv på.

– Fast det är lite värre att övertala spanska folket att gå i äkta svenska träskor,  säger den västgötska  Britt  Holmberg som är född i Ljung utanför Borås.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Henry H
Gäst
Henry H
25 September, 2009 10:35

Det är bara att ställa sig upp och lyfta på hatten. Vilka människor.
Här gnälls det inte för att jobba här gläds det till at kunna jobba.
Fantastiskt!!!

Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
Gäst
Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
27 September, 2009 03:22

Beundransvärt och helt fantastiskt! All heder och beröm åt dom.