Gå direkt till Nyheten (Riksdagsledamot till Arbetsförmedlingen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Riksdagsledamot till Arbetsförmedlingen

Publicerad Tuesday, 27 October 2009, 09:20 av Redaktionen

Moderaten Cecilia Widegren, riksdagsledamot på Skaraborgsbänken, kommer under onsdagen att träffa unga arbetslösa och deras coacher. Det sker vid ett möte på Arbetsförmedlingen i Lidköping före lunch.

– Alldeles för många unga står utanför arbetsmarknaden! Alliansregeringen arbetar för att få fler unga i arbete och motverka utanförskap bland ungdomar. Under mandatperioden har arbetsgivaravgiften för unga halverats. Detta är mycket viktigt för att sänka tröskeln för unga att komma in på arbetsmarknaden. Andra åtgärder är att jobbgarantin för ungdomar numer träder in redan efter tre månader och att det satsas på coaching från första dagen.

– Det är just detta jag vill lära mig mer om – coachernas arbete och hur unga ser på sina möjligheter på arbetsmarknaden idag, säger Cecilia Widegren. 

– Sverige står inför stora pensionsavgångar inom ett par år. Samtidigt har vi en hög andel unga som står utanför arbetskraften. Vi måste ta tillvara på ungas kompetens och kreativitet. Ett bra sätt är att genom coaching matcha ungdomar till jobb och praktikplatser samt till olika utbildningsinsatser. Regeringens storsatsning på skolan, bl a med en ny gymnasieskola med lärlingsutbildningar, stärker den länk som tidigare varit för svag, nämligen kopplingen mellan skola och arbetsliv.

32 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nitlotten
Gäst
Nitlotten
27 October, 2009 11:42

Vilken politiker vill träffa alla som utförsäkras från Försäkringskassan till arbetslöshet och fattigdom då,och vad har sjuka mäniskor för chans att få ett arbete då det finns så många friska arbetslösa mäniskor?Protestera mot de nya sjukförsäkringsreglerna.Gå med i RESURS ett forum på internett för sjukas rätt i samhället.I morgon kan det vara du som blir sjuk och arbetslös!

Ekonom
Gäst
Ekonom
27 October, 2009 02:22

Det måste ju som finnas penningresurser för att ungdomen ska få arbete och komma in i verkligeheten som utvecklar dem. I Lidköping är de som bestämmer över vår kommuns
ekonomi mycket förståndiga om de satsar på unga arbetslösa i st f att lägga en massa pengar att rusta upp den här sta´ns gator o dyl som duger gott. Om inte de unga bekräftas på det här sättet blir inga goda invånare och blir bara till en enorm ekonomisk belastning på många sätt.

Oven
Gäst
Oven
27 October, 2009 11:14

@ Ekonom, unga blir aldrig en ekonomisk belastning. De är alltid vår ekonomiska framtid!

zimpel resurs.ning.com
Gäst
zimpel resurs.ning.com
28 October, 2009 06:15

Hoppas de unga får de jobb de förjänar. Självklart de ska ha de jobb som skrapas fram så de har möjlighet flytta hemifrån innan 28 års ålder. Vi sjuka som inte klarar ger dem företräde!
Ju mer vi sjuka och utsatta finner varann desto bättre, även de som stöder oss. Vi sjuka finns här ute och vi samlas!!!
RESURS Respekt för Sjuka och Utsatta i Samhället. Vi finns till för er som stöd och hjälp!!!

Snubbe
Gäst
Snubbe
28 October, 2009 08:33

De kan ju börja med att ta bort den konstiga och diskrimerande lagen i LAS som säger att “sist anställd är först att bli uppsagd”…
Den drabbar ju nästan bara ungdomar och gör att många företag börjar bli en samling gamla, anställda gubbar, oavsett kompetens och förmåga.. Dessutom gör den att folk hellre sitter och tjuvhåller på platser istället för att prova nytt jobb. Vilket inte heller är bra för någon.

Oven
Gäst
Oven
28 October, 2009 11:40

Snubbe, det där är inte sant. TCO gjorde en undersökning baserad på statistik från SCB om detta. Ta och läs den innan sprider dina felaktigheter.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
28 October, 2009 11:59

Snubbe: Jag har en känsla av att du inte riktigt har förstått vad LAS egentligen innebär. Att prata om att “tjyvhålla platser” är verkligen att diskriminera sig själv. Du har sannolikt inte förstått att det finns massor med människor som offrat ett helt arbetsliv åt det företag de anser som “sitt” där de gjort ett fantastiskt och uppskattat arbete. Med dina värderingar anser jag att du skall söka nytt jobb. Nu!! Om nån vill ha dig!

Fundersam
Gäst
Fundersam
29 October, 2009 08:03

Oven skulle facket vara en garant för att en sån undersökning är sanningsenlig?
Ronny Snubbe väljer kanske fel ord men visst är det så att många som vill utvecklas och vill byta jobb inte vågar för då kommer man sist i turordningen. därför går man kvar på ett jobb som man inte trivs med eller utvecklas på. De gamla trotjänarna är bra för alla…..

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
29 October, 2009 08:15

Förstår inte varför ni så krampaktigt håller er kvar vid en dinosaurier som ändå kommer att dö ganska snart. Det kallas utveckling, vet att det känns ovant för er på vänstersidan men sådan är verkligheten.

Oven
Gäst
Oven
29 October, 2009 08:46

Fel August Vråk. Det du förespråkar kallas avveckling, ingenting annat!

Oven
Gäst
Oven
29 October, 2009 08:52

Fundersam, tror du företagen skulle bli gladare om “de bästa” (enl.dig) löntagarna hela tiden bytte jobb?

Elof
Gäst
Elof
29 October, 2009 09:02

Fundersam
Sluta ljug om undersökningen. Du har hittills inte på något sätt kunnat visa på vilket sätt den är felaktig. Ditt svammel om att bara för att det är ett fackförbund som genomfört den så är det något fel på den. Kom med konkreta bevis på vad som är felaktigt i den eller sluta snacka skit..

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
29 October, 2009 10:10

Rörlighet på arbetsmarknaden är enbart av godo, det förhindrar LAS tyvärr. Som tur är så är debatten igång och går inte att stoppa.

Elof
Gäst
Elof
29 October, 2009 11:00

Agust Vråk
Om det är något som förhindrar rörlighet på arbetsmarknaden så är det väl att om man råkar bli arbetslös så får man i bästa fall halva sin förra lön i ersättning från sin a-kassa. Där har du något som verkligen hindrar rörligheten jämfört med LAS.

Funderar...
Gäst
Funderar...
29 October, 2009 11:06

Den som tycker att LAS är dålig kan ju med fördel åka till länder där den inte finns, t.ex. Kina,Indien,Sydafrika,Brasilien,mm. Gå gärna en kvällspromenad och upplev de trevliga omgivningarna. Helst där det är mörkt och folktomt…

Stig
Gäst
Stig
29 October, 2009 11:38

Det finns anställda, framför allt äldre som “skiter i” att utbilda sig eller inte vill lära sig ytterligare saker även om de kan kan och har förmåga till det.
De “har ju bra som de har det” (det kan de yngre syssla med tycker de)
De är skyddade av LAS för de vet att de yngre åker först.
MEN om företaget ex går i konkurs och företaget sedan kan “välja personal” så är det mycket illa för de äldre med den inställningen,skaffa nytt jobb =0 för dem

Stig
Gäst
Stig
29 October, 2009 11:44

Många företag går förbi LAS när de haft arbetsbrist och och sagt upp folk det gått en viss tid för att slippa anställa tillbaka de som ” var ineffektiva eller liknande”

Många tror att de få jobbet tillbaka om företaget anställer igen men det är ingen själklarhet efter en viss tid samt man måste anmäla till arbetsgivaren att man vill utnyttja “återanställningsrätten”

GF
Gäst
GF
29 October, 2009 11:54

Håller med dig Stig det finns många gamla gubbar som bara går och spelar på läpparna och de yngre får slita tiil skitlöner.

Elof
Gäst
Elof
29 October, 2009 12:23

Stig
Självklart finns det sådan äldre personer. Men finns sådana yngre också. Och det där med att de inte vill utbilda sig och tror att de får vara kvar lär de snart bli varse att det inte stämmer. Har man inte kompetensen som krävs för ett arbete så hjälper det inte hur många år man än varit anställd, man få sluta. LAS har alltså ingen betydelse i det fallet. Men om man är äldre och har kompetensen som krävs för jobbet så får man vara kvar.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
29 October, 2009 12:52

#Funderar…
Kan du inte vara snäll och förklara sambandet mellan LAS och kriminalitet för mig?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
29 October, 2009 12:59

#Elof
Vad har ersättningen på arbetslöshetsersättningen med rörligheten på arbetsmarknaden att göra?

Fundersam
Gäst
Fundersam
29 October, 2009 03:53

Elof jag tycker inte du ska kasta ur dig anklagelser om löngner. Jag ljuger lika lite som dig eller TCO! Jag ifrågasätter bara om facket verkligen är opartiska i utredningen om en lag som de värnar om. Jag tycer nog at jag kan ta mig den rätten och ifrågasätta detta utan att Elof ska kasta ur dig anklagelser om lögn debattera sakfrågan istället.

Fundersam
Gäst
Fundersam
29 October, 2009 03:56

Oven Företagen skulle isåfall bli tvungna att snäppa uppp sig dem med så att de är atraktiva arbetsplatser som ger arbetstagarna stimulans och lön som gör att de vill stanna. annars riskerar man att de bästa försvinner till företag som har bätter arbetsmiljö mer inflytande eller högre löner. jag ser ingen fara i att låta företag verkligen konkurerar om arbetkraften!

Elof
Gäst
Elof
1 November, 2009 11:45

Fundersam
Du säger att undersökningen inte går att lita på för att det är ett fackförbund som gjort den. Det är inga problem för dig att läsa undersökningen och granska den till 100% och påpeka de felaktigheter som finns i den. Tydligen vill du inte göra det utan du säger bara att den är inte att lita på för att slutsatserna den kommit fram till går mitt emot vad du tror. Vad ska man lita på? Ditt troende eller en offentlig öppen undersökning?

Elof
Gäst
Elof
1 November, 2009 11:49

Agust Vråk
Förstår du alltså inte hur ens förutsättningar till att vilja söka sig till ett eventuellt nytt jobb påverkas av nivån på den ersättning man kan få om det blir som så att man inte får något nytt jobb direkt. Självklart så stannar man kvar på sitt nuvarande jobb istället för att chansa på ett nytt om man inser att man inte har mat på bordet om man nu inte skulle få något nytt jobb.

Fundersam
Gäst
Fundersam
1 November, 2009 03:44

Elof du påstår att jag säger att undersökningen inte går att lita på och anklagar mig för lögn. Jag å andra sidan ifrågasätter bara om ett fackförbund kan vara opartiska i frågan om LAS! och som du vet som man frågar får man svar…..
det är inte ersättningsnivån på a-kassan som gör om man vågar byta jobb eller inte, utan möjligheten att bli bedömd efter kompetens och inte tjänsteår som är viktigt.

Mats
Gäst
Mats
1 November, 2009 06:29

Elof:
Man kan väl ändå förutsätta att om man går från en anställning till en annan behöver man aldrig nyttja a-kassan. Söker du en ny tjänst säger du ju inte upp dig förrän du vet att du fått det nya jobbet. Däremot är jag övertygad om att en a-kassa på 100%, som nämnts i liknande diskussioner tidigare, gör många likgiltiga till om de har ett jobb över huvudtaget samt att motiveringen att prestera sänks radikalt.

Oven
Gäst
Oven
1 November, 2009 07:00

Fundersam och Mats, vem skall bedöma kompetensen och hur? Det är väl om något ett system som bäddar för godtycke. Och vem är sedan villig att dela med sig av kunskap på en arbetsplats? Ni tjatar om att LAS är så dåligt men kan aldrig visa på något konkret, bara en massa antydningar. Inte ens företagarna själva vill ändra LAS eftersom det enda LAS garanterar är att alla får en någorlunda rättvis behandling.

Elof
Gäst
Elof
1 November, 2009 07:23

Det är skillnad på 100% och att åtminstone få ut 50% av sina föregående lön. Om du betyder jobb så kommer du hamna längst bak i kön och om det sedan blir uppsägningar på det nya företaget du bytt till så står du där med a-kassa. Det är en realitet och göra att folk inte vågar byta jobb. Detta bekämpas inte med att plocka bort LAS och vara utsatt för arbetsgivarens godtycke utan genom att man får en a-kassa som man kan klara sig på.

Elof
Gäst
Elof
1 November, 2009 07:27

Fundersam
Ja, jag vet att du ifrågasätter en undersökning p.g.a. vem det är som gjort den. Har du läst undersökningen? Har du läst vilka slutsatser den kommit fram till? Har du kollat vilka källor de använt sig av? Om du nu inte har det hur kan du då säga något om undersökning? Visst, du kan tro något. Men tror gör man i kyrkan. Så ta åtminstone och läs undersökningen innan du förkastar den.

linda nieuwenhuizen
Gäst
linda nieuwenhuizen
2 November, 2009 06:11

Problemet är att vi har en ekonomi som kan föda alla men vi har inte arbetsuppgifter åt alla. Vi behöver fundera över hur vi skall värdera vårt medlemsskap i samhället och våra aktiviteter. Är det bara traditionellt arbete som skall räknas som lönearbete? Dags att ha en positivare syn på hur vi individer bidrar till samhällsbygget. Medborgarlön är ett sätt.
Potentialen för Lidköpings kommun är bl a turismnäringen. den är arbetsintensiv i jäm..

linda nieuwenhuizen
Gäst
linda nieuwenhuizen
2 November, 2009 06:14

…fört med andra näringar och är p g a detta en fördel i sysselsättningsavseende. Ja, det finns massor vi kan göra för att skapa nya arbetsplatser och utveckla gamla arbetsplatser.
Vi måste få in nya perspektiv och satsa på de sektorer som ligger i framtiden. Turism och miljöteknik är bara två av dessa.