Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren:
Formakademins keramikerettor på Pannrummet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren:
Formakademins keramikerettor på Pannrummet

Publicerad Sunday, 11 October 2009, 14:32 av Redaktionen

pannrum-lopvinjettDe åtta förstaårseleverna på Formakademins keramiklinje presenterar sina första alster. Det samlande temat är Djursjukhuset – i förutsättningarna poängteras att budskapet är viktigare än tekniska.

Uppgiften var att under tre veckor arbeta med att gestalta människans förhållande till djuren utifrån olika aspekter, exempelvis kulturella och etiska. Fantasin och kreativiteten är inte att ta fel på vad gäller de åtta elevernas verk, som mer skall uppfattas som en slags skisser i gips och keramik.

pannrum-1

Johan Malmström introducerade de åtta elevernas bidrag till temautställningenen – Djursjukhuset.
Bilderna i reportaget är klickbara till stort format

pannrum-2

Emmeli Rolleberg och Sidsel Löyche har arbetat utifrån perspektivet – djurens rätt.

För två av eleverna passade ämnet särskilt bra. Utifrån sin djurrättsideologiska inställning har Emmeli Rolleberg och Sidsel Löyche skapat en hel liten avdelning keramik med flådda djur, avhuggna grishuvuden och fågelklor, tidelagsfigurin och en hel del annat.

En del går också att använda för att smycka ut sig – som de två keramikerna också visade under vernissagen.

pannrum-3 

Caroline Fredriksson och hennes Undervattensland.

Caroline Fredriksson valde att skildra ett Undervattensland – som också, enligt henne själv, är ett försök att se vad man kan göra i kombinationen gips & keramik. Det är ett smått imponerande verk med en härlig (!) bläckfisk i huvudrollen.

Det finns mer att se av dessa keramikerelever och det blir intressant att följa deras utveckling under utbildningen på Formakademin, som nu enligt projektledaren Johan Malmström har ett bra drag i verksamheten med elever som alla jobbar för fullt.

Utställningen pågår till 18 oktober.

pannrum-4vinjett

Visst – en härlig bläckfisk.