Gå direkt till Nyheten (Nya lönekrav kan sänka småföretagen i Västsverige)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya lönekrav kan sänka småföretagen i Västsverige

Publicerad Monday, 02 November 2009, 16:51 av Redaktionen

– Även om bland annat fordonsindustrin fortfarande dras med stora problem, skönjer vi nu en svag förbättring och nytt framtidshopp bland länets småföretagare. Men högre lönekostnader kan lätt ta kål på en sådan uppgång, säger Maria Derner, regionchef för Företagarna i Västsverige.

Västsverige fortfarande inne i en kraftig lågkonjunktur. Vikande efterfrågan, uppsagda bankkrediter och likviditetsproblem i näringslivet lämnar avtryck i form av varsel, arbetslöshet och växande utanförskap.

– Nu ser vi ett visst ljus i tunneln. Allt talar för att det är i de mindre bolagen med färre än 20 anställda som jobbtillväxten kommer att ske. Nya lönekrav kan nu göra att många planerade satsningar och nyanställningar inte blir av.

Här i Västra Götaland har sysselsättningen i småföretag med max 19 anställda sedan år 2000 ökat med nästan 25.000 personer medan storföretagen (arbetsställen med mer än 200 anställda) ökat med 10.000 personer.

– Om den rödgröna oppositionen vill befästa sig som företrädare för småföretagare måste även de fackliga organisationerna med på tåget. Då går det inte att driva orealistiska krav såsom lönekrav vid fel tidpunkt, krav på rätt till heltid och mindre möjligheter att utnyttja bemanningsföretag och så vidare, avslutar Maria Derner.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
lasse
Gäst
lasse
2 November, 2009 06:11

Undrar vad Maria Derner har i lön Får inte dom som jobbar ordentligt betalt så går dom under!!

Oven
Gäst
Oven
2 November, 2009 09:09

Och under högkonjunkturen skulle lönekraven hållas nere för att ta ansvar för landets ekonomi. Så frågan är väl närmast om det någon gång finns utrymme för lönehöjningar enl. arbetsgivarna? Annat än till dem själva då förstås och andra som räknar sig till samhällets “grädda”.

Nisse
Gäst
Nisse
2 November, 2009 10:27

Då är frågan – finns det något företag som inte har med löneökningar i sin budget? Och nysatsningar som leder till nyanställningar får ju en ingångslön, dvs fackens avtal påverkar först året efter (dvs tidigast 2011)…? Jag håller nog med Oven här – ska lönerna hållas nere ska det vara solidariskt, mao ska chefer och politiker visa vägen.

Jocke Mejsel
Gäst
Jocke Mejsel
3 November, 2009 03:36

Intressant resonemang! Så när lönerna sänks, när är det då läge å höja dem? Eller blir det behändig å bara av en händelse låta lönerna förbli låga. Det är inte arbetarnas fel att industrierna går dåligt! Men isf så förutsätter jag naturligtvis att alla chefer sänker sina löner med samma procent som sina arbetare? För det är väl inte skillnad på folk å folk?

Gunnar
Gäst
Gunnar
3 November, 2009 04:02

Efter ett samtal med en ekonomi proffessor i mina unga dar har jag fått lära mig följande. Om du tar bort 50 höga chefer på Saab händer inget bilarna säljs ändå. Men tar du bort arbetarna på golvet som motsvarar deras lön. Då stannar allt upp och inga bilar blir till.
Men även att man kan få 8% att bli mer än 10%