Gå direkt till Nyheten (Esplanadteatern leker med elden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Esplanadteatern leker med elden

Publicerad Wednesday, 21 October 2009, 11:05 av Björn Smitterberg

leka-med-eldenc_91015Det har blivit något av en tradition att Esplanadteatern inleder teatersäsongen med en Strindberg. På måndag är det åter premiär – denna gång är det “Leka med elden” – ett drama om kärlek som är typiskt för August Strindberg.

leka-med-elden_91015b

Efter “Dödsdansen” 2007 och “Paria” förra året kommer nu alltså “Leka med elden” – ett dram där åter Daniel Strandroth och Einar Mnusarson Borhammar möts under oväntade förhållanden. Dramats centrala roll spelas emellertid av Louise Enhus, 18-åring från Hasslösa som är yngst i ensemblen. Olof Carlsson finns också med – 83 år gammal. Det är spännvidd på det här teaterintresset.

Einar Magnúsarsson Borhammar spelar maken vars hustru blir förälskad i konstnären och vill rymma med honom. Men konstnären, spelad av Daniel Strandroth drabbas av ånger – han vill inte svika den försmådda maken.

Målarens far spelas av Olof Carlsson, och Rose-marie Andersson spelar modern samt Ottilia Erikson är målarens kusin.

Torstenb Kärrbrink har som vanligt regisserat med fast hand, scenen har fått sin form med hjälp av vita textilier och Helen Teljer har som vanligt arbetat med att finna de tidstypiska men ändå för rollerna talande kläderna.