Gå direkt till Nyheten (Med beröm godkänt till Esplanadteatern)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Med beröm godkänt till Esplanadteatern

Publicerad Tuesday, 27 October 2009, 09:27 av Tore Sahlström

På måndagskvällen hade Esplanadtearern premiär på August Strindbergs pjäs Leka med elden, som han skrev 1892. Pjäsen är en enaktare , och reaktionerna efter urpremiären var synnerligen negativa, då den uppfattades som alltför frispråkig. Numera kan man bara le åt dåtidens reaktion på pjäsen , för speciell frispråkig i nutidens uppfattning känns lite bisarr.

Pjäsen började lite segt,  förmodligen orsakad av lite premiärnerver hos vissa aktörer. Efterhand som pjäsen fortskred blev amatörskådespelarna varma i kläderna,  och den sista delen av enaktaren var mycket bättre.

Leka med elden är ett relationsdrama mellan den äkta mannen , hustrun och älskaren. Den äkta mannen Knut, som spelas av Einar Magnúsarson Borhammar gör en rastlös, instängd man och gör rollen bra. Hans fru Kerstin spelad av den 18-åriga Hasslösatjejen Louise Enhus spelar sin roll med entusiastisk inlevelse. Jag har bara ett litet minus – det skulle bli ännu bättre teater, om hon gick ner i volym i talet. Det blev ibland lite för höga tongångar i replikerna.

Den tredje huvudrollsinnehavaren Daniel Strandroth, som spelar vännen Axel ,var pjäsens stora överraskning. När pjäsen spelades på Dramatern 2002 gjorde Mikael Persbrandt rollen som Axel. Nu är steget långt ifrån Persbrandt skådespelartalanger till amatören Daniel Strandroth, men jag vill gärna se honom på en större scen nångång.  Det var Daniel Strandroth, som trots en förkylning bar upp denna uppsättning, med sin fantastiska närvaro, och förmåga att skapa spänning.

Jag vill påstå att detta var ett litet genombrott för Daniel Strandroth som teaterskådis.

esplanadgrupp

Jag vill ge hela ensemblen det gamla skolbetyget med beröm godkänt. Regissören Torsten Kärrbrink var efteråt nöjd med föreställningen, och det ska han vara. Det är berömvärt,  att en liten stad som Lidköping kan ha en egen fungerande teater, och varje år få fram nya föreställningar. Torsten Kärrbrink , och hans ensemble ser till att inte Lidköping förblir en vit fläck på Sveriges teaterkarta.

Esplandteatern spelar pjäsen Leka med elden ytterligare sex gånger på scenen högst uppe på Sockerbruket.