Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Carin Hedvall och Kjell Lexmon)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Carin Hedvall och Kjell Lexmon

Publicerad Friday, 09 October 2009, 07:45 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsJa, visst låter det fel. Och det är förstås bara exempel – ingen av dem har bytt namn utan heter Carin Lexmon och Kjell Hedvall.
Men nu är det ju i princip tillåtet för män att ha typiska kvinnonamn och tvärtom. Kanske är det en ovana nu, något som vi tycker är självklart om några år.

Tänk när Maria Persson – alltså ett påhittat namn – blir världsmästare i bandyns herrlag.

Redaktören har börjat fundera på vad han skulle vilja heta om han fick ha ett kvinnonamn. Om andra får bestämma blir det tjocka Berta. Men sådant vill inte redaktören höra talas om. Nej, något elegant ska det va.

Tänk om hustrun hette Bertil!

Lärare är ju annars en yrkesgrupp som genom decennier lyckats få olika öknamn – smickrande ibland men oftast tvärtom. Men det har inte särskilt mycket ned mans- eller kvinnonamn att göra.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av, det är ett gammalt talesätt. Hittills har ju öronen verkat vara ganska hållbara – åtminstone i detta hänseende.

Många frågar redaktören …

… hur mycket han jobbar. Ja, varför ska man börja mäta det. Egentligen är redaktören alltid ledig men har vissa avbrott i fritiden för att arbeta. Häromdagen dök ett amerikanskt uttryck upp om hur små företag har det med arbetstiden;

– Twentyfour-seven!

24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Men så galet är det inte för redaktören. Fredagarnas eftermiddag ägnas åt rekreation, motion och uppbyggnad av hjärnsubstansen som blivit nedbränd under veckan innan.

Apelsinpriset – det goda priset …

… går i dag till kommunalarbetarna vid Park Gata. Jag måste tillstå att de inte har någon hängbjörk i skyffelskaftet. Tvårtom, verkar det vara full rulle. Och det redaktören uppskattar mest är att ”gubbarna” (och tjejerna som i detta fall kallas för gubbar) har ögon för att se saker som behöver göras utan att någon pekar på det. Helt utan blanketter.

Citronpriset – det sura priset …

… får Vänermuseet som sparar in på naturexkursionerna för skolornas elever vid stränderna.

Ibland verkar det faktiskt som om besparingar görs på det som syns mest. Det som väcker uppmärksamhet. Kanske är det inte så – men det upplevs så ibland.

Tre politiker …

… har på kort tid meddelat att de inte kandiderar vid valet till kommunfullmäktige nästa år. Och än har väl inte alla avsägelser kommit.
Det knepiga är att det är tre profiler i kommunpolitiken som ”sagt upp sig”.

Vilka kommer i stället?

Många moderater hade tänkt sig att Carina Eliasson Lundgren skulle ta över efter Carin Lexmon. Men det är inte alls säkert att Carina Eliasson Lundgren tänker på samma sätt.

Vem kommer efter Jan-Peter Glans, som med sina visioner och synpunkter ofta varit utanför ramarna.

Vem ska leda centerpartisterna i fullmäktige efter Henrik Arthursson?

Vem skall leda kommunen? Behövs kommunalrådet Kjell Hedvall? Kjell Hedvall har nämligen under ett par veckors tid ägnat sig åt annat än att leda kommunen. Han har varit i USA, Trollhättan och i Ungern.

Själv uppger han att han tyckte det var kul att testa om kommunen fungerar när han är borta så länge. För att inte retas för mycket lägger han till:

– Givetvis visste jag att det skulle fungera.

Frågan är nu hur han kan veta det, eftersom han inte varit hemma?

Visst-ja, Lidköpingsnytt finns ju i hela världen. Glömde det för en sekund.

Men vem ifrågasätter resekostnaderna? Är detta inte en utgift som sticker i ögonen? Det är bara drygt ett år sedan hela kommunstyrelsens arbetsutskott for iväg till samma ungerska stad som kommunalrådet nu besöker.

Riktigt roligt är det faktiskt att få hälsningar från olika delar av världen – kanske ska vi ha en sida för att skicka semesterhälsningar på. Det har kommit bilder från Kroatien såväl som från Goa de senaste dagarna.

Den gångna …

… veckan har bland annat präglats av en ny dator – snabb som blixten på att göra saker precis så som redaktören inte vill att den ska göra.

Redaktören hade inte en aning om att han kunde så många svordomar. Som det här med rörliga bilder – har fungerat utmärkt i den gamla datorn. Bilderna publiceras i det format som kallas 16:9.

Den nya datorn gör allt på samma sätt – men publicerar bilderna i 4:3. De bilder redaktören tar ser ut att komma från spegelhallen på Liseberg.

Tillkallade experter (ni vet de där 25-åringarna) säger att det är enkelt att fixa, och så sitter dom vid datorn en stund och misslyckas. Så går dom bara och säger att det var det märkligaste…

Jo, nog är det märkligt. Ett rättstavningsprogram som fungerar i den gamla datorn men vägrar att fungera i den nya…..

På torsdagen …

…kunde Lidköpingsnytt meddela att det fanns vädertjänster som varnade för snö i Lidköping under fredagsmorgonen. Förhoppningen slog in – väderprognoserna är lite annorlunda nu. Men fredagen verkar bli kylig.

Låt oss avsluta med något roligt – denna vecka från Bengt BG Gustavsson i Vinninga just med anknytning till vädret:

Mamman suckar när det är dags att städa. Då säger lille Åke:
– Mamma, ring fru Enstaka!
– Fru Enstaka? Vad menar du?
– Enstaka skurar över hela landet.

God helg.

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anhörig
Gäst
Anhörig
9 October, 2009 09:13

Typiskt att när det gäller kommunalråd och andra “högre” politiker får resor och mat kosta. Det det gäller våra gamla på äldreboenden får det inte kosta.

Oven
Gäst
Oven
9 October, 2009 10:13

Vet anhörig hur mycket pengar som läggs på åldringsvården kontra resor för politikerna? Redovisa det i så fall.

Skatten
Gäst
Skatten
9 October, 2009 11:14

Gammla och sjuka finns ej i det samhälle som styrs av de borgerliga!

Anhörig
Gäst
Anhörig
9 October, 2009 12:25

Oven. Du kan väl ändå inte jämföra den stora mängden äldre med det fåtal som utnyttjar sin ställning.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
9 October, 2009 12:27

Jag håller då inte med Herr Redaktör vad gäller Apelsinpriset. Att de har hängbjörk i verktygen är helt klart, ett tydligt exempel är ombyggnad av gatstumpen Nicolaigatan mellan Skarag-o kyrkan, ser dagligen folk som enbart står o pratar o inget gör de, skamligt och inte blir det färdigt. Det har tagit ett halvt år att göra denna stump. Snacka om hängbjörkar i verktygen. Till råga så är det våra pengar som slösas. Citronpriset borde de få.

Demokrat
Gäst
Demokrat
9 October, 2009 02:36

Du är så härligt bitter Undrande Inflyttad. Ditt ständiga missnöje förgyller mina dagar

GS
Gäst
GS
9 October, 2009 03:36

Anhörig.
Och vilka är det då, som utnyttjar sin ställning på ett fgelaktigt sätt, som Lidköpingsbo vill jag gärna veta!
Undrande Inflyttad: Jag tror att det var den eländiga bandyhallen de fick syn på och därför bara stod och stirrade på den i stället för att arbeta ;=)

TG
Gäst
TG
9 October, 2009 06:09

Verkar som om du har haft lika lite att göra som jag idag…eftersom du orkar skriva en kass/ointressant artikel och att jag orkar kommentera den…BUT du gör det bra…keep up the good work

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
9 October, 2009 07:00

Att vara redaktör innebär ett stort ansvar.
Det största ansvaret ligger i att ta reda på sanning och rätt innan man publicerar en åsikt.
Den kostnad som redaktören anses behöva ifrågasättas är
ca 4500 kr…Jag återkommer med vad som gjorts men det finns bara ett syfte och det är att skapa jobb till Lidköping och Skaraborg.
De jobb som andra i rasande fart ser till de försvinner.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
9 October, 2009 07:02

Jag håller med dig “GS” det är nog förklaringen.