Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna:
James Kormans priser under hundralappen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna:
James Kormans priser under hundralappen

Publicerad Friday, 09 October 2009, 10:00 av Tore Sahlström

jameskorman_b_91002Hans namn är Korman – James Korman.  Agent för firman Elisabeths Presenter med hemort Kungsbacka.
Torghandlare med många varulådor uppradade med gångar emellan.
Det är cirka 700 – 800 lådor att plocka fram varje torgdag. Det innebär också lika stort varusortiment som antal lådor. Det är som att ströva omkring i en dagligvaruhandel.

James Korman har rest runt i  många år, närmare bestämt 26 år, och sålt prylar.
Han började att sälja parfymer. Efter parfymsessionen blev det bilvax för hela slanten. Många kommer nog ihåg den högtalande demonstratören stå vid sin röda Saab, för att visa hur bra Diamantvaxet var.

jameskorman_a_91002

Bilderna i reportaget är klickbara till stort format.

Nu har han gått över till att resa runt med 700 – 800 varulådor med allehanda prylar till försäljning.

– Det ska vara bra kvalitet. Det ska vara kul att handla hos mig. Mitt motto är att sälja varor under hundralappen, och att ha varor, som passar både unga och gamla.  Oavsett priset ska varan alltid fungera.

– Dessutom  anpassar jag sortimentet till vilken årstid det är,  säger James Korman.

– Det är full bytesrätt på mina varor, eller så får man pengarna tillbaka om kunden inte är nöjd. Jag skulle aldrig kunna komma tillbaka varje torgdag,  om jag inte har bra varor att sälja.

jameskorman_b_91002

Det tar tid för Kungsbackabon James Korman att plocka fram alla lådor. Det tar cirka 2,5 timmar att få allt på plats. Numera har han skaffat hjälp från orten med framplockningen av alla kartonger. Det är viktigt att de står prydligt, och att det är rätt pris på varje kartong. Det är också angeläget för James Korman  att det är rotation på varorna, så det inte är samma varor varje gång han kommer till torget.

James Korman har ett stort kontaktnät, och har stenkoll på inköpsmarknaden.

– Det måste man ha,  för att få ett bra koncept, säger agenten James Korman och blickar nöjd över alla varulådorna som han har placerat ut i långa rader.

En vill köpa en målarpensel, en annan ett batteri till sin hörapparat, den tredje vill betala ett ritblock.
Så fortsätter rulljangsen, tills det är tid att packa ihop och åka hem.

För några månader sedan råkade James Korman ut för en otäck händelse, då företagets bil brann upp. Han tror sig veta orsaken.  Antagligen har någon slängt en cigarettfimp i en av kartongerna,  som sedan har blossat upp, och antänt varorna. Han har nämligen tidigare hittat fimpar som folk har slängt i hans lådor.

– Lidköpings torg är ett fantastiskt torg, och det borde profileras bättre, säger James Korman.

– Jag har fått uppfattningen av många här på torget att Lidköping torg borde marknadsföras bättre. Det skulle finnas skyltar vid infarterna som upplyser om att “i dag är det torgdag mellan den och den tiden”.

-Många människor utifrån kommer hit och blir helt häpna, att det finns ett sånt rikt torgliv, säger den pratglade James Korman.

En liten kuriositet, som inte många vet om Kungsbackabon Korman,  är att han ibland gör modelljobb. Han ingår i en modellagentur i Göteborg, och förr har han gjort modelljobb i modestäder som Milano och Paris.  Även hos Ellos har James Korman visat kläder, och den skarpsynte  kanske har sett honom skymta förbi i Dressmanreklamen i TV.

Klicka på rutan nedan så följer en filmsnutt om James Korman på torget.[flv:https://lidkopingsnytt.nu/video/jameskorman.flv 440 249]

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Arne B-son
Gäst
Arne B-son
10 October, 2009 01:49

Den mannen har enorm munsvada,men han är alltid vänlig mot kunderna på torget.Kommer själv ihåg när han demonstrerade Diamantvaxet- Han övertalade mig ,och jag köpte-Det var ett bra vax till bilen.

Baze
Gäst
Baze
10 October, 2009 04:38

Vad menas med munsvada då?