Gå direkt till Nyheten (Debatt: Satsa på Vänerns och Vätterns fisketurism)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Satsa på Vänerns och Vätterns fisketurism

Publicerad Tuesday, 27 October 2009, 09:03 av Redaktionen

ikondebatt– Staten bör ta ansvaret för att fisketurismen i Vänern och Vättern utvecklas, skriver Holger Gustafsson, riksdagsledamot från Spiken, i en debattartikel.

Satsa på Vänerns och Vätterns fisketurism

De innanhav och vattendrag som omger Skaraborg utgör landets största och viktigaste område för insjöfiske. Området i Västra Götaland, väster och öster om Skaraborg är ett naturligt centrum för olika typer av fiske. Det finns goda möjligheter att utveckla fisketurismen i området och det bör vi självklart göra!

Vänern
Vänern är Västeuropas största sjö och hyser hela 35 olika fiskarter, vilket gör den till Sveriges artrikaste insjö. Vid Vänern finns drygt 80 yrkesfiskare som årligen fångar cirka 900 ton sötvattenfisk, (enligt Vänerns Vattenvårdsförbund). En tredjedel av Vänerns fiskare är bosatta i Lidköpings kommun, och av dessa har de allra flesta sin hemmahamn i Spiken på Kållandsö, vilket gör Spiken till ett av Europas största insjöfiskeläge. Spiken är också en metropol för friluftsliv och turism.

Det har skett och sker arbete för att säkerställa fisket. Under 90-talet sattes det årligen ut 350.000 yngel av Vänerlaxar i sjön, vilket resulterat i ett laxfiske utan motsvarighet i Europa. Det har även gjorts utsättning av ål. Ålen är en internationellt hotad fiskart som måste skyddas.

Gösen är mycket eftertraktad av såväl yrkesfiskare som av fritidsfiskare. Gösens lek- och uppväxtområden är begränsade till grunda och varma vikar. Många av dessa vikar hotas av igenväxning. Därför är behovet av ekonomiska resurser för vegetationsbekämpning angeläget. Signalkräftor har tidigare satts ut på vissa platser i Vänern och en ny utsättning bör övervägas.

Vättern
Det finns 10-20 yrkesfiskare i Vättern. Det huvudsakliga yrkesfisket i Vättern bedrivs med nät med fångster av sik, röding och öring som de viktigaste arterna. Under de senaste åren har fisket av kräftor ökat kraftigt.

Ökad kunskap och satsning
Det ökade fritidsfisket och dess konsekvenser gör det nödvändigt att skapa bättre kunskap om fiske och vattenbruk. Det bör ske genom utbildnings- och informationsaktiviteter med anknytning till vatten, fiske, redskap och regleringar. De unika områdena kring Vänern och Vättern, med sjöarnas rena vatten och rika tillgång på fina fiskarter, skulle tillsammans med en svensk satsning på internationell marknadsföring, ha goda förutsättningar att utvecklas till ett betydande turismområde baserat på svenskt insjöfiske. För detta krävs nationell och regional samverkan. Statens myndigheter bör ta initiativ till detta. Om detta har jag motionerat till riksdagen tillsammans med mina Allianskollegor från Skaraborg.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Feskarn
Gäst
Feskarn
27 October, 2009 03:04

En spöfångad lax ger mer till samhället än en redan i näten död lax