Gå direkt till Nyheten (– Satsa på livsmedelsproduktionen!
Förslag från borgerliga i riksdagen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

– Satsa på livsmedelsproduktionen!
Förslag från borgerliga i riksdagen

Publicerad Wednesday, 30 September 2009, 14:28 av Redaktionen

De fem borgerliga riksdagsledamöterna från Skaraborg föreslår i en gemensam motion att regerungen satsar mer på att främja jordbruks- och livsmedelsproduktionen och pekar ut Skaraborg som en stor del av landets kornbod som genom satsningen skulle få tillväxten främjad.

– Skaraborg är en stor del av Sveriges kornbod. Alliansregeringen utvecklar nu Sverige som matland. Skaraborg är då en viktig inspirationskälla eftersom vi har erfarenheten då produktion och förädling av mat är något vi länge bedrivit. Sverige har upprätthållit en hög nationell självförsörjningsgrad på livsmedel.

– Nu är det viktigt att vi öppnar marknader samtidigt som vi utvecklar kulturlandskap och möjliggör tillgången till goda svenska livsmedel av hög kvalitet. Genom att ständigt utveckla jordbruket och livsmedelsindustrin i Sverige och Skaraborg kan vi stärka den ekonomiska tillväxten samt skapa fler arbetstillfällen.

– Jordbruket och dess förädlingsindustri har en central roll för sysselsättningen på landsbygden i Skaraborg. I Skaraborg är en stor del av befolkningen, cirka var femte person, sysselsatt med jord- och skogsbruk eller inom livsmedelsindustrin. Götene kommun är den kommun som har flest yrkesverksamma direkt eller indirekt kopplade till jordbruk- och/eller livsmedelsförädling, nämligen 45 %.

Det nämns några huvudpunkter i motionen och dessa utvecklas också i motionen. Punkterna är:

– Lika konkurrensvillkor

– Konsekvensanalyser för Sverige.

– Mindre regelkrångel för jordbruket

Sverige behöver fler jobb – inte färre. En avbyråkratisering av de gröna näringarna skulle frigöra ytterligare resurser till ökad tillväxt och fler jobb.

De fem som skrivit på motionen är Cecilia Widegren (M),  Lars Elinderson (M),  Ulrika Carlsson i Skövde (C),  Christer Winbäck (Ffp), och Holger Gustafsson (Kd).

20 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sjörövaren
Gäst
Sjörövaren
30 September, 2009 06:43

Det mycket gammla kött som jordbruksverket godkännde en försäljning av till utlandet var ju ej någon bra reklam för svensk mat.Kan ju bli lite svårt att sälja svensk mat i utlandet efter den reklamen.

Oven
Gäst
Oven
30 September, 2009 07:07

Man kunde ju starta med att anställa arbetslösa ungdomar i sverige istället för polacker?
Och vad innebär “satsning”? Det kan väl inte vara mer “bidrag” som Alliansen förespråkar här?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
30 September, 2009 08:05

Ge oss fakta, vem anställer Polacker?

Oven
Gäst
Oven
30 September, 2009 09:16

Se dig omkring i markerna nästa sommar August om du är ute och åker, för du ser väl inte bara det du “vill” se?
AF bör väl kunna anvisa arbetslösa till sådana arbeten i närområdet likväl som man anvisar folk till andra delar av landet.

Vaken
Gäst
Vaken
30 September, 2009 09:44

Agust Vråk: Enkel fråga att besvara, en jäkla massa småföretagare i varierande brancher som vill slippa betala skäliga löner. Har väl aldrig funnits så många “snickare, målare och lantarbetare” i landet som nu. Du har bevisligen sovit de senaste åren. Hur som helst så kanske det är dags att ta ett steg ut i verkligheten, det kan ibland vara uppfriskande även för en högersympatisör.

Jag
Gäst
Jag
30 September, 2009 10:17

Rättelse: De hyr in från tyska företag, inte anställer. För då slipper de undan svenska regler.

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
1 October, 2009 07:06

jag vet att det finns lantbrukare som betalar polacker runt 25 kronor i timmen,orsak att jag vet detta är jag känner svensken som jobbar där. Svensken har betydligt mer än 25 kronor i timmen.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
1 October, 2009 08:12

Problemet är väl snarare att efter många år av socialistisk bidragsindoktrinering är det ingen som vill jobba med så “dåliga” jobb. Förr behövde man ju inte arbeta om man inte ville, man fick ju bidrag. Så är det inte längre och jag kan förstå att det känns ovant för er kommunister. Ett hårt uppvaknade!

Vaken
Gäst
Vaken
1 October, 2009 08:56

Agust Vråk: Du lever i din egen borgerliga värld men fortsätt gärna med det. Vi andra med en öppnare samhällssyn försöker identifiera problemen och hitta lösningar som gagnar ALLA, inte bara halvblinda Vråkar.

Elof
Gäst
Elof
1 October, 2009 09:10

Agust Vråk
Förstår mycket väl de som inte vill jobba för 25:-/h eftersom de då måste jobba dygnet om för att eventuellt kunna få ihop till hyra och mat. Troligen så räcker det inte ens då utan de måste jobba 24h/dygn och sedan gå till soc och ändå leva på bidrag. Myten om LAS har ni ju fått svart på vitt i dagarna att ni hade så fel som man kan ha så kanske dax att ni reviderar er världsbild även på andra områden där ni tror en massa.

Demokrat
Gäst
Demokrat
1 October, 2009 01:31

Låt Agust vara bitter och utan verklighetsuppfattning. Bättre reklam för oppositionen kan ingen annan göra.

Jag undrar om det ingår att avskaffa alla subventioner från EU under punkten – Lika konkurrensvillkor

Frågande
Gäst
Frågande
1 October, 2009 03:22

I denna fråga så tappar jag verkligen hakan? vad har arbetskraft från utlandet att gör med hurvida vi ska sattsa på svensk livsmedelsproduktion eller inte? det verkar nästan som om vänster debatörerna tycker att det är en viktigare fråga än att utveckla lantbruket och livsmedelsindustrin? och med den utvecklingen får vi mer arbetstillfällen i skaraborg. Demokrat sverige har en jordbruksminister som aktivt jobbar för att avreglera lantbruket i EU

air
Gäst
air
1 October, 2009 04:28

Vänstern har aldrig haft, och kommer heller aldrig att få några sunda värderingar och åsikter, därför är det mycket lättare för dessa mindre vetande att attackera alliansen. Ni borde ju förstå hur genomskinligt och löjeväckande detta beteende är. Avundsjuka sossar och kommunister, sluta gnälla, kom med något konstruktivt!

Oven
Gäst
Oven
1 October, 2009 05:41

@air, om du vill stå med mössan i hand och ropa bravo åt allt som alliansen hittar på så får du gärna göra det. Men som den sk frihetens företrädare du skall vara representant för bör du lära dig att respektera att andra även får ha sina åsikter och även ha rätten att kritisera det de tycker är fel.

Nisse
Gäst
Nisse
1 October, 2009 08:53

Japp – kan vi då alla vara överens om att vi ska ge sjutton i att satsa på livsmedel i skaraborgsregionen? Så där, Oven – där har du något att gå till val på. Vad borgarna vill står i artikeln.

Air
Gäst
Air
1 October, 2009 09:09

Återigen, kom med något konstruktivt istället för att bara såga allt, var lite modig, för fram produktiva ideer och förslag, först då förtjänar man RESPEKT.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
2 October, 2009 07:53

Håller med “Frågande”, äntligen har vi fått en Jordbruksminister som är värd namnet. Han gör ett mycket bra jobb!

Demokrat
Gäst
Demokrat
2 October, 2009 08:52

Frågande; Jag tycker att det är kanon om vi skulle satsa på livsmedelsproduktion, jag jobbar med livsmedel, men läs igenom texten en gång till.Vad står det egentligen? Vad är det i texten som inte bara är fina ord? Vad är de konkreta förslagen?
Ingenstans säger de HUR vi ska satsa på livsmedelsproduktionen. Då lyfter Oven upp ett viktigt problem, och då tappar du hakan?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
2 October, 2009 09:12

#Demokrat
Vad är era förslag?

Oven
Gäst
Oven
2 October, 2009 05:06

@Air, om det inte kan räknas som konstruktivt att anställa arbetslösa ungdomar här hemma istället för polacker så vet jag inte vad du menar med konstruktivt. Och läser man dina och dina “kollegors” inlägg i debatten så ser jag inte särskilt mycket av konstruktiva förslag där. Om du inte menar kommunister o sossar som är orsaken till allt ont. Tala om att kasta sten i glashus!