Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hetsjakten på rökarna!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hetsjakten på rökarna!

Publicerad Monday, 26 October 2009, 09:17 av Redaktionen

ikondebatt– Är det verkligen tillåtet att förbjuda rökning på arbetsplatserna, undrar Ove Nordström i en debattartikel.

Hetsjakten på rökarna!

Alltfler arbetsplatser vill införa rökförbud för sina anställda och det är väl bra med rökfria miljöer för de som inte röker eller på ett eller annat sätt inte tål rök eller helt enkelt inte vill riskera att utsättas för den.
Men att totalförbjuda allt vad rökning heter (oavsett vad man skulle ha för motiv till detta) är att gå alldeles för långt.
Dessutom är det ju lagligt att röka och det finns också reglerat i kollektivavtalets ordningsregler där det står, Tobaksrökning är tillåten endast på de platser inom fabriksområdet, där särskilt tillstånd meddelats.

Tydligen tolkas detta då av vissa arbetsgivare som att man helt enkelt kan ta bort dessa särskilda tillstånd och så är saken ur världen?

Ja, då frågar jag mig, efter att återigen ha tittat på avtalets ordningsregler som också säger, samtliga anställda ska medverka till god ordning på arbetsplatsen och ett gott förhållande mellan företaget och de anställda.

Detta budskap kan väl knappast vara “enkelriktat” när det är ett avtal mellan två parter?

Jag kollade runt lite på nätet om jag kunde hitta något fall som var rättsligt avgjort och hittade ett fall i Finland. Finland är ju också ett EU-land och här hemma har ju EU:s konvention för mänskliga fri- och rättigheter också upphöjts till lag, så det torde vara likalydande regler här som i Finland.

I detta ärende var det en kommun som ville införa rökförbud för de anställda på arbetsplatsen och i dess närområde. Detta har då tagits upp till prövning av justitieombudsmannen som kommit fram till följande:

-Justitieombudsmannen konstaterar att det i sig är lagligt att röka. Tobaksrökning omfattas av individens grundlagsenliga fria vilja och självbestämmanderätt. Vidare kostaterar JO att arbetsgivare kan bestämma hur, var och när arbetet utförs. Däremot kan en arbetsgivare inte för sina anställda utfärda påbud som saknar betydelse för utförandet av arbetet. Förbudet mot rökning under de vilotider som räknas in i arbetstiden innebär enl. JOs uppfattning att arbetsgivaren de facto utan laglig grund har fattat ett beslut som inte gäller en effektiv användning av arbetstiden utan snarare ett beteende som kan hänföras till individens självbestämmanderätt och fria vilja. Däremot har arbetsgivaren rätt att förbjuda extra tobakspauser utanför vilotiderna liksom andra extra pauser.

Detta är ju saker som för gemene man ter sig som självklara, men med “frihetens” företrädare vid rodret så blir det bara fler och fler inskränkningar i den personliga integriteten och de mänskliga fri och rättigheterna. Och utan att överdriva så kan man nog gissa att de flesta företagsledare  sympatiserar med moderaterna.

Jag tittade förresten på moderaternas handlingsprogram, och där står det så “vackert”:

– Handlingsprogrammet utgår från de samhällsproblem och förhoppningar människor upplever och formulerar förslag som ger den enskilde möjlighet att påverka sin situation.

Ingen människa ska behöva styras av andras fördomar eller förutfattade meningar.

Det är också viktigt att förändra attityder och synsätt som begränsar människors möjligheter att få leva efter eget huvud. Sammantaget ger det människor större möjligheter att påverka sin egen vardag och skapa balans i livet.

Ja det är en sak att formulera vackra ord på ett papper, en helt annan att sedan leva upp till dem, det är tydligt det. Det är mycket som moderaterna säger, som i praktiken sen visar sig få rakt motsatt effekt.

Tack för ordet.
Ove Nordström (V)

104 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
16 November, 2009 02:56

Har ni inte insett att vad Oven vill med denna artikel, är att få läsarna att tycka att arbetsgivare är ett otyg och människoplågare som borde utrotas från detta jordklot!!
Det handlar inte alls om rökning egentligen!
Det vore intressant att veta hur den ideala världen ser ut för Oven?

Knut Haijby
Gäst
Knut Haijby
16 November, 2009 04:08

Måste nog hålla med undrande inflyttad i detta fall. Det börjar bli lite löjligt.

Oven
Gäst
Oven
16 November, 2009 11:54

Peter, alla arbetsgivare är inte Guds änglar även om de allra flesta är bra. Som vanligt så är det den lilla klick som missköter sig som förstör för alla andra. Men du har rätt i att det inte handlar om rökning (äntligen), det handlar som sagt var om individens självbestämmanderätt och fria vilja.
Undrande Inflyttad, jag framhäver mig inte överhuvudtaget, jag citerar ett fall ur verkligheten. Och verkligheten kan vara pinsam ibland.

Coach Carter
Gäst
Coach Carter
27 December, 2009 04:52

Varför ska vissa få ta några minuters rast varje halvtimma bara för de är rökare? Jag tog tid på en rökare på min arbetsplats. Den personen gick och rökte ungefär en gång varje halvtimma. För enkelhetens skull så säg att den personen är iväg och röker tio gånger om dagen. Detta ger ca 30min varje dag den personen röker på arbetstid. Vilket liv det blivit om jag som ickerökare ställt mig med armarna i kors 2-3min varje halvtimma.

Coach Carter
Gäst
Coach Carter
27 December, 2009 05:01

En fråga till alla rökare:

Varför ska jag som icke-rökare behöva slå mig igenom ett moln av vidrig cigarettrök när jag ska in till vissa affärer eller andra ställen? Varför måste ni envisas med att stå och röka vid ingången precis?