Gå direkt till Nyheten (Friskola i Lidköping höjer kostnaden för kommunen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Friskola i Lidköping höjer kostnaden för kommunen

Publicerad Wednesday, 07 October 2009, 13:25 av Björn Smitterberg

Genom att friskolan Broholmskolan i Lidköping nu fått betydligt fler elever än beräknat vid kommunen har det medfört ökade kostnader.

I den prognos över utfallet i år som Barn och Skola tagit fram och presenterat för politikerna framgår det att:

– Den fristående skolan har utökat sitt elevantal. Utökningen är större än planerad vilöket medför högre kostnader.

De ökade kostnaderna för kommunen beräknas bli 900.000 kronor i år.

Det höjs också varningsflagga för bemanningspoolen som får ta emot den personal som inte behövs i skolorna och förskolorna. Poolen omfattade i slutet av augusti 67 personer.

– Om personalen i poolen inte kan utny7ttjas i önskvärd omfattning ger det ett u7nderskott som i dag inte kan överblickas.

Förvaltninen har emellertid kunnat spara på investeringskostnaden för nya Lilleskogs förskola och skola. Det är inventarier som inte behövt köpas in utan i stället har möbler från bl a Gösslunda skola tagits efter den skolans nedläggning i sommar.

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
7 October, 2009 02:02

Vad drar kommunen för slutsatser av detta? Privata alternativ och valfrihet är något som efterfrågas!

Oven
Gäst
Oven
7 October, 2009 04:31

Ja kostnaderna är väl inget som bekymrar August.

Boel
Gäst
Boel
7 October, 2009 04:56

Om föräldrarna talar om i tid om deras barn inte skall vara på förskolan på lov etc. Så behöver det inte vara 9 barn och 6 vuxna på en avd. Då behövs ingen extra personal från polen sättas in och ordinarie kan vara lediga.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
7 October, 2009 06:12

Valfrihet kallas det oven.

Elof
Gäst
Elof
7 October, 2009 06:39

Agust Vråk
Precis som jag trodde. Valfrihet till vilket pris som helst. Att det bara sedan kanske är 1 promille av befolkningen som har råd med valfriheten är skit samma.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
7 October, 2009 07:16

Kommunen får väl se till att hålla samma kvalité som friskolorna så är ju problemet löst, eller?

Kerca
Gäst
Kerca
7 October, 2009 07:23

Att friskolorna betyder ökade kommunala kostnader bekymrar tydligen inte de som annars spyr galla över majoritetens hantering av våra skattepengar. Med “privata alternativ och valfrihet” så går Agust Vråk och hans kompisar igång på alla cylindrar, de slukar extrautgifterna med hull och hår, då är det inte längre tal om att det kostar extra skattepengar, då är det plötsligt valfrihet vilket självklart får kosta. Högerideologi i ett nötskal!

andreas
Gäst
andreas
7 October, 2009 09:36

Agust V, kan du visa någon källa på att kvalitén skiljer åt ena eller andra hållet? Det känns ju lite lösryckt om man tänker på artikeln som kom senare idag, där det står att Lidköping placerar sig som bästa skolkommun i Skaraborg och plats 17 i landet.

Lars
Gäst
Lars
7 October, 2009 10:28

Valfrihet för några få är tydligen viktigare än kvalitén för den stora massan. Folk som Agust blundar för att det är svårt att bygga upp en bättre kvalité när kostnaderna stiger och sparbeting pågår. Men det är det såklart värt, så länge det finns “valfrihet”.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
8 October, 2009 07:41

Kanske dags att vakna upp i den kommunala skolvärlden och använda sina pengar på rätt sätt och erbjuda en produkt som är attraktiv? Det får privata företag göra om någon ska vara intresserad av deras varor och tjänster.

Elof
Gäst
Elof
8 October, 2009 11:05

Agust Vråk
Och efter ett tag när ingen intresserad av att driva friskolan vidare för det var för låg förtjänst, vem får då ta över ansvaret? Är det aktieägarna i friskolan som sparat undan pengar så eleverna får gå klart sin utbildning? Nä du, de ser allt till att plocka åt sig pengarna och sedan så får kommunen ta ansvaret för att eleverna får sin utbildning. Hur var det nu med rättvisa?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
8 October, 2009 12:12

Ideologiskillnader kallas det, frihet för individen eller kollektivism! Som tur är så kan man välja. Än så länge..

Kilroy
Gäst
Kilroy
8 October, 2009 01:09

Är det inte enklast att de som av en eller annan anledning inte vill ha sina barn i kommunens skolor betalar vad det kostar att ha barnen i privatskolor. Är kvaliten så mycket bättre där så är det säkert värt pengarna. Så är det ju på många andra ställen vill jag t.ex. inte äta skolmaten utan hellre går till nåt privat matställe så får jag betala vad det kostar. All den stund som den kommunala skolan är minst lika bra men inte så statusfylld.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
8 October, 2009 02:29

Jag håller med dig A V. Varför vill föräldrarna ha sina barn i friskolor. Ja jag förstår dem. Det fanns en vänster politiker som också hade sina barn i friskolor, Ohly heter han visst. Då var det barnet som själv ville gå på denna skola, ursäktade han sig med. Tur att det finns vettiga barn trots föräldrars snedvridna politik. Du borde ta lärdom av din “chef” Ove.

Oven
Gäst
Oven
8 October, 2009 09:32

Skulle han leva efter något annat system än alla andra? Inte ens värt att kommentera. Skulle borgerliga politiker inte kunna ha sina barn i en kommunal skola då enl. dig Undrande Inflyttad. Maken till idiotisk kommentar får man väl leta efter, men jag är inte förvånad kan jag säga.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
9 October, 2009 07:25

Aj Aj Aj , tydligen en riktigt öm tå att kritisera Ordförande Ohly! Inte så noga att man lever som man lär. Är å andra sidan inte förvånad när det gäller kommunisterna och deras ledare…

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
9 October, 2009 12:34

Jo att vi borgerliga anser att vi själva ska få bestämma är en självklarhet. Men du Ove som inte tillhör borgerligheten du anser det inte. Men att herr Ohly gör som de borgerliga det anser du helt rätt. Vakna kära Ove vi lever i nuet år 2009.

Demokrat
Gäst
Demokrat
9 October, 2009 02:39

Barnslig låg nivå här just nu. Det handlar väl inte om att man som motståndare till ett system inte ska få välja det? Skulle en politiker som ideologiskt är emot ROT-avdrag inte få nyttja det? Själv har jag gått på en friskola men tycker ändå att systemet med friskolor är ett dåligt system för samhället (även om jag själv är nöjd med den utbildningen jag fick). Kom igen nu, gärna en ideologisk debatt om var skattepengar ska gå men strunta i trams

Mats
Gäst
Mats
9 October, 2009 03:15

Oven har verkligen missuppfattat “oss borgerligas” inställning till kommunala skolor. Tror jag talar för alla när jag säger att jag har absolut ingenting emot kommunala skolor. Jag har heller inte nåt emot friskolor för jag tror att konkurrensen om eleverna skapar både en bättre kommunal som fri skola.
Varför måste man vara mot det ena om man är för det andra Ove???

Mats
Gäst
Mats
9 October, 2009 03:23

Däremot är Ovens försvar om Ohlys rätt att ha barn i friskolan idiotiskt. Som om den faktiska tillgången till friskolor skulle vara en ursäkt…*suck*
Uppenbarligen tycker Ohly att friskolorna är bra eftersom hans barn fick gå där…det kommunala alternativet finns ju också så att han skulle tvingas leva i “nåt annat system” pga av sin ideologi är ju bara skitsnack.

Demokrat
Gäst
Demokrat
9 October, 2009 03:46

Mats; När privat ägda skolor urholkar den kommunala ekonomin, hur skapar det en bättre kommunal skola? När de privata aktörer inte behöver ta något ansvar om man väljer att lägga ner skolan, utan kommunen måste hitta platser och säkra en bra skolgång i sådana lägen, hur skapar det en bättre kommunal skola? Sen så är det ju inte de borgerligas linje, de vill ju sälja ut de kommunala skolorna och låta privata aktörer sköta allt.

BT
Gäst
BT
9 October, 2009 04:25

Demokrat, som motståndare till något ska man ju inte utnyttja de alternativ som man är emot, då gynnar man ju bara det man är motståndare mot. Så länge det finns alternativ.
Som i Ohlys fall så gynnar han ju friskolan mer än kommunala skolan genom att skicka sina barn dit.

Bara för man får betyder det inte att man ska.