Gå direkt till Nyheten (Bröderna som satte (Djup)t
avtryck i svensk musikunderhållning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bröderna som satte (Djup)t
avtryck i svensk musikunderhållning

Publicerad Thursday, 29 October 2009, 15:52 av Tore Sahlström

brodernadjup_guld_91029Den 7 december 1979 stod tre bröder Djup, samt systersonen Ingmar Axelsson på en scen i programmet Nygammalt med Bosse Larsson.
Det har snart gått exakt 30 år sedan Sverige upplevde en helt ny musikstil .
Många kallar musikstilen “bonnarock”, och den var munter och folklig,  samt framfördes med glimten i ögat . Dessutom var språket genuin västgötiska, som många tyckte vara roligt att höra på. Lidköpingsnytt har träffat  två bröder Djup , Jonas och Gunnar. Det är de två ,som finns kvar av den urspungliga räfs och liegruppen  Bröderna Djup. 

Bröderna Djup ingår en skara, som från början bestod tolv barn. Fyra av syskonen finns kvar i livet. De kommer från Strö, där de i ungdomens år uppträdde på Svarthalls fester mm.

– Vi var fattiga och ingen “männska” kunde tro att vi enkla “pöjka” skulle bli så populära, säger Jonas Djup.

Hela den otroliga historien om Bröderna Djup började med, att en nära släkting till bröderna – Doris Wänerskär – sände iväg ett brev till Bosse Larsson. Hon tyckte att Djuparna skulle få chansen att få vara med i TV. Hon hade hört dem uppträde vid ett bröllop , och tyckte att fler borde få se dem.

brodernadjup_svv_91028

Bilderna i reportaget är klickbara till stort format.
Samtliga bilder är tagna av Tore Sahlström.

Efter några månader hörde Bosse Larsson av sig, och myten om Bröderna Djup story tog sig sin början. Man ska veta att Bosse Larsson fick tusentals med brev från tittare, som hade tips om folk som kunde medverka i Nygammalt.

Bröderna begav sig till Stockholm. TV-personalen tog emot med undrande blickar när gänget kom. En lie i en papperssäck, och dessutom en räfsa och såg. Även Bosse Larsson var nog lite fundersam vid första åsynen. Jonas Djup berättar att Bosse Larsson lär ha sagt att det var en chansning , och att han hade köpt pojka på rot.

– Pelle Djup var gruppens frontfigur . Det var det han, som var artisten av oss, säger bröderna enhälligt.

– Repetera var ingen idé tyckte Pelle, när vi kom till inspelningen i Nygammalt. Vi kör som vanligt . Pelle blev aldrig nervös innan framträdena,  utan gav järnet  hela tiden, forsätter Jonas Djup.

Hemma hos Jonas Djup , som har alla TV-program inspelade på DVD-skiva sitter jag tillsammans med Jonas Djup ,och hans fru Inga samt Gunnar Djup med fru Berit, och tittar på alla  TV-inspelningarna. Man kan höra vilket genomslag Bröderna Djup hade på Nygammalt. Publiken vill aldrig sluta att applådera, och Bosse Larsson ser helt chockad ut .

brodernadjup_svv2_91028

Nu startade draget runt Bröderna Djup . Bara över en natt så förändrades det dagliga livet för bröderna. Jonas Djup berättar  att det ringde oavbrutet i flera månader efter TV-succén. En som tidigt fattade galoppen att tjäna pengar på Lidköpings brödragrupp var naturligtvis Bert Karlsson. 1980 kom den första singeln, som följdes av en LP-skiva.

Den såldes så mycket, att den inbringade en guldskiva till gruppen. Bert Karlsson ville även sköta turnéandet, men det sa bröderna nej till. Gruppen Djup tog uppståndelsen med ro, och valde att behålla sina civila jobb, och ha musiken som en rolig hobby.

Pelle Djup jobbade på Lovene dörrfabrik, Jonas Djup hade mattaffär, Gunnar Djup jobbade på Star och Ingmar Axelsson var typograf.

Jonas Djup skötte själva förmedlingen och ekonomin i bandet. Gunnar Djup var den mer talförde, och bidrog med de många kluriga låttexterna. På så vis behövdes ingen promotor. De jobbade under veckorna med sina vanliga arbeten, och helgerna samt semestrarna åkte man på turnéer. Det var allt  från hembygdsfester, mässor, folkparker, fängelser till stora scener som Gröna Lund och Scandinavium.

I början hade gruppen ingen ljudanläggning själv, så man fick ta det som fanns på plats. Detta kunde vara mest skiftande från plats till plats.

–  Särskilt en gång minns Jonas och Gunnar. Det var ett ställe som låg i Rämmen nära Värmländska Lesjöfors. Det var en gubbe som skötte förstärkarna, men det bar sig inte bättre att det blev kortslutning i förstärkarna och de brann upp. Vi fick ställa oss på dansbanan och köra akustiskt med folk runt omkring oss, berättar Gunnar Djup.

Bröderna inhandlade sedermera en egen ljudanläggning.

broderna_djup

Många minnen poppar upp i Gunnar och Jonas Djups huvuden, när vi fortsätter pratstunden.

– I Bjärkne-Hovby Skåne så orsakade vi trafikkaos på vägarna runt omkring i bygden, och det slogs publikrekord.

– Publikrekord blev det på många ställen som vi uppträdde på.  I Örebro slog vi publikrekord med 15.000 åhörare, erinrar sig Jonas Djup.

På många ställen där Bröderna Djup uppträdde runt om i Sverige, var de inte de enda artisterna som arrangerades . Artister som Sven-Bertil Taube, Cornelius Wreeswijk,  Lill-Babs med många flera uppträdde på samma scen och kväll som Djuparna.

– Arrangörerna lade alltid oss sist i programmet. Vi var tydligen dragplåstret ansåg de. En gång kommer jag ihåg ,säger Jonas Djup, skulle vi uppträda näst sist, men när vi var färdiga ,och den stora artisten skulle uppträda så gick folket hem.

När Bröderna Djup var på toppen av sin karriär, kom Ingvar Oldsberg in i bilden och ville göra en dokumentär. Det skulle naturligtvis ske i en lantlig miljö. Det skulle bli ett 50 minuters program i serien Rätt och Slätt. Rubriken på programmet  blev det underfundiga Olsdberska ordsatsen “Svenska Folkets Djup”.

Ingvar Oldsberg lyckades med konsttycket att få den blygsamma succégruppen ställa sig framför kameran. Programmet spelades in hos Jonas och Gunnar Djups kusiner, de båda ungkarlarna Erland och Wenzel Djup vid deras lantgård Kasegården Gösslunda.

Första dagens inspelningar gick bra för då var det solsken , men andra dagen bjöd på hällande regn. Inspelningarna fick ske inomhus i en av gårdens lador. Den elektriska strömmen då var inte av samma klass som dagens standard.  När en av kusinerna skulle starta mjölkningen började  bilderna i kamerorna flimra. Kusinen Djup fick vänta med mjölkningen, men efter ett tag igen, så hör man på inspelningen, en mansröst komma in i ladugården och frågar om Oldsbergs team är klara med inspelningen – för nu var han tvungen att börja med mjölkningen.

Bra TV blev det i vilket fall som helst.

Kusinerna Erland och Wenzel fick mottaga en mängd beundrarpost. Detta beroende att i telefonkatalogen stod de som bröderna Djup, och folk trodde att  kusinerna var de äkta bröderna Djup.

– Det var ju roligt för dom, ungkarlar som de var, säger Gunnar Djup.

En kuriositet berättar Jonas och Gunnar Djup för Lidköpingsnytt reporter; När det var deklarationsdags, så drog Jonas av för “löskehår” (löshår) och björkekost (björkkvast) och Gunnar drog för “brunestecka (brynsticka) i deklarationen.

– Vi fick aldrig någon anmärkning på det. De tyckte nog att det bara var roligt, ler Jonas och Gunnar Djup.

När vi ändå inne på Strödialekten, som är del i den genuina västgötskan, kan vi nämna några texter som Gunnar har skrivit. Här följer några låttitlar, som läsarna kan prova på att uttlala:

Nôckehôlet, 
Messlôckat feskafänge,
Råskevärsrock,
Ovanlä´r,
Kôrv mä mos.

– Folk trodde att vi gjorde oss te när vi prata vårt västgötska språk från Strö, säger Gunnar Djup.

Gunnar Djup har noga fört protokoll på alla platser gruppen besökte under storhetstiden. Det blev 560 ställen. Några av ställena besöktes flera gånger.

På frågan om de aldrig gjorde nåt fiasko, så kom svaret snabbt från Gunnar Djup:

-Ett fiasko har vi varit med om. Men det var arrangörens fel. I Hudiksvall folkets park kom endast 14 personer. Arrangören hade glömt att annonsera, men vi spela som vanligt för de 14, som ändå hade hittat till parken, säger Jonas Djup.

År 1987 dog systersonen Ingmar Axelsson tragiskt i en drunkningsolycka, och gruppen höll upp ett tag. De fick sedan tag i en ersättare och det blev Leif Henriksson. Gruppen höll på några år till, men 10 juli 1993 gjordes den sista spelningen. Pelle Djup var redan då märkt av sin cancersjukdom, och dog strax efter.

Den största hiten och som man än i dag får höra spelas är Vi bor på landet.

Den låten har Sven Paddock skrivit och Harry Brandelius har även spelat in låten. Den låten kommer alltid förknippas med Bröderna Djup . Hör man låten så ser man framför sig en grupp klädda i blåkläder, rutiga skjortor, keps typ Lantmännen, gummistövlar och träskor. Vi bor på landet spelas fortfarande mycket på daghem.

– Vi har fans från tidig barnaålder till en en 106-åring som ville ha våra autografter, säger bröderna Jonas och Gunnar Djup stolta.

Pojkarna Djup är inte glömda. För några månader hörde Lotta Engberg av sig ,och ville ha dem i Bingolotto. De avböjde dock erbjudandet.

Historien om Bröderna Djup är en märklig företeelse i svenskt nöjesliv. Med enkla medel och på ett blygsamt och humoristiskt sätt slog gruppen
knock på Sveriges nöjesetablissemang på 1980-talet.

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Siw
Gäst
Siw
29 October, 2009 04:57

Tack för ett BRA reportage!

Malin 35 år
Gäst
Malin 35 år
29 October, 2009 05:16

Får också berömma för ett bra repotage.Som Bröderna Djup fan så tyckte jag det var trevligt och intressant.

Snubbe
Gäst
Snubbe
29 October, 2009 07:32

Bra repotage om några av Lidköpings kändisar…

Srröbo
Gäst
Srröbo
29 October, 2009 08:08

Detta var ett reptage utöver det vanliga ! Vi som har förmånen att både känna dessa killar och få se dem uppträda på Svarthallsfestern var en höjdare. Att sen få sitta hemma och se dem i TV går inte att beskriva.Ett råd till Gunnar o Jonas! Ring upp Lotta Engberg och säg att ni ångrat er och kommer till Bingo Lotto. Tänk jag tror att de skulle slå rekord med att sälja Bingo Lotter den kvällen. Ni är bara BÄST!!!!!

B.Nylander
Gäst
B.Nylander
29 October, 2009 08:27

Jättekul reportage att läsa-dessa enkla bröder stod med båda fötterna på jorden trots sitt känisskap.Bra att även Bert inte
fick göra som han ville för en gångs skull. Heder åt Djuparna och än en gång bra och roligt skrivit reportage.

Carl
Gäst
Carl
29 October, 2009 10:03

Tack för ett mycket bra reportage.
Mera av den lokala celeberitet som kan läsas här
” mét i vâcka “

Oven
Gäst
Oven
30 October, 2009 12:48

Jag kommer ihåg ett tillfälle på posten vid Framnäs, jag hade Gunnar före mig i kön och kassörskan frågade honom om legitimation. Det hade han ingen med sig. -Det kanske är ngn som du känner här, sa kassörskan då. Då sade jag till Gunnar att jag kan gå i god för dig. Det var på deras storhetstid. Man undrade lite vart kassörskan gömt sig från verkligheten. Att man sedan var född ett stenkast från Erland och Wenzel var väl bara bonus i sammanh.

Knut Haijby
Gäst
Knut Haijby
30 October, 2009 04:21

Mycket fint reportage! :)

Johan
Gäst
Johan
30 October, 2009 10:31

Tack för ett fint reportage! Bröderna Djups låtar har sjungits på många av våra fester!!

Mia
Gäst
Mia
30 October, 2009 12:54

Råskevärsrock är en riktigt röjjig låt – mycket allsång har det blivit till bröderna Djup genom åren!

nilla
Gäst
nilla
30 October, 2009 02:52

Mycket fint repotage om er Bröderna Djup. Kommer ihåg när ni var i Bosse Larssons nygammalt på TV november 1979. Har hört er flera gånger . Ni sjungde ” Vi bor på landet” o “Lien.”

E.Emanuelsson
Gäst
E.Emanuelsson
31 October, 2009 06:16

Kanonreportage-jättekul skrivit. Det bästa jag sett på denna sajt.Var 13 år när Bröderna blev poppis,och i skolan på roliga tommen körde vi Bröderna Djup nästan jämnt…