Gå direkt till Nyheten (Skaraborg, europamästare i miljö!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skaraborg, europamästare i miljö!

Publicerad Thursday, 22 October 2009, 20:22 av Redaktionen

Vid en högtidligceremoni i Melk i Österrike den 22 oktober utsåg organisationen Climate Alliance of European Cities Skaraborgs kommuner till europamästare i miljö. Det är paraplyprojektet “Affärsdriven Miljöutveckling” vid Skaraborgs Kommunalförbund som fick ta emot utmärkelsen.

– Det är omtumlande att vi redan nu får denna prestigefyllda internationella utmärkelse! I en internationell jämförelse har vi åstadkommit myck-et på kort tid, säger projektledaren Pascal Tshibanda vid Skaraborgs Kommunalförbund.

Climate Alliance of European Cities är ett nätverk med 1.400 europeiska städer och regioner och en av de största miljöorganisationerna i Europa. En internationell expertjury tilldelade Skaraborg den prestigefyllda utmärkelsen The Climate Star i hård konkurrens med drygt 400 projekt från fler än hundra städer och regioner i elva europeiska länder. The Climate Star tilldelas regioner och kommuner med innovativt klimatarbete.

– Vi har tilldelats The Climate Star för att vi tar ett helhetsgrepp på hållbar tillväxt och för att vi genom projektet samverkar brett, mellan kommuner, med näringslivet, i Sverige, EU och världen, säger Ulf Eriksson (c) som är ordförande i Tillväxtutskottet i Skaraborgs Kommunalförbund.

Utgångspunkten i projektet är att kommunerna ska gå före och agera förebild genom offentlig marknadsstimulans. Det handlar om upphandling med tydliga miljökrav och att bygga biogasanläggningar. Projektet omfattar även de tillväxtprojekt som kommunalförbundet finansierar, som till exempel SkaraborgsGas, Design Med Omtanke och miljöexportprojektet Ecoex.

– Lidköpings kommun är en föregångare med sitt miljöstrategiska arbete. Där jobbar man med att byta ut hela sin fordonsflotta till miljöbilar och prioriterar biogas. Den så kallade Falköpingmodellen för utveckling av bio-gas används runt om i Europa, det visar att våra kommuner ligger i framkant, konstaterar Pascal Tshibanda.

Det som i synnerhet imponerade på expertjuryn var att Skaraborgs politi-ker beslutat att kollektivtrafiken ska använda 90% förnybart bränsle år 2025 och att så mycket som möjligt ska vara lokalproducerat. Motsvaran-de siffra i EU är bara 10% Dessutom var kommunernas omfattande satsning på biogasanläggningar ett tungt vägande skäl att ge priset till Skaraborg.

Kommunerna investerar mer än 200 miljoner kronor i biogasanläggningar de kommande åren. I Lidköping satsar kommunen, tillsammans med näringslivet på ny innovativ teknik där biogasen ska kylas och bli flytande för att lättare kunna transporteras. I Skövde bygger kommunen ut för att göra mer biogas av resterna från det lokala slakteriet och i Gullspång pla-nerar man för ett bioenergikombinat. Ungefär 250 000 bilar kan årligen förses med lokalproducerad biogas om potentialen tas till vara. Skaraborg är alltså mer än självförsörjande på fordonsbränsle eftersom det bara finns drygt 130.000 bilar registrerade i regionen idag.

– Detta är ett oerhört spännande område och utvecklingen går dagligen framåt i Skaraborg! Den internationella utmärkelsen The Climate Star är både hedrande och väldigt förpliktigande inför framtiden, avslutar Pascal Tshibanda.

– Pressmeddelande –