Gå direkt till Nyheten (Världens största kartskatt öppen för alla)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Världens största kartskatt öppen för alla

Publicerad Tuesday, 27 October 2009, 11:54 av Redaktionen

karta_lopDen som söker sina rötter kan hitta hela det gamla Sverige i webbtjänsten Historiska kartor. Den innehåller en miljon kartor i storformat och cirka 70 miljoner textsidor.  Lantmäteriets arkiv redovisar byarnas och bygdernas historia och berör därför väldigt många människors bakgrund. Informationen är kostnadsfri och lättillgänglig på Lantmäteriets webbplats.

Lantmäteriets historiska kartor och tillhörande arkivhandlingar, från 1600-talet och fram till idag, finns nu samlade i det digitala arkivet Arken. Därmed har satts punkt för ett av de största digitaliseringsprojekt som genomförts i Sverige.
Arkivet är en historisk kunskapskälla. Där finns redovisningar, by för by, av hur marken har använts, hur den har varit indelad i fastigheter och hur bebyggelsen har varit placerad.

gammalkarta

En del av Lidköping på 1800-talet ur Historiska kartor

Hur såg det till exempel ut i Gamla Uppsala år 1640, 
eller i Hönö i Öckerö socken i början av 1800-talet? Vad karaktäriserade Baggårds by i Nordmalings socken, eller Östra Torp i Skåne i slutet av 1700-talet?
I akterna kan man också se när förfäderna flyttade ut från byn.

– Dessa Lantmäterihandlingar berättar i detalj om var förfäderna bodde och vilken jord de brukade. I protokollsanteckningar kan man också ofta läsa om hur vardagslivet tedde sig för den enskilde under olika epoker av vår historia, säger produktchef Margareta Eriksson, Lantmäteriet.

Det innebär att en hembygds- eller släktforskare nu kan sitta hemma vid sin egen dator och få kunskap om den lokala historien och hur tidigare generationer levde. Tidigare har arkiven varit svåråtkomliga för den enskilde och de har använts ganska lite för lokal historisk forskning.
– Vem som helst som är intresserad av att söka sina rötter har nu större möjligheter att göra detta. En dator med Internet är allt som behövs, säger Margareta Eriksson.

En version för allmänheten och en för proffs. Lantmäteriets digitala historiska arkiv finns i två versioner på webbplatsen lantmateriet.se.

I Historiska kartor kan vem som helst gratis titta på alla kartor och handlingar från hela landet, som arkiverats före 1929. Inom kort kommer det att vara möjligt att även ladda hem kartor och dokument, via en e-handelstjänst. Gå till tjänsten Historiska kartor