Gå direkt till Nyheten (Magnetröntgen i drift i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Magnetröntgen i drift i Lidköping

Publicerad Friday, 23 October 2009, 11:53 av Björn Smitterberg

I dag tas den nyar magnetröntgenkameran i drift i Lidköping. Det är en investering på cirka 23 miljoner kronor som nu är färdigställd. Det innebär kortade köer, och mindre lidande för patienter.

Verksamhetschefen Voitto Pihlainen säger att det är en viktig investering.

– Man kan säga att den räddar liv, men det är inte så ofta den används i akuta lägen utan mer för att tidigt kunna ställa diagnoser. Den minskar patienters lidande genom att läkarna kan vara tidigare i sin behandling.

I dag visas kamerna för bl a sjukhuspersonal.

Tidigare finns det två MR-kameror i Skaraborg – de finns i Skövde. MR-tekniken och datortomografi – på svenska i bland kallad skiktröntgen – kompletterar varandra. Det inte den ena ser kan den andra upptäcka. Det är ganska lång kö till MR-kamerorna i Skövde och nu kan kön komma att kortas.

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Snubbe
Gäst
Snubbe
23 October, 2009 02:18

Bra investering. MR är en grundpelare i dagens sjukvård. 23 mille för en “kamera” är dyrt men man har inte så mycket val. MR är överlägsen på att upptäcka tumörer och kolla skadade muskler, vilket är svårt/omöjligt med vanlig röntgen. Dessutom slipper man radioaktiv strålning med MR.

Alfred
Gäst
Alfred
23 October, 2009 06:28

Va bra då kanske man kommer in snart efter 1,5 år???

En Ångström
Gäst
En Ångström
23 October, 2009 09:49

Kalla det inte magentröntgenkamera !! Det heter bara “magnetkamera” ! MR står inte för MagnetRöntgen.

Citat från fackkunskapen: Vid en MR-undersökning används inte röntgenstrålar. Undersökningen sker i en magnetkamera som är tunnelformad och öppen i båda ändar. Där ligger du omgiven av ett kraftigt magnetfält.

Puma.
Gäst
Puma.
23 October, 2009 10:34

Ja. Kanske man kan slippa åka till skövde nästa gång..

B-G
Gäst
B-G
23 October, 2009 10:52

Alfred kolla med xyrinx medical imaging i göteborg jag fick en remiss dit det tog knapt en vecka så var jag där. I skövde skulle jag fått vänta mellan 6 mån till 12 månader.otrolig skillnad

MJ
Gäst
MJ
24 October, 2009 10:21

Hoppas inte för mycket, de sparkar ju sjuksköterskor för att ha råd med nya leksaker på SiL. Och nytt hus för operation. Och nytt hus för IVA. Och nytt Café.