Gå direkt till Nyheten (Aspen – En speciell skolmiljö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Aspen – En speciell skolmiljö

Publicerad Wednesday, 21 October 2009, 16:18 av Björn Smitterberg

aspenplanteringPå något sätt känns det som den lilla skolenheten Aspen är vad varenda skolelev borde ha: lugn, hög pesonaltäthet, hög kompetens på lärare såväl vad gäller pedagogik som social samvaro. Det handlar om Aspen – en liten skolenhet för elever med väldigt speciella behov. I dag invigdes verksamhetens nya lokaler i kvarteret Tömmen efter att ha flyttat från trångboddheten i Östbyskolan.

– Kan vi hjälpa de här tolv eleverna vi har så ger det oss så mycket tillbaka, säger Awaz Karim, rektor för Aspen.

I dag planterades en asp här.

– Ett träd som inte ger upp utan fortsätter skjuta skott, så som vi vill hjälpa våra ungdomar.

aspenplantering

Förvaltningschefen Johan Olofsson och politikern Mario Melani planterade – Awaz Karim och Anders Frostedal tittade på, men här fanns en betydligt större publik som var med på invigningen.
Bilden är klickbar till stort  format

Eleverna här har särskilda behov i form av lugn, tydlighet i verksamheten och tydliga scheman, en noggrann planering. Skolan är för ungdomar i grundskoleåldrarna som har diagnos inom autism-spektrat och kanske aspberg syndrom.

– Det är ungdomar som ofta råkar illa ut i vanliga skolor, de klarar inte trycket, de klarar kamraternas press och är utsatta, säger Awaz Karim.

På den här skolan får eleverna lugn och trygghet, de möts med respekt. De får alla ett individuellt bemötande och egna scheman. Och de får gensvar. Eleverna själva berättade om det genom texter de satt samman. Av integritetsskäl nämner vi inga namn på elever, och har heller inte med några på bilder.

aspen_lerare_91021

En del av de sju lärarna – glada över de nya lokalerna.
Från vänster Anders Frostedal, Avas Karim, Marie Persson, Mikael Andersson och Stefan Berg.
Bilden är klickbar till stort  format

– Jag tyckte att lokalerna inte var tillräckligt bra förut, säger Johan Olofsson, chef för Barn & Skola. Så jag tog initiativet att få ett politiskt beslut att flytta Aspen hit.

– Aspen driver en verksamhet jag och andra politiker är stolta över att vi har i Lidköping, sa Mario Melani (S), som är ordförande i barn- och skolnämnden.

Just nu är alla tolv elever pojkar, men det är enligt läraren Aders Frostedal bara en tillfällighet.