Gå direkt till Nyheten (Grynkorv – utrotningshotad?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Grynkorv – utrotningshotad?

Publicerad Saturday, 10 October 2009, 10:22 av Redaktionen

Enligt ett pressmeddelande från Grynkôrvsakademien är denna maträtt utrotningshotad. På torsdag firas dagen med bl a provsmakning i några av Lidköpings butiker.

Här är pressmeddelandet med bild på grynkôrvsgubbar:

En utrotningshotad lokalt producerad maträtt!

Föreningen Grykôrvsakademien arbetar för att bevara såväl tillverkning, som traditionen att själv tillverka sin korv. Inte minst till julbordet! Att Grynkôrven är populär vittnar medlemsantalet om. Dryga 300 st från Sveriges avlånga land, syns i rullorna, tillika en utvandrad Skarabôrjare i Hong Kong!

I föreningsstadgarna står
– Är man en sann Skaraborgare så gäller givetvis att intaga Grynkôrv, minst en av veckans sju dagar året om, samt att bidraga till dess bevarande som kulturrätt i Västergötland samt att efterleva föreningens visioner.
– Att årligen fira Grynkôrvens dag tredje torsdagen i oktober, samt verka för att det blir så kallad ”röd dag” i almanackan.

grynkorvgubbar_privat

På torsdag infaller årets höjdpunkt för de flesta Skaraborgare dvs Grynkôrvens Dag.
Förra årets röda dag noterade årets toppförsäljning av denna så eftertraktade maträtt. I takt med att allt fler producenter ställer om, så är risken uppenbar att denna delikata kôrv, helt försvinna från våra matbord. Hugade kôrvkonsumerare ombedes beställa hos sin lokala butik i god tid innan torsdag!

Även i år sker provsmakning i några av de butiker som valt att sälja Grynkôrv. För den som vill ha lite mer än bara en Kôrvasnärt beger sig till Lidköping och butikerna ICA Hjertberg och ICA Supermarket. Där är det nämligen underhållning av estradören och sockerbagaren Rolf Hörnfelt med assistans av Björnligan. Vid Hjertbergs på förmiddagen och Supermarket på eftermiddagen.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
BG Vinninga
Gäst
BG Vinninga
11 October, 2009 08:53

Grynkôrv tycker inte jag, att vi ska ha.
Västergötlands maträtt smakar inte bra.
Kokad med lite peppar och ett litet lagerblad
Och lite mos med senap på
Är det sämsta jag kan få.