Gå direkt till Nyheten (Plusgubben om prylar som kom bort)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 21 april 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plusgubben om prylar som kom bort

Publicerad fredag, 30 oktober 2009, 17:01 av Redaktionen

Plusgubben är signaturen för en ganska känd Lidköpingsbo som skriver om vardagshändelser lite då och då. Här är en ny krönika av plusgubben.

 På 1980-talet lanserades en cykel gjord av plats. Meningen var att den skulle konkurrera med metallcyklarna som ett lågprisalternativ. Priset blev inte en konkurrensfaktor eftersom branschen skulle göra plastcykeln till en innegrej. Men på något sätt är själva ordet plast litet belastat. Det ger ett ”plastigt” intryck. Visst låter det nedvärderande! Det är väl fortfarande så. En statuspryl som en fin golfklubba kan inte heta plastklubba. Men en klubba i kolfiber går bra fast det är väl ungefär samma sak? Låter riktigt rymdskeppsbetonat faktiskt. För övrigt lär det ha varit så med plastcykeln att trafiksignalerna inte kunde registrera att man kom susande så man kunde bli stående för rödljus. Uppfinnaren av cykeln hette Hult, dock inte Nisse i förnamn.

Vattensängen floppade också men hängde med några år. Det var enorma reklamkampanjer och det fanns butiker som sålde enbart vattensängar. Om det nu finns läsare som inte hört talas om detta så var det alltså sängar som var vattenfyllda och det kluckade rätt skönt när man la sig. Jag vet inte vad som hände men plötsligt ”gick luften ur marknaden”.  Så här i efterhand har många spekulerat över vattensängens inverkan på samlivet. Hur som helst har jag inte sett en annons om vattensängar på flera år. Kanske det finns på Blocket?

Bakmaskinen smet in köksvägen och utsågs till årets julklapp 1987. Den sålde bra och det lär stå otaliga bakmaskiner i garderober och källare runt om i landet. Tanken med maskinen var bl a att man skulle kunna ladda den på kvällen, köra igång den på morronen därpå och få pinfärskt bröd till frukosten. Är det nån som sett en bakmaskin de senaste 15 åren?

Den elektriska korkskruven Magnum hade också en kortlivad karriär. Genom att på samma sätt som en elvisp plugga in den på 220-voltsnätet så kunde man praktiskt taget på nolltid dra korken ur buteljen. Det är väl en underdrift (understatement) att säja att den inte blev någon succé. För den som inte tycker om att känna på litet korkmotstånd vid manuell bearbetning lär det visst finnas batteridrivna varianter.

Av vilken anledning är exemplen intressanta?
Ja, kanske för att påminna om att allt som är nytt inte nödvändigtvis innebär en guldkantad tillvaro för dess upphovsmän. Kanske kan läsaren fylla på i kommentarsrutan med fler exempel?

Efter denna nostalgitripp så skulle jag vilja ta upp en högaktuell fråga. Varför fick inte Hägglunds ordern på pansarfordon till svenska försvaret? Försvarets Materielverk valde finska Patria men ärendet prövas nu i länsrätten. Frågan är säkert mycket komplicerad men låt mej bara berätta att i Bryssel blev man glad när Sverige kom med i EU. Reaktionen var att nu kommer det ett land med som  lusläser lagen och aldrig någonsin tolkar den till sin fördel. Det fanns nämligen erfarenheter från ett sydeuropeiskt (stövellikt) land som också lusläste lagen för att hitta kryphål att kunna gynna sin egen nation. Detta är inte föredömligt men frågan är om vi ibland inte blir präktiga i överkant.

Firandet av Halloween hade gärna fått floppa men tycks ha kommit för att stanna. Ifjol fick vi för oss att inte ge efter för påtryckningarna ”Bus eller godis”. Straffet blev ett rått ägg på fönstret. Frågan är om konflikten kommer att eskalera i år?

Slutligen, vem hittar på alla vitsar?

–  Att du har fått hösnuva så här års?

– Äsch, jag var på Halloweenfest igår och dansade med en gräsänka.

Plusgubben

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Plusgubben
Gäst
Plusgubben
4 november, 2009 10:09

Fick en reaktion från en bekant i Tibro som läser Lidköpingsnytt. Han tyckte att rattmuffen borde ha varit med som en pryl som försvann. Det var ju det där fodralet, ofta av fårskinn, som man trädde över den kyliga plastratten. Då talar vi 50- och -60-tal.