Gå direkt till Nyheten (Föreläser om prostitution
Kontroversiell sexhistoriker till Skaraborg)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föreläser om prostitution
Kontroversiell sexhistoriker till Skaraborg

Publicerad Wednesday, 28 October 2009, 14:52 av Redaktionen

Idéhistorikern Susanne Dodillet, som förekommit flitigt i media under året, föreläser i Skövde och Lidköping kring sin doktorsavhandling ”Är sex arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet”.
Det kontroversiella ämnet har väckt livlig debatt i tidningar, radio och tv under året.

Susanne Dodilet kommer till till Stadsbiblioteket i Lidköping den 4 november klockan 18

Susanne Dodilet undrar bl a varför svenska prostituerade betraktas som offer och skyddas av sexköpslagen medan tyska sexsäljare ses som yrkeskvinnor och kan vara verksamma i lagliga bordeller. Hur kommer det sig att dessa två likartade samhällen har så radikalt olika prostitutionspolitik?

Idéhistorikern Susanne Dodillet har sökt svaret i tidningsartiklar, lagförslag, riksdagsdebatter och forskningsrapporter. Särskilt har hon intresserat sig för hur välfärdsstaten, feminismen och religionen uppfattas i de båda länderna.

 Avhandlingen ”Är sex arbete?” berättar om moralism och pragmatism i de politiska insatserna, om hur tyska hemmafruar och prostituerade organiserade sig tillsammans, och om hur debattens själva huvudpersoner ofta har osynliggjorts. Avslutningsvis ger Susanne Dodillet ett eget förslag på hur kvinnoförtryck inom prostitutionen ska kunna bekämpas.

Susanne Dodillet är född i Tyskland 1977. Hon har gått i skolan i Österrike, studerat i Tyskland och bor nu i Sverige.

– Pressmeddelande –