Gå direkt till Nyheten (Riksdagsförslag: Gör E20 till elbil-väg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Riksdagsförslag: Gör E20 till elbil-väg

Publicerad Sunday, 27 September 2009, 12:42 av Redaktionen

I en motion i riksdagen föreslår riksdagsledamoten Cecilia Widegren i Vara att E20 anpassas för elfordon.

– Det är viktigt att vi redan nu tar de första stegen mot en mer miljövänlig transportsektor. Utvecklingen mot en fungerande infrastruktur för elbilar har påbörjats i storstäderna. Nu behöver vi ta nästa steg, de längre distanserna utanför storstäderna. E20 är den viktigaste transportvägen för gods- och persontrafik i landet, och huvudstråket mellan Sveriges huvudstad och Sveriges andra stad, och genom Skaraborg.

Det sa Cecilia Widegren (m), riksdagsledamot från Skaraborg tillika Moderaternas gruppledare och talesman i socialpolitik, i samband med att hon i dagarna motionerar om att göra
E20 till projektväg för eluttag. Den allmänna motionsperioden som påbörjades i riksdagen förra veckan.

– En fungerande och miljövänlig infrastruktur för vägtransporter är oerhört viktigt för Sveriges framtida konkurrenskraft. Samtidigt är det i transportsektorn som de stora vinsterna i form av mindre utsläpp kan göras. Transportsektorn är enorm och potentialen för nya idéer som leder till miljövänligare transportsätt är mycket stort. Detta kan skapa många arbetstillfällen i Skaraborg och göra Sverige världsledande på området.

– Utvecklingen av eldrivna bilar måste testas i praktiken utanför storstäderna och på längre sträckor än vad som görs idag. E20 är huvudstråk i Sverige och därför lämplig som projektväg för eluttag. Detta gynnar klimatet, nya arbetstillfällen, Skaraborg och hela Sveriges konkurrenskraft. Ett Skaraborg i framkant kan på detta sätt visa vägen för övriga Sverige och Europa.

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sjörövaren
Gäst
Sjörövaren
27 September, 2009 01:10

Det finns ju fler vägar än E20 som behöver asfalteras och breddas,kanske bäst att göra det först.

Simon
Gäst
Simon
27 September, 2009 01:38

Gör också 184an till elväg. Då slipper jag stå och skruva batterier på vägen hem från jobbet.

andreas
Gäst
andreas
27 September, 2009 01:59

Den var oväntad, men varför inte? Då måste vi ju forska fram nya bra energikällor också, och under tiden utöka kärnkraften för att slippa köpa in smutsig kol- och oljekraft, så att det ändå inte spelar nå’n större roll..

Patrik
Gäst
Patrik
27 September, 2009 06:41

hur går det om bilen får sladd?

Janne
Gäst
Janne
27 September, 2009 09:51

Spel för gallerierna med denna motion. Riksdag och regering lär inte lägga en krona mer än nödvändigt på infrastrukturen genom Skaraborg. Man satsar ju alla vägpengar på att göra riksväg 40 mellan Göteborg och Jönköping till motorväg. Samt det finns ju även nu förslag på att tågtrafiken skall ledas förbi Jönköping mellan Stockholm Göteborg med de nya höghastighetstågen. Cecilia Widegren får nog öppna sin egen plånbok om detta skall bli verklighet

funderar...
Gäst
funderar...
27 September, 2009 10:45

Herregud… Har moderaterna börjat och satsa på E20??? Och dessutom miljövänligt och på bilindustrin?????? Varför skulle de göra det??? Är det inte bättre att försöka satsa på städerna först där elbilen antagligen kommer bäst till nytta… Jag har sagt det förr och säger det igen…SATSA PÅ SPÅR-TAXI I STÄDERNA (små-mellanstora städer), DET ÄR FRAMTIDEN!!! Och satsa på gasbilar och rötningsanläggningar. Elbilar är inte “mogna” än…kom ihåg vem..

Simon
Gäst
Simon
28 September, 2009 09:58

Elbilen är inte mogen än? Det är inte ekologiska bananer heller…
Själv kör jag en omodifierad Renault Clio Electrique från 1997.

andreas
Gäst
andreas
28 September, 2009 07:03

Patrik, sladd på bilen skapar lite mer spänning i vardagen, men man får hoppas att den inte slår nå’n volt. Vi får väl se om Widegren är en tillräckligt bra ledare för att få fler att följa den strömmen. Vi får hoppas att det tänks på överspänningsskydd, så inte blixthalka uppstår.

funderar…, det finns mogna elbilar, men de kostar pengar, eftersom litiumjonbatterier är dyra. Dessutom vore det grymt med tryckluftsbilar i städerna :).