Gå direkt till Nyheten (– Vad vill Lidköping med Hovby flygplats?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

– Vad vill Lidköping med Hovby flygplats?

Publicerad Monday, 28 September 2009, 18:34 av Björn Smitterberg

– Vad vill Lidköpings kommunledning göra med Hovby flygfält och vad kan det komma att kosta, frågade moderaten Bertil Jonsson i kommunfullmäktige i kväll.
– Sanningen är att vi inte har någon långsiktig plan, svarade kommunalrådet Kjell Hedvall. Men vi diskuterar med nya tänkbara hyresgäster.

– Det finns ingen möjlighet att få reguljär trafik lönsam via Hovbyfältet. Men så som det varit de senaste tio åren har fältet varit samhällsekonomiskt lönsamt.

Kjell Hedvall förvarnade om att kommunfullmäktige kan komma att behöva besluta om ytterligare stöd för flygplatsen.

Vilka tänkbara hyresgäster som flygfältbolaget diskuterar med ville Kjell Hedvall inte avslöja.

– Det kan också bli helt andra hyresgäster än inom flygbranschen. Kanske blir det en helt ny företagsby utan direkt koppling till flyg. Än har dock inga bitar fallit på plats och det beror nog på den ekonomiska krisen.

Bertil Jonsson tyckte det var viktig information.

– Flygfältet kostar oss fyra, fem miljoner kronor om året. Viktigt att vi diskuterar vad den stora investeringen i flygfältet skall vara bra för.

Bertil Jonsson antydde också att det finns nackdelar med flygfältet – bl a för vindkraft, när det gäller buller  och att få bygga på vissa platser.

– Flygfältet lägger broms på utbyggnad av bostäder, och begränsar höjden på vindkraftverk. Det måste finnas en tydlig nytta om vi ska behålla flygfältet.

Kjell Hedvall kallade Bertil Jonssons inlägg för avvecklingsstrategi.

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
micke
Gäst
micke
28 September, 2009 07:34

Hur kan Bertil Jonsson tycka att det bullrar från Hovby flygfält när det knappast är någon flygtrafik. Det bästa man kan göra är att att skapa ett flygcentra på Hovby med bara företag och klubbar som håller på med flyg när vi har ett så fint flygfält. Att fältet kostar pengar är sant, men det går också att spara in på personal när inte alla behövs idag.
Angående vindkraft så borde det nu förbjudas för det ser ju bara illa ut med en massa verk.

Anders
Gäst
Anders
28 September, 2009 07:48

Håller med micke!. Utveckla flyget på Hovby. Lidköping är och ska vara ett med flyget. och förresten! hur många miljoner får inte ex vänermuséet per år.Det kan ju aldrig gå med vinst på besökande,nej lägg ner skiten och ge de pengarna till flygfältet som vi kan ha större nytta av i form av flygskolor och flygföretag då också fler jobb kan komma. Tekniken för ungdomen och framtiden i Centrum.
Vi ska ju inte gå bakåt utan framåt Bertil.

Air
Gäst
Air
28 September, 2009 09:34

micke och Anders, Bertil jonsson menade nog att det faktum att det bullrar när rea-flyg lyfter, gör att man inte får tillstånd att bygga ex. nya hus och bostäder nära flygplatsen. Att kalla det bakåtsträvande blir lite märkligt, men visst håller jag med er, satsa på flygplatsen, den kan ge nya jobb så småningom.

Lars Undrar!
Gäst
Lars Undrar!
29 September, 2009 09:41

Lägg ner Hovby och flytta verksamheten till flygfältet i Råda och utveckla! Detta ger en bra lösning för en ny sträckning väg 44 förbi Filsbäck plus att majåker området slipper flygbuller.

Rune
Gäst
Rune
29 September, 2009 01:53

Lars Undrar
Varför önskar du att andra ska ha flygbuller om du inte står ut med det själv? Hovby flygfält fanns ju innan husen byggdes på majåker! Varför ska det byggas nytt när det finns funktionella byggnader?

Bengt
Gäst
Bengt
29 September, 2009 05:43

Varför ska man bygga ut mer mot Hovby när vi har en så fin natur tätt intill med landsbyggd och så många fina fåglar på Hovby flygfält.
Håller också med Rune. Folk ska inte gnälla när de flyttar närma flygfältet, fältet har funnits på Hovby långt innan ex majåker byggdes.
Flyg mer upp och ner!, Finns ingen anledning att på marken vistas mer.

Kjell
Gäst
Kjell
29 September, 2009 05:51

Hur ska Majåkersborna stå ut med en ev ny väg utanför fönstren?.
Tycker ni flyget bullrar idag, vänta då tills ni har den nya vägen utan för er.Då får ni uppleva buller dag som natt.