Gå direkt till Nyheten (Debatt: Välkommen till verkligheten i Lidköping!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Välkommen till verkligheten i Lidköping!

Publicerad Tuesday, 03 November 2009, 11:01 av Björn Smitterberg

ikondebattMona Sahlin välkomnas till Lidköpings verklighet av två moderater i Lidköping, Annika Håkanson och Bertil Jonsson, som skrivit en debattartikel som bygger på vad som hänt under socialdemokraternas partikongress.

Mona Sahlin, välkommen till verkligheten i Lidköping!

Socialdemokraterna har haft partikongress. Under den inledande pressträffen hävdade Mona Sahlin att frågan om privata företag som utförare av den skattefinansierade välfärden nu är död och begraven inom socialdemokratin. Det är kvaliteten som är intressant, inte vem som utför tjänsten, enligt Mona Sahlin. 

Vi som bor i Lidköping kan lätt konstatera att Mona Sahlin antingen ägnar sig åt självbedrägeri eller önsketänkande.
För en dryg vecka sedan debatterades frågan i Lidköpings kommunfullmäktige. Beskedet från den rödgröna majoriteten var klart och entydigt: privata utförare är inte välkomna.

Eller som kommunalrådet Kjell Hedvall (S) uttryckte det: ”Vi vill inte ha det!”.

Moderaterna har en helt annan syn på saken. Vi tror att Lidköping, precis som så många andra kommuner, skulle utvecklas med fler utförare av skattefinansierade tjänster. Inte minst skulle kommuninvånare få möjlighet att välja utifrån egna behov, till exempel när det gäller vem som ska stå för hemtjänsten och vad den ska innehålla.

Med fler utförare kan vi få in nya idéer. Engagemang och effektivitet kan påverkas positivt genom korta beslutsvägar och mindre administration. Personal, där en majoritet är kvinnor, får fler arbetsgivare att välja bland vilket är positivt.

Att Mona Sahlin ser möjligheter med privata alternativ, är välkommet. Att Lidköpings rödgröna majoritet är fastlåst i gamla positioner, är beklagligt. Bra dock att Hedvall och Co är så tydliga med att de inte vill se någon förändring i kommunen. Där skiljer vi oss åt.

Vi Moderater vill utveckla den service och de tjänster som utförs för skattebetalarnas pengar.
Vi välkomnar fler företag inom skolan, vården och omsorgen, liksom inom andra områden som exempelvis anläggningsarbeten och städverksamhet. För oss är en stor kommunal verksamhet inget självändamål, utan vilken kvalitet som levereras för skattepengarna. Vi ser ett värde i att fler utförare bidrar med en sund konkurrensutsättning av kommunens egna verksamheter. Det ger fler Lidköpingsbor ökad valfrihet och möjlighet att påverka sina liv.

Nytänkande behövs i Lidköping. I dag betalar vi dyrt för den kommunala verksamheten. Nästan en tusenlapp mer per invånare och år (nettokostnad 2008 Kommundatabasen) jämfört med snittkommunen i Västra Götaland. Och 3.761 kronor mer per invånare än vad Skövdeborna betalar. Det är anledning nog för att undersöka alternativen.

Annika Håkanson (M)
Bertil Jonsson (M)

49 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Göran  (Kållandsö)
Gäst
Göran (Kållandsö)
3 November, 2009 08:06

Stackars er moderater som inte fått stå i centrum under tiden sossarna har kongressat. På riksplanet är er valfrihet detsamma som att sjuka ej ska få ersättning längre.

Oven
Gäst
Oven
3 November, 2009 10:45

Socialstyrelsen konstaterar i studien “Vård och omsorg om äldre” att det inte går att dra några generella slutsatser om att
privatiseringen lett till större effektivitet eller lägre kostnader.
Studier på regional eller kommunal nivå visar i flertalet fall detsamma.
Samtidigt skriver socialstyrelsen att kostnaderna stigit
snabbare i kommuner som lagt ut stora delar av verksamheten
på entreprenad än i kommuner som inte gjort det.

Svar nog?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
4 November, 2009 07:48

Om man summerar S-Kongressen så kan man snabbt konstatera följande: Det är rättning högerut som gäller för Mona Sahlin och partiledningen. Inga krav på förkortad arbetstid. Folk ska jobba längre. A-kassan får inte höjas “för mycket”, definitivt inte återställas. Vinst ska vara tillåten i privatiserad skola och vård. Är det konstigt om löntagare i det läget väljer originalet före kopian?

Demokrat
Gäst
Demokrat
4 November, 2009 08:50

Agust Vråk; Och med kopian menar du “Det nya arbetarpartiet” moderaterna?

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
4 November, 2009 09:25

Du hann före Agust, jag har tyvärr ett jobb att sköta ;)). Jag har gjort samma reflektion. Märkligt att som de skriker ut sin besvikels hur landet styrs, när det gäller då kopierar man, välkommen till verkligheten Mona. Det är många som kopierar eller hänvisar till skrift, Senast använde han Socialstyrelsens och den säger ju inget.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
4 November, 2009 10:46

#Demokrat
Nä definitivt inte…De flesta löntagare har genomskådat (S) för LÄNGE sedan.

Mats
Gäst
Mats
4 November, 2009 12:27

Ang. Ovens inl.
Mig veterligen finns inga ”generella slutsatser” som visar att utebliven konkurrens leder till större effektivitet och lägre kostnader heller. Soc.styrelsens ”slutsats” ger oss alltså som sagt ingenting. Vad som däremot är intressant och viktigt är kvalitén och om invånarna får bästa möjliga vård. Detta sysslar svenskt kvalitétsindex med och deras senaste mätning visar att patienterna ger privat vård betydligt högre betyg.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
4 November, 2009 12:32

Det är bara att konstatera att dessa två skribenter totalt har missförstått S-kongressens budskap och då troligt medvetet. Jag är säker på att Lidköping som klimat och välfärdskommun kommer att vara ett rödgrönt paradexempel i valrörelsen i hur man ska utveckla ett modernt välfärdssamhälle där alla skall ha en plats och inte de 2/3 delar som den moderatledda regeringen tänker på i sitt valfrihets ideal. Valfrihet i välfärd ska grunda på behov….

Demokrat
Gäst
Demokrat
4 November, 2009 12:52

Javisst, förutom de 1,7 miljoner arbetare som representativt beslutat att stödja dem,
Tvärtom så har väl den senaste mandatperioden visat att arbetarna har förstått att de “nya” moderaterna är samma gamla högerparti som innan och att oavsett hur mycket herr Reinfeldt vill så kommer han aldrig att bli någon ny Tage Erlander.

C J
Gäst
C J
4 November, 2009 02:06

Demokrat.
Lustigt att Du nämner Tage Erlander som var en folkhemsbyggare. Det Du, med flera har missat, är att det har gått några år sedan Erlander var statsminister och verkligheten ser lite annorlunda ut. En helt ny värld och ett helt nytt Sverige ställer lite andra krav på den som vill vara statsminister. Rulla ihop de röda fanorna och kom ut i verkligheten. Och Du, “Demokrat” kan inte Du ta och definiera begreppet arbetare ??

Oven
Gäst
Oven
4 November, 2009 04:47

@ Mats. Och till en högre kostnad för kommunerna då. Som socialstyrelsen konstaterade, att kostnaderna stigit
snabbare i kommuner som lagt ut stora delar av verksamheten
på entreprenad än i kommuner som inte gjort det. Hur går det ihop med er skattesänkariver? Kanske det är de sjuka och arbetslösa som skall betala detta också?

Oven
Gäst
Oven
4 November, 2009 04:51

Och Mats, det är alliansen och dess anhängare som påstår att det blir effektivare och lägre kostnader och det är detta socialstyrelsen kommit fram till att det INTE är så. Annars hade det väl visat sig eller?

Mats
Gäst
Mats
4 November, 2009 09:12

Oven:
Soc.styrelsen har inte hittat några “generella slutsatser”. Förstår du över huvudtaget innebörden i det? Det är en rejäl skillnad mot vad du påstår de kommit fram till.
För mig går patiententernas välbefinnande i första hand, vilket uppenbarligen inte är fallet hos dig. Tröskeln att införa ett bättre vårdvalssystem ger säkert en merkostnad till en början och konstigt vore väl annars då gamla stagnerade arbetssätt måste upp till förändring.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
5 November, 2009 07:51

Hanteringen av influensavaccineringen är väl ett klockrent exempel på kvalitén på den landstingsdrivna verksamheten? Helt otänkbart att ett privat företag hade skött det så klantigt!

Demokrat
Gäst
Demokrat
5 November, 2009 08:10

Mats; Men när den privat-ägda välfärden urholkar den kommunalt-ägda välfärden ekonomiskt, är det då värt friheten att välja?

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 09:03

Demokrat:
Det där får du gärna utveckla lite mer i detalj…

Oven
Gäst
Oven
5 November, 2009 10:13

@ Mats, kan du rent konkret peka på vad det är som blir billigare? Färre personal som i friskolorna? Dessutom skall väl aktieägarna ha en hel del.

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 11:13

Oven:
På sikt, samma faktorer som i övriga näringslivet. Snabbare och enklare beslutsvägar vilket leder till en mer slimmad och effektiv organisation med färre chefer, färre tjänstemän och mindre administration till skillnad mot den tunga, tröga offentliga byråkratin. Kostnadströskeln kan jag tänka mig beror på omställningen detta kräver av den offentliga förvaltningen.

Elof
Gäst
Elof
5 November, 2009 12:11

Mats
Hur är fördelningen på chefer när du ta ett större företag som Volvo och jämför det med en lika stor offentlig organisation? Är det kortare och snabbare och enklare beslutsvägar när du gör den jämförelsen eller är de inte rätt lika?

Realist
Gäst
Realist
5 November, 2009 12:40

I en stor koncern är det en enorm byråkrati. Ang. sjukvård har jag sett ytterligheten USA där praktiskt taget allt är privatiserat och folk får teckna egna försäkringar. Det gör mej skrämd för allt i den vägen!

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 12:58

Elof:
Väldigt olika…finns många större företag med tunga hk-avdelningar men jag märker en allt större trend där företag omorganiserar sig och plattar till sina organisationer.
Sen syftade jag mest på förhållandet lokal privat-vårdcentral vs kommunförvaltning. Inte kommunförvaltning vs Volvo AB.

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 01:07

Men för att svara på din direkta fråga är jag rätt säker på att Volvo har färre “mellanchefer” och en mer effektiv organisation…

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 03:05

Realist:
Det är ju det som är så bra med LOV. Vården skall fortsatt vara offentligt finansierad, men för att tillmötesgå så många behov som möjligt och öka kvalitén skall även privata aktörer få utföra den. En avgörande skillnad mot hur det fungerar i USA.

Oven
Gäst
Oven
5 November, 2009 03:39

Skitsnack Mats, i verkligheten betyder slimmad organisation färre folk “på golvet” som skall göra mer jobb för samma pengar. Vinsten (våra skattepengar) tar istället aktieägarna hand om. Det får vårdbiträdena betala för. För inte får de högre lön för att de måste arbeta mer på färre händer.

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 04:23

Det är synd att du har en sådan negativ syn på företagande Oven. Har själv erfarenheter från en organisation där fokus låg på att banta overheadkostnader och få ut så mkt som möjligt på produktiv personal.
Det är för övrigt rätt lätt att ta reda på lönenivåerna inom privat vård. Gör det själv vet jag så du får se svaret med egna ögon, för vad jag säger spelar ju ingen roll. Allt som inte stämmer med din nid-bild av verkligheten är ju alltid lögn

Oven
Gäst
Oven
5 November, 2009 06:44

Har ingen negativ syn på företagande alls Mats men jag gör skillnad på om man skall ha en serietillverkning av skruvar eller om man skall vårda människor. Två så helt från varandra skilda saker att det inte kan jämföras rakt av. En annan inte helt ointressant fråga i sammanhanget är ju ansvarsfrågan. Ett företag i kk kan du inte ställa till ansvar. Ej heller har allmänheten någon insyn i hur skattepengarna används.

Mats
Gäst
Mats
5 November, 2009 09:25

Eftersom vård, precis som du säger, är en sådan viktig sak, är det ju än mer viktigt att se till att de som behöver vård verkligen får vad de vill ha och behöver. Då lov innebär offentligt finansierad vård fast med möjlighet till fler utövare än enbart kommunen har man ju ekonomisk insyn. Du måste ju sätta dig in i vad det är vi pratar om. Tom sossarna (utom dom i lidk då) har ju äntligen fattat detta och förespråkar det här systemet.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
5 November, 2009 11:22

Oven:
Fler och fler kommuner upptäcker att privatisering kan ge mer service för samma pengar. Det är inte längre enbart en ideologisk fråga utan snarare en skillnad i uppfattningen om varför man driver en kommun, är det för att skapa kommunala jobb eller att erbjuda service till invånarna. Bra exempel på lyckade privatiserigar finns i många borgeligt styrda kommuner men även (S) styrda Ö-vik och (V) styrda Fagersta .

Oven
Gäst
Oven
6 November, 2009 05:00

Vad har du för förmåner Mats som har insyn i aktiebolag? Det finns också gott om exempel på hur oseriösa företagare enbart utnyttjar systemet för att komma åt “säkra skattepengar”. Vilka får sitta ikläm? Jo vårdtagarna och personalen. Finns ingen som helst anledning att utsätta sig för detta. För att inte tala om alla merkostnader detta också för med sig.

Oven
Gäst
Oven
6 November, 2009 07:45

“Studier både i Sverige och utomlands visar att offentlig sektor allmänt är något effektivare än den privatdrivna sjukvården.”
Sandro Scocco, chefsekonom vid Institutet för tillväxtpolitiska studier.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
8 November, 2009 09:20

Oven :
Bör kanske tilläggas att Sandro Scocco varit anställd av LO och socialdemokratiska partiet samt att Institutet startades på den (S) styrda tiden men numera är borta…..

Oven
Gäst
Oven
8 November, 2009 03:56

Och?????? Han har väl knappast gjort dessa studier själv Jan M (M)?
Se vad sjukvården kostar i USA jämfört med Sverige, emempel nog och privatare kan det knappast bli heller. Det finns bara en anledning till att alliansen vill privatisera och det har inget med omtanke om patienter att göra. Det är enbart profiten man är ute efter, men man vågar ju naturligvis inte säga det.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
8 November, 2009 09:30

Oven :
Det finns endast en anledning till att privatisera och det är att få mer för pengarna. Får man inte mer service för samma pengar så är jag lika övertygad som du om att man ska låta bli !
Varför tror du att (V) styrda Fagersta har börjat att privatisera mer och mer ? Är det för att gynna privata företag eller för att ge invånarna mer service ?

Oven
Gäst
Oven
9 November, 2009 07:24

Jag vet inte vad de ev. motiven är i Fagersta Jan M (M) eller om det är som du säger men jag skall ta reda på det.
Angående kostnaderna så kan du ju se på det USA du så hett dyrkat i andra kommentarer. Dubbelt så dyr sjukvård som t.o.m. anses konkurrenshämmande för industrin. Och det kallar du “mer för pengarna”.

Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
Gäst
Anna Kelemen Ejstes Kandidat i Lidköping Miljöpartister i Svenska Kyrkan
9 November, 2009 11:53

lite tilläg/kommentar till Jan M (M) :
“uppfattningen om varför man driver en kommun, är det för att skapa kommunala jobb eller att erbjuda service till invånarna.”

Kanske båda och!Använder man på ett bra sätt alla kommunala resurser, då skulle de kunna ge ett bra service till båda invånarna och företagarna .Näringslivet i Lidköping borde ha en stor funktion i detta! Gnosjö andan? ??? Dåligt med det här i Lidköping, tyväääääääääär!!!!!

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
9 November, 2009 09:37

Oven :
Angående kostnader för privat vård : Hur mycket dyrare blir det om jag går till en privat tandläkare än om jag går till folktandvården? Jag är i alla fall mycket nöjd med att jag själv får välja vem jag ska gå till !
Angående USA : Att jag skulle dyrka det är ytterligare ett förvirrat påstående från din sida. Jag tror att vi lever ett betydligt bättre liv här i Europa.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
9 November, 2009 09:42

Anna Kelemen Ejstes:
Jag tror att din och min syn på företagande och privat verksamhet stämmer överens ganska bra. Visst skulle det vara bra för kommunen & näringslivet om man vågade lägga ut en del kommunal verksamhet.
Tyvärr kommer (S) att kunna stoppa alla sådana tankar så länge som du och dina partikamrater stödjer dem så att de får majoritet.

Oven
Gäst
Oven
10 November, 2009 06:30

Hade “din” privattandläkare varit sämre om han varit offentligt anställd Jan M (M)?

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
10 November, 2009 10:21

Oven :
Hade han varit offentligt anställd hade jag inte kunnat välja om jag vill gå till honom eller om jag föredrar någon annan.
Han är min andra tandläkare på 32 år ( Min tidigare gick i pension) Hur många olika tandläkare hade jag tvingats möta om tandvården varit i offentlig regi ?

Oven
Gäst
Oven
11 November, 2009 11:25

Varför skulle man inte kunna ha samma tandläkare för att man går till folktandvården? Det är väl närmast en systemfråga. Vad skulle hända om din privattandläkare väljer att flytta 30 mil Jan M (M)? Flyttar du med då eller väljer du en annan tandläkare?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
17 November, 2009 12:25

I ovens värld finns ingen att välja på tyvärr.

Oven
Gäst
Oven
18 November, 2009 08:40

Jodå August, det finns det!

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
23 November, 2009 07:25

Jag har i tidigare artiklar påtalat att Tyskland har ett utomordentligt väl fungerande sjukvårdssystem. Det är helt statsfinansierat och kostnadsneutralt. Patienten äger beslutet var han vill välja sin vård, privat eller offentligt. Vad skrämmer S o V i detta? Att vi som individer själva avgör var vi vill bli vårdade? Vårdköer existerar inte i Tyskland. Perfekt enligt min mening! Lika för alla!

Oven
Gäst
Oven
28 November, 2009 04:16

En skönmålning Peter som inte stämmer vilket jag då visade dig.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
29 November, 2009 07:46

Om sanningen kan kallas skönmålning vet jag inte. Vad jag däremot vet är att vad jag påstår äger sin riktighet. Vad du har visat mig har jag inte heller ngn aning om Ove. Sjukvården i Tyskland fungerar som jag säger. Punkt och slut! Men jag vet också att ditt parti avskyr individbeslut. Allt skall fixas av storebror…..

Oven
Gäst
Oven
30 November, 2009 07:48

Ska du köra med härskarteknik så får du nog göra det mot någon annan Peter, den här gubben biter det inte på. I vår tidigare skriftväxling i detta ämne redovisade jag ett antal fakta som talade mot din skönmålning, bl.a. en Tysklandsexpert som bot och verkat där i många år. Hon hade en helt annan bild än den du vill måla upp.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
2 December, 2009 07:37

Härskarteknik? Du blir mer och mer obegriplig.
Känner du ingen tysk som kan berätta för dig hur sjukvården fungerar i Tyskland, så föreslår jag att du tar kontakt med ngn
av deras beskickningar i Sverige. De berättar säkert mer än gärna hur sjukvården är uppbyggd i deras hemland……

Oven
Gäst
Oven
4 December, 2009 01:34

De kanske har gjort samma sak som Reinfeldt gör här hemma nu. Förklarat för de sjuka att de inte är sjuka längre utan istället arbetslösa.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
4 December, 2009 07:27

Alltid tragiskt med idéfundamentalister som är huggna i sten och totalt ovilliga till någon förändring. Som tur är så speglar det sig ju tydligt i väljarnas förtroende. I den senaste opinionsundersökningen så ligger Vänsterpartiet lågt i förtroendeligan i de flesta frågor, När det gäller jämställdhet ligger partiet dock på en andraplats efter Socialdemokraterna. Det måste kännas skönt att inte ligga i botten för en gångs skull.