Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna: I 40 år har Birgitta Jonholm torgat)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna: I 40 år har Birgitta Jonholm torgat

Publicerad Friday, 30 October 2009, 06:04 av Tore Sahlström

birgitta_jonholmc_91027Det är en kall isande oktobervind ,som sveper över Lidköpings torg denna onsdag. Många torghandlare har sina vind- och regnskydd för att kunna få en någorlunda behaglig tillvaro, de timmar de ska sälja sina varor. Dock finns det denna dag – framför Gamla Rådhuset en liten späd gumma som står för sig själv vid det torgbord, som kommunen ställer ut varje torgdag.
Damen i fråga heter Birgitta Jonholm, 81 år ung, som trotsar den kalla oktobervinden.


Torghandel i Lidköping har i alla tider utgjort ett dominerande inslag i stan. Torghandlare av olika slag har haft sina stånd uppställda, och sålt sina varor. En del salustånd är av enklare slag, och hit hör Birgitta Jonholms, som inte har så mycket att sälja. 

Varje onsdag och lördag står hon vid torghandlarnas långbord framför Rådhustrappan.

Den pigga Birgitta Jonholm får på onsdagar oftast stå själv vid det långa bordet för tillfälliga säljare. Däremot är det mycket trångt vid den anvisade platsen på lördagar, då många skolklasser säljer bl a bröd, för att kunna åka på skolresa. Då får Birgitta Jonholm gå upp vid 5- eller 6-tiden på morgonen för att packa ner sina varor,  lasta sin cykel och sedan ta sig från sitt hem på Kinnegatan till torget.

birgitta_jonholma_91027

Bilderna är klickbara till stort format.

– Det gäller att vara tidigt på torget då, så man inte missar en plats vid bordet, säger Birgitta Jonholm.

Det mesta som Birgitta Jonholm säljer är från hennes trädgård, som äpplen, plommon, klarbär, hallon och röda vinbär. Hon hinner också baka bullar, som hon lagt in i förslutna platspåsar. På plastpåsen har hon sedan handskrivit vad bullarna innehåller.

– Det måste man göra . Innehållsförteckning är viktigt, och så ska det “va” enligt lagen, poängterar gumman Jonholm raskt.

birgitta_jonholmb_91027

Denna onsdag går försäljningen lite trögt för Birgitta Jonholm. Särskilt svårt är det att bli av med äpplena. Brödet är lite lättare att sälja .Nu börjar snart säsongen lida mot sitt slut för Birgiita Jonholm, och det är dags att övervintra utan torgdagar. Bara det blir lite varmt på vårkanten står den vitala gumman Birgitta Jonholm åter här, precis som hon har gjort i 40 år.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jordnära
Gäst
Jordnära
30 October, 2009 08:09

Bra jobbat Birgitta! Det kräver tålamod och lämplig klädsel för att
Du själv ska få ut något bra av din fina försäljning. Tänk vad många människor du glatt genom åren. Lycka till i fortsättningen!

Bra gjort
Gäst
Bra gjort
30 October, 2009 11:30

Hoppas man får vara så pigg och alert vid den åldern. Det är man ju knapps nu i 60årsåldern
Bra gjort och lycka till

Mad dog
Gäst
Mad dog
30 October, 2009 10:25

Man blir rörd av att se sådana underbara gamla damer det var bättre förr!

Torget varje lördag
Gäst
Torget varje lördag
30 October, 2009 11:03

Tack för att ni finns.så att vi som tar det för givet sen vi var barn att det finns en torghandel. Lidköping börjar bli unikt. TACK!