Gå direkt till Nyheten (Förslag på nya fartgränser i Lidköpings tätorter)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förslag på nya fartgränser i Lidköpings tätorter

Publicerad Saturday, 26 September 2009, 14:31 av Redaktionen

Nu finns ett förslag till hur de nya fartgänserna skall införas i Lidköpings tätorter. Trafikenheten vid kommunen har ettförslag som utarbetats av en konsultbyrå. Målet med de nya fartgränserna är att minska risker i trafiken.

De nya reglerna medför att gränserna kan anpassas till respektive plats på ett annat sätt än tidigare då gränserna var 30, 50 eller 70 kilometer i timmen i tätorterna. Redan tidigare har Lidköping påflera platser prövat nya gränser men nu handlar det alltså om att införa gränserna helt.

Inom de tättbebyggda områdena Järpås, Norra Härene, Gillstad, Lovene, Örslösa, Tun, Tranum, Tolsjö och Spiken gäller 40 kilometer i timmen sedan ett år.

I analysen enligt “Rätt fart i staden” har hänsyn tagits till kvaliteterna stadens karaktär, tillgänglighet, trygghet, trafiksäkerhet, miljö och hälsa, skriver trafikenhetens chef  Tora Gustafsson i förslaget.

Hastighetsplanen följer principerna;
– 60 km/tim där det är få korsningar och inga gående eller cyklister i gatan
– 40 km/tim på övriga huvudgator och i industriområden
– 30 km/tim i bostadsområden

Införandet av nya hastighetsgränser föreslås ske etappvis och områdesvis. Erfaren­heterna från 2007 och 2008 visar att ett införande av nya hastighetsgränser från 50 till 30, 40 och 60 i ett steg innebär en mängd skyltar och ett förslag finns därför på ett infö­rande i två steg dvs först från 50 till 40 och 60 och att man i nästa steg inför 30.

Förslaget skickas nu på remiss till olika företag, myndigheter och organisationer.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pa
Gäst
pa
26 September, 2009 10:22

Kanske inte en fartsträcka men poå S Torngatan parkeras det huller om buller, gatan är bred men man parkerar uppe på trottorerna, häckarna, 14-16 så man man måste gå ut i gatan när man passerar bilarna, har även hälpt folk med rollatorer o barnvagnar, påtalat men inget hjälper

Snubbe
Gäst
Snubbe
28 September, 2009 11:29

Höj farten istället. Iaf på större vägar.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
1 October, 2009 03:01

Vad kan man begära av vår kommun och dess “Trafikenhet”, jo skit i att underhålla våra vägar o gator, sänk hastigheten i stället. Det spara både liv o miljö,,, säger man. Sänk hastighet räddar liv,,, vart då? inne i stan??. en färsk undersökning gör gällande att den största orsaken till dödolyckor inte är hastighet utan oupmärksamhet från förarna. Först på 6 plats kom för hög hastighet. Vakna trafikansvariga.