Gå direkt till Nyheten (Miljöpartister vill ge narkomaner nya sprutor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Miljöpartister vill ge narkomaner nya sprutor

Publicerad Wednesday, 04 November 2009, 15:04 av Redaktionen

I dag deklarerade generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet gemensamt att de stödjer införandet av sprututbytesprogram. Miljöpartiet hoppas efter den uppkomna debatten leder till stöd för det sprututbytesprogram partiet föreslog i budgetdebatten i juni.    I Västra Götalandsregionen kommer Lidköpingspolitikern Göran Larsson att aktualisera ett program för sprutbyten.

– Ett sådant program är en folkhälsofråga. För individen innebär detta en möjlighet till ett liv utan hiv och hepatitsmitta. För samhället     innebär det en hälso- och samhällsekonomisk vinst för varje person som förhindras bli smittad, säger Göran Larsson, gruppledare (Mp) hälso-sjukvård.

– Själva sprututbytet utgör bara en del av ett mer omfattande program där syftet är att få narkomaner att söka vård och få hjälp att sluta med sitt missbruk, säger Göran Larsson.

Miljöpartiet kommer vid nästa möte med regionfullmäktige – den 24 november – fråga Hälso- sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson om regionen nu avser införa ett sprututbytes-program för Västra Götalandsregionen.

26 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kalle K
Gäst
Kalle K
4 November, 2009 03:31

Bra initiativ!!!

Baze
Gäst
Baze
4 November, 2009 03:54

Bra om det blir så..

Före detta
Gäst
Före detta
4 November, 2009 04:36

borde ha varit en självklarhet sedan länge

Jimmy Jansson
Gäst
Jimmy Jansson
4 November, 2009 04:36

Varför dela ut sprutor som leder till fortsatt missbruk. En narkoman har en gång i tiden valt att börja med skiten och istället för att gå och hämta ut en spruta så borde personen ifråga gå och søka vård. Ska vi dela ut knivar som är steriliserade till våldsmän också då eller så de som ev blir knivskurna på stan inte får infektioner. Ska vi dela ut pengar till de som är spelberoende också så de slipper råna oskyldiga på stan.

Jimmy Jansson
Gäst
Jimmy Jansson
4 November, 2009 04:39

Undomar och vuxna får ju inte ens gratis kondomer som skydd mot HIV längre. Men sprutor till narkomaner det ska minsann delas ut.

Oven
Gäst
Oven
4 November, 2009 04:41

Varför inte låta dem få sitt knark på sjukhuset också under kontrollerade former? Tänk vilka minskade samhällskostnader det skulle bli i form av minskad brottslighet. Plus att marknaden försvinner för knarkhandlarna.

Jan
Gäst
Jan
4 November, 2009 04:42

Ska man ge grogglas till alkisar också?

Snubbe
Gäst
Snubbe
4 November, 2009 05:32

Ge de som kör fulla gratis taxi. Gratis spelpengar på Axevalla för spelberoende. Nej, ge vård till de som behöver. Det finns många utsatta barn i samhället, som inte knarkar, och behöver hjälp.
Det finns något som heter “ta ansvar för sitt eget liv och handlingar”. Vill man inte göra det, så kan man tyvärr bara skylla sig själv.
Plus detta förslag är dåligt för miljön eftersom det ger mer miljöfarligt avfall. MP struntar i miljön som vanligt.

Före detta
Gäst
Före detta
4 November, 2009 05:32

Vilken insikt endel människor har!!!
Skrämmande att läsa endel kommentarer här inte konstigt at vårat samhälle ser ut som det gör!
Varför inte ge megafoner till gnällare!!!

Kurre
Gäst
Kurre
4 November, 2009 06:38

Helt sjukt !!!
Skall vi undersstödja något som brottsligt.
Då får vi ju göra det med allt annat brottsligt också…annars är det väl diskriminering !!
Brännvin till allkolister,mm
Nä, var och en måste ta ansvar , typiskt den vänstra flanken, vill gärna tänka åt individen samt ge bidrag i mängder !!

Lenbel
Gäst
Lenbel
4 November, 2009 07:05

Jimmy Jansson och alla ni andra som är emot gratis utdelning av tillbehör som skall användas för droger och liknande sådana som ni skulle vara med i regeringen så skulle det förhoppningsvis taga slut på skiten.

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
4 November, 2009 08:20

Och var får de pengarna till narkotikan från? Är det inte genom stöld, rån och inbrott? Jag bekostar gärna vård men inte hjälp till fortsatt missbruk.

Baze
Gäst
Baze
4 November, 2009 08:29

Nu är det så att det finns 2 stycken sprut utbytesprogram i Sverige, Lund och Malmö om jag inte minns fel! Detta är för att motverka att smittsamma sjukdomar sprids och inte att folk ska forsätta knarka! Det är en viss skillnad. Ni som INTE förstår detta så “googla” på fakta innan ni yppar er mer!!

Före detta
Gäst
Före detta
5 November, 2009 08:20

Äntligen en vettig människa!!!
En anna sak är att man kontakt med missbrukare som i förlägningen gör att man kan hjälpa dom in i vård, vilket i många fall är riktigt svårt

Lynx
Gäst
Lynx
5 November, 2009 08:27

Vi måste inse att narkomaner tillhör en STOR riskgrupp när det gäller spridning av blodsjukdomar som tex HIV, Hepatit C mm. Alla narkomaner har inte dessa sjukdomar. Men om de ska byta eller låna ut sprutor mellan varandra så är risken stor att man blir smittad.
Alla narkomaner begår heller inte brott för att kunna köpa narkotika.

Adam
Gäst
Adam
5 November, 2009 12:02

Helt enig med Jimmy Jansson.
Det låter riktigt sjukt att dela ut sprutor för att minska sjukvårdskostnader på detta sätt. Helt och hållet vansinne!!

Lynx: Ser du vad du själv skriver? Har man råd att knarka, så har man nog EFF AAH ÄNN råd att köpa nya sprutor också.
Menar du på fullaste allvar att inte män och kvinnor i åldern 18-45 tillhör en stor riskgrupp att drabbas av att drabbas av könssjukdommar. Det det är väl inte gratis heller ?.

Elof
Gäst
Elof
5 November, 2009 12:18

Adam
Och vart ska de gå och köpa sina sprutor då? För du tror väl inte att det bara är att traska in på ett apotek och köpa injektionssprutor?
“Oavsett om det är försäljning för yrkesmässigt eller privat bruk måste köparen kunna styrka sitt behov av varorna för att säkerställa att de inte ska användas för missbruksändamål.”

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
5 November, 2009 02:18

Den humana grundsynen som hälso ochsjukvården vilar på skall kunna ge människor möjlighet att ta sig ur svåra problem som tunga missbrukare har och det handlar om att göra en folkhälsoinsats och S genomförde denna lagstiftning 2006 i stöd av V och MP och tyvärr har bara skåne inplimiterat detta ännu men jag kommer att diskutera frågan nu med FP,s Jonas Andersson den 24/11 i V-borg på RF..ca kl 11,,,närradion sänder=93,8..start kl 10,00..

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
5 November, 2009 02:34

Snubbe
Menar du att det blir mindre sopor om narkomanerna själva köper dem? MP skiter i miljön som vanligt, generaliseringar är du bra på. Till skillnad fån ditt tänk så samlar vi in miljöfarligt avfall. DEetta kallas att källsortera, fanns inte med i ditt tänk – vilket det ju borde om du själv är en sådan miljövän.
Det är inte lätt att tala för de allra svagaste i samhället. Visst, det är ett val i början kanske, men ingen skulle vilja byta..

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
5 November, 2009 02:38

med en missbrukare. Utstötta i samhället.
Som fler kommenterar är sprutbytet bara EN DEL i ett helt program, men detta orkar inte Snubbe m fl sätta sig in i, som vanligt. Det är bara att plocka russinen ur kakan och häva ur sig tyckande hit och dit – som inte har något som helst sanningsunderlag. Källkritik kanske vore något för er?

Jimmy Jansson
Gäst
Jimmy Jansson
5 November, 2009 03:19

Men ni förstår ju inte själva problemet med det ni medfør. Sprutorna som narkomanerna får tag på köpes ju inte direkt på affärn utan måste stjälas på ett eller annat sätt. Om man istället försvårar tillgengligheten på sprutor så blir det iaf mindre sprutor i omlopp och mindre sprutnarkomaner. Sedan kommer det alltid finnas folk som sprutar kroppen full med skit och belastar sammhällets medborgare med det ena och det andra.

Jimmy Jansson
Gäst
Jimmy Jansson
5 November, 2009 03:32

Jag menar at missbruk är ett problem som medför stort lidande för enskilda personer. För att få stopp på det måste användning av narkotika på alla tänkbara sätt försvåras, inte underlättas. Sättet att göra det på är inte att uppmuntra fortsatt missbruk genom att dela ut gratis sprutor. Fler sprutor i omlopp ger fler narkomaner. Vår politik ska bygga på att människor inte ska knarka. Signalen när sprutor delas ut blir istället att det är tillåtet

Jimmy Jansson
Gäst
Jimmy Jansson
5 November, 2009 03:33

forts.. att det är tillåtet. Jag tror inte heller att någon som sett missbruk på nära håll, tycker att det är en bra lösning att uppmuntra användning av narkotika genom fria sprutor.

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
6 November, 2009 05:14

Det borde väl vara uppenbart att den som injicerar okontrollerade substanser som heroin 800-1500/dygn med beg. sprutor i stället faller under LVM §4 .
Det är fullständigt kärlekslöst att fortsätta låta dem förstöra sig själva och för sin omgivning.
Men vård är ju dyrt och det låter så fint att prata om de “utstötta” och att sprutbytesprogram minsann är humant och därmed är motståndare inhumana.

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
6 November, 2009 03:19

Som sagt: – sprutbyten är EN DEL av ett större program för missbrukaren. Att hindra människor från att bli narkomaner löses inte med att försvårs för dem att få tag i sprutor. Detta görs i tidiga åldrar bl a genom att förhindra utanförskap, vuxna som stöttar det lilla barnet, som ofta – inte alltid, har en problematik av något slag och vuxna skall kunna finnas där för sina barn och att man hjälper dessa familjer från samhällets sida.

Veronica Berling
Gäst
Veronica Berling
6 November, 2009 03:25

Att förbygga och arbeta långsiktigt i sociala frågor är ett helhetsgrepp som missbrukarvården behöver förbättra. Injektionerna är en sen fas i en missbrukares liv. Jag förstår hur du tänker Jimmy, har själv haft nära anknytning till en missbrukare, men är övertygad om att hepatit- och HIVspridingen minskar. Missbrukaren tar sin “sil” ändå, med smutsig spruta om så behövs. Tror inte att missbrukaren avstår en dos p g a avsaknaden av rena sprutor.